Categorized | Ölrecensioner

Ljuvliga små mörka grodor.. – Hoppin Frog Hop Heathen Imperial Black Ale

För några veckor sedan så skrev Brill & Co att de hade fått in lite nytt som privatimport, bland annat tre stycken riktigt fina öl från Hoppin Frog (Hop Heathen Imp. Black Ale, Hopped Up Goose Rye IPA (recension) och Hop Dam Triple IPA). Den sista av de tre är en gammal favorit från när jag provade den på SBWF för två år sedan och sedan dess har haft en liten flört med denna typ av extrema triple IPAs. De två andra var däremot nya för mig och för runt 120 kr per flaska genom Brills privatimport så var det bara att lägga en order och en vecka senare var det dags att hämta ut dem, smidigt.

Hop Heathen är en Imperial Black Ale/Double Black IPA som har fått en “ociviliserad mängd amerikansk humlekryddighet”, har runt 70+ IBU och 8,8% alkohol. Även dne här ölen är ny för i år och släppte i mitten av april och Fred och gänget presenterar ölet som:

Our idea of what this new style can be is a crisp black beer, with a lightly roasty and chocolatey character. And you gotta have an assertive, piney, perfectly blended compliment of American hops in the assertive flavor and aroma!

Jag hoppas verkligen att Brill kan spara ett par flaskor till SBWF för som ni kommer se nedan så är det här något jag verkligen kom att gilla!

 

Hoppin Frog Hop Heathen Imperial Black Ale

 

Utseende: Ser ut som en rätt lätt brunsvart vätska med brunt fint skum.
Doft: Oerhört trevlig arom! Mörk kryddigheten, mörk choklad, stor mängd kaffe och en mix av peppar och salmiak/stark lakrits. Sviskonmarmelad där sötman och något brända smaken kommer in perfekt. Väldigt “pepprig” och typ snabbrökt tallkåda? Har alla de aromer man vill ha i en mörk ale och det känns bra att man har lyckats få till en rejäl humling utan att det blir för beskt.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Kraftig smak av rejält mörk choklad, sviskon, torkade russin, superstarkt kaffe, citrus och massa peppriga kryddor. Lite mörk humleolja med just precis sådär bränd ton så att det klarar sig utan att bli överdrivet. Beskan finns och går in underbart i sötman där en mörk söt känsla sprider sig i munnen medan beskan river omkring på sidorna.

Betyg? – Bättre (+). Det här är riktigt bra balanserat med allt vad humlen kan ge i form av krydda, frukter och citrus med maltens mörka sötma och kryddiga malt. Tillsammans blir dem utsökta och allting växer verkligen in i varandra; sötman, det mörka, fruktiga, kryddiga, lena, rougha – allting. För en gångs skull är det också nedtonat av den brända oljigheten som amerikanska mörka IPAs så gärna vill visa upp, här finns den men är inte lika central. Utmärkt med en bit trippellagrad gruyere.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply