Categorized | Ölrecensioner

May the Schwarz be with you! – Westbrook Dark Helmet

Ett av våra favoritbryggerier från Copenhagen Beer Celebration, Westbrook, har bryggt en tysk mörk lager, schwarzbier, med 10% rågmalt medan choklad- och carafamalt ger den mörka färgen och den lena rostade smaken. Det som gör ölet lite extra roligt är att de av någon anledning har valt att kalla ölet Dark Helmet, inspirerat av en av de roligare filmerna någonsin – Spaceballs.  Ett tema som varit rätt populärt men också har fått lite rabalder efter att LucasFilm har varit sådär glada över referenserna till Star Wars.

Ölet har gått att köpa i Köpenhamn och då vi pratade med Morgan och Edward från bryggeriet  så sade dem att de hoppades att kunna få hit mer av sin öl samtidigt som de fortfarande är rätt små och vill kunna få ut sin öl runt om i USA som ett första steg. Men deras IPA och witbier White Thai finns och har funnits i Sverige så prova dem för det är riktigt bra öl jag hoppas att vi får se mer av.

 

Westbrook Dark Helmet

 

Utseende: Mörk kaffebrun vätska med ett lätt poröst ljust chokladbrunt skum.
Doft: Doft av torr choklad med tydliga inslag av rågmalten. Rågmalten känns sötare vilket naturligt ger sötare touch på den fruktighet som finns. Lite otippat tycker jag också att det finns en släng citrus. Doften är väldigt trevlig men också lite för mixad.
Smak: Lätt till medesltor munskänsla med okey kolsyra. Lätt men ändå rätt fyllig kropp. Mjuk söt choklad, bittrare kakao, bit rökig och kryddig malt samt små hjälmar av saltlakrits. Jag skulle föredra att den var lite torrare, snäppet rökigare och kanske ha lite mer rågmalt.

Betyg? – Bättre-.  Den är riktigt mumsig samtidigt som doften trumfar smaken. Det är, flaskan och etiketten tills trots en “vanlig” schwarz vilket kan vara lätt att glömma och som då kan höja förväntningarna – så även för mig. Att den varierar mellan söta, torra, rökiga och bittra toner tycker jag är både bra och dåligt då den blir variationsrik i smakerna och känslorna men kanske inte lyckas fullt ut då smakerna bitvis är för milda.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply