Categorized | Ölrecensioner

Nya svenska ölaktörer del 1 – Åre BryggCompagni

Bild från Åre BryggCompagni

Svensk ölbryggningsverksamhet är oundvikligen något att hålla koll på den närmsta tiden; en uppsjö av samarbeten – mellan privatpersoner/bloggare/företag och även mellan bryggerier uppstår för jämnan. Under ett par få år där Ängö Kvartersbryggeri, Roel Brewery AB och Malmö Brygghus är bara några nya bryggerier som redan börjat etablera sig. Samtidigt ser vi flertalet nya hembryggare som börjar få fäste där främst Janne Sandström och Per Andersson har utmärkt sig med sina vinster men där även bröderna Lund (Sea-Goat) och Christian Kapusta visat sig fungera i internationella sammanhang (eller åtminstone danska..vilket inte är fy skam). Men vi ser även flera än mindre små och nya aktörer komma fram; fantombryggeriet Omnipollo, Kallholmens Maltbryggeri (som Johan/Portersteken nyss skrev om) och så Åre BryggCompagni. Jag tänkte ha en liten serie nu då och då med en titt på ovanstående nya bryggerier eller hembryggare då det är värt att uppmärksamma den framfart de redan nu har fått. Tippsa gärna om hembryggare, nya bryggerier eller annat att lyfta fram!

Först ut är Årebaserade Åre BryggCompagni;

Anders Abrahamsson, en av initiativtagarna bakom bryggeriet förklarar deras story som så att det var fyra smålänningar med rätt olika bakgrund som gillar att brygga och som tyckte att Åre behöver ett eget bryggeri. Så Anders, hans fru Johanna, svågern Anton Elmlund och en gemensam vän till dem, Daniel Flink, satte igång ett projekt som snart börjar skörda frukt. Efter att de flyttat till Åre så har de nu kunnat satsa helhjärtat på projektet och mixen av deras olika bakgrunder (Anders är exempelvis affärsutvecklare, Anton sommelier, Johanna trädgårdsingenjör och Daniel kock) gör att alla kan bidrag med något.

Bryggeriet ska inte likställas Åre bryggeri säger Anders utan ÅBCs (min egen akronym..) ambition är att få fram smakfulla öl där man blandar det nya amerikanska med gamla svenska bryggtraditioner för att få fram öl som passar utmärkt att avnjuta efter en dag av aktiviteter. Det här är något jag själv har efterlyst, att blanda nytt och gammalt, att våga använda det nya och anpassa det till gammal fin bryggtradition. Ett sätt som ÅBC gör detta är genom att använda en gammal svensk humlesort, Svalöf Mauritz.

Ölen den är del av, en APA med namnet Compagniets APA kommer bli en öl med amerikansk karaktär men med svenska inslag utav den gamla svenska humlesorten. Deras plan är att själva börja odla upp humlen genom att få humlesticklingar från SLUs genbank i Julita, på så sätt är målet att kunna sätta en helt egen prägel på ölet. Ölen är gjord på tre sorters malt och fyra sorters humle där Svalöf Mauritz är en tidig smakgiva med rätt låg alfasyra. Jag har inte kunnat prova ölen men då de även använt Amarillohumle så låter den som om den 5,6%’iga ölen har bra fruktighet och behagligt passande beska. Man gör även en Compagniets Summer Pale, en ljus APA med två sorters malt, fyra sorters humle och även den humlad medkommer bli en riktigt ljus APA gjord på två sorters malt och även denna är väl humlad med fyra sorters humle varav en är Svalöf Mauritz, alkoholen är på lite kraftigare 6%.

Gängets framtidsplaner, förutom att få upp produktionen på sina provbrygder är att fixa bolagsbildningen och få iordning alla tillstånd. Efter det är planen att få fram några stabila öl som man under 2012 kan få ut på marknaden. Det finns även en långsiktig tanke att starta upp en restaurang där man kan kombinera arbetet och intresset för öl med mat. Men det är för framtiden..

Spännande, vågat och roligt med tanken att blanda det svenska med nya ingredienser, öltyper och idéer. Vi får se hur det artar sig i framtiden och hur ölen smakar när den börjar tillverkas i något större mängd.
Läs mer om projektet och följ det här: Facebook,

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

6 Responses to “Nya svenska ölaktörer del 1 – Åre BryggCompagni”

  1. Stefan - Ölsvammel says:

    Hmm tips… kan vara svårt då du antagligen redan har koll på dom flesta grejerna. Så jag tipsar om något som du kanske missat. Maarten som skriver Sacharilicious (stavning :P) och även är prisad hembryggare (vann pris i senaste Belgofesten) jobbar numera på Slottskällans och jag tror/hoppas vi kommer att få se några Maarten öl från Slottskällan i framtiden.

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] är Åre BryggCompagni, bryggeriet som var första delen om de nya svenska ölaktörerna, som nu kommit såpass långt att de låtit mig smaka på ett par av deras öl. De är inte helt […]

  2. […] gärna mina två äldre inlägg om bryggeriet: Nya svenska ölaktörer- Om Åre BryggCompagni Så är de igång, test av två öl från Åre […]

  3. […] 2011 var första gången jag skrev om Åre Bryggcompagni. Då var man fortfarande i planeringsstadiet och arbetade med att starta upp ett bolag, finna […]

  4. […] starten härom året har MankerBeer följt Åre Bryggcompagni, som nu börjar etablera sig lokalt kring […]

  5. […] Bryggcompagni är ett bryggeri vi följt sedan deras första stapplande steg och planer på att bli ett etablerat bryggeri. Nu har man nått dit och man börjar också få […]


Leave a Reply