Det börjar närma sig i Åre – Åre BryggCompagni, 2 nya brygder

Först snart exakt ett år sedan bekantade jag mig för första gången med Åre BryggCompagni, som av en slump också råkade befinna sig i samma område av fjolårets Stockholm Beer and Whisky Festival. Då var de i uppstarten av att ta fram provbrygder, snickra på sin företagsidé och planera hur de ville sätta upp sitt framtida bryggeri. Nu, endast ett år senare har man kommit en stor bit på vägen; man ska inom kort ha ett möte med kommun och skatteverk och därefter förhoppningsvis påbörja renoveringen av lokalen som en dag ska stoltsera med ett nytt fint bryggverk. Man tittade på lite olika alternativ vad gäller bryggverket och de ständiga faktorerna pris kontra kvalitet och säkerhet är som alltid med i tankarna. Ska man bygga ihop ett eget med begagnade delar, köpa ett från Kina eller se över andra möjligheter? Nu verkar man ha hittat en bra lösning med en lokal tillverkad i Östersund som både skulle ge dem lokal, snabb support och som både är prisvärd och av hög kvalitet. Redan till årsskiftet hoppas man vara igång med produktionen för att sedan lansera första ölen framåt nästa års sportlov, alternativt påsklovet då det är bra kör runtom i Åre.

Längre ned kan ni finna mina omdömen om de tidigare ölen jag har provat vilka har varit väldigt bra humlebetonade öl. Vilket gjorde det än mer intressant att prova nedan två öl som har fått en försiktigare humling.

Det första ölet, med guldfärgad kapsyl, ligger närmare en belgisk blond i stilen men har fått en mild humlegiva med amerikansk och tysk humle samt en skvätt råg. 36 IBU och den dubbla alkoholstyrkan, 7.4¤%. Därefter kommer vi prova den med vit kapsyl vilket är en vidareutveckling på Olyckan som har samma bas som tidigare men en annan humling som består av amerikansk, tysk och framförallt engelsk humle i form av Bramling Cross. Ölstilen skulle kunna liknas vid en IPA/ESB med 48 IBU och 5.3% alkoholstyrka.

 

Åre BryggCompagni Gyllene kapsyl (Belgisk Pale Ale)

 

Utseende: Disigt något mörkare gyllene persikofärgad vätska med vitt tvåligt skum, poröst och ståtligt.
Doft: En tydlig lättsam ton av koriander, såklart lite rivet citrusskal och citrussaft med vissa märkbara influenser från humlen – om än lite blyga i sitt sätt att uttrycka sig.
Smak:  Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Rätt lätt och något porös till kroppen. Citrus och apelsinskal mixas väl med torr krydda som långsamt smyger in i en utmärkt beska som slutar strävt och torrt. Annar både lite brittisk och Noblehumle utan att direkt kunna sätta fingret på varför eller vad det smakar. Mycket bra balanserad sett till belgoinfluenserna och den syrliga beskan.

Betyg? – Bra. Riktigt fin och kan bara bli bättre om den får snäppet vassare humleprofil, inte mer humle bara för att men åtminstone nog så att smakerna och aromen blir tydligare och vävs in i de Belgiska tonerna.

 

 

Åre BryggCompagni Vit Kapsyl (Brittisk IPA/ESB)

 

Utseende: Precis som ovan öl är det varm persikofärgad vätska (kanske gnuttan ljusare), fint smutsvitt skum.
Doft: Mild men charmig arom av stjärnfrukt, papaya, karamellkola och det där lätt otydliga “blandade frukter”.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Traditionell brittisk IPA till en början med karamell, gröna frukter och en bitter beska som håller sig kvar. Efter ett tag öppnar den sig och ger mer grape och tropiska inslag av persika, vinbär och melon. Dov beska som inte blir för tung, ungefär så som jag antar att de önskat?

Betyg? – Bra+. Kunde liksom den andra ha varit snäppet tydligare i humlekaraktären å andra sidan är balansen fortfarande på topp och jag tycker man har lyckats bra med att få till karaktären av det brittiska fast med en twist som gör den fruktigare och med något mindre tydlig karamell.

 

Mer Åre BryggCompagni:
Nya svenska ölaktörer- Om Åre BryggCompagni
Så är de igång, test av två öl från Åre BryggCompagni
Singel- och C-humlade öl från Åre BryggCompagni

ÅreBryggCompagni på Facebook

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply