Categorized | Ölrecensioner

Ett överväldigande humlekok – BrewDog Anarchist / Alchemist

Jag har redan tidigare ifrågasatt BrewDogs ambition att vara extremt kaxiga och släppa ut öl som är därefter. Jag tycker att det är jäkligt roligt att någon gör det och de flesta av ölen de genom de senare åren har släppt har varit väldigt bra. Man ska också ha i beaktning att de förlägger bryggandet till nya bryggerier samtidigt som det nya jättebryggeriet är under uppbyggnad, så det är inte helt konstigt att det kan bli en dipp i kvaliteten på ölen. På Copenhagen Beer Celebration i våras så hade de med sig en öl som då var bland ölen som var “speciell och galna” på mässan, men ändå än i mängden bland allt som fanns där. Anarchist / Alchemist är en trippelt torrhumlad (torrhumlingen görs i tre separata omgångar vilket kan jämföras med de 1-2 gånger som många andra gör) triple IPA. Triple IPA är väl en öltyp som inte riktigt finns men som likt skillnaden mellan IPA och imperial/double IPA räknas utifrån alkoholstyrka och IBU (jämför med Pikkulintu  Triple IPA).

En hel farm av Centennial, Cascade, Columbus och Chinookhumle har använts och texten till detta ölet får väl ändå sammanfatta lite av deras syn på varför de gör dessa öl, det är inte öl som ska falla alla i smaken utan det är öl som provar något nytt – vissa gillar det, andra inte. När jag drack ölet på mässan så var det bara ett litet smakprov och då tyckte jag att den var lite väl alkoholstark men hade mycket smak och var rätt spännande varpå den fick betyget Bra+. Nu med en hel flaska så ska vi se om det blir ett liknande omdöme igen.

Anarchist / Alchemist
Fuck the system. Forget what you know. What has been. Bow to no one. History is bereft. Reorder. Disorder. Embrace the unknown. The groundbreaking. The challenging. The ichorous revolution is upon us.

Anarchist / Alchemist
Try until your fingers bleed and your mind is numb. Try harder.  Try this. Try that. Try the other. Try what hasn’t been tried.  Then try again. Keep trying. Forge the new. The molten elixir awakens.

 

 

BrewDog Anarchist / Alchemist

 

Utseende: Mörkare gyllene rödorange vätska med en liten skumbildning som nästan direkt dör bort, vilket har varit återkommande för flera av dessa starkare och ordentligt humlade ölen. Doft: Tydlig spritig beska som bränner till i näsborrarna. Övermogna bär, äpple och alkoholstark grape och humlekotte. En tryckande arom som känns mer som att den är på väx att explodera mer än att tydliga aromer kan uppfattas.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Hyffsat tunn vätska med markant alkohol som tillsammans med en stor beska bränner i munnen (har man provat Sink the Bismarck så känner man igen det). Trots den stora beskan så är den rätt söt med socker, söt malt, äpple och apelsinlikör. Tyvärr tycker jag att den är lite för krävande jämfört med liknande öl, men så hymlar de inte med att den är extrem.

Betyg? – Bra(-). En flaska 14%’ig triple IPA med såhär mycket humle är dömd att vara något “extra” och det är en rad faktorer som spelar in på hur man tar emot den. En 5-10 centiliter, druckna som med ett desertvin och efter att ölet har fått öppna upp sig ger ett helt annat intryck än att sitta med en hel flaska framför sig – vilket för mig var vad som gav minuset.

När jag lade upp bilden ovan på Facebook så var det många positiva kommentarer om ölet och med tanke på att den har ett snitt på 3,57 på ölratingsidan Rate Beer så är det trots allt en öl som fallet väldigt många i smaken. Vi hoppas att den kan tänkas vara med på Stockholm Beer i höst hos Cask Swedens BrewDog-monter och att ni vågar prova den för att själva bilda er en uppfattning vad ni tycker om denna typ av öl.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Ett överväldigande humlekok – BrewDog Anarchist / Alchemist”

  1. bark says:

    Den jag drack på CBC i våras minns jag som väldigt mörk och enormt söt, närmast tjockflytande som sirap. Undrar om det är samma öl?

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply