Categorized | Ölrecensioner

Ett vackert humlemord – Mikkeller Sort Gul

En av den mästerliga fantombryggaren Mikkel Borg Bjergsøs (aka Mikkeller) senaste öl är en mörk ljus – Sort (svart) gul (gul/ljus). Inte helt oväntat är det en svart IPA som avses och just denna är på 7,3% och i en anda vi nu sakteligen har börjat vänja oss vid så finns det inte så mycket mer information om ölet. Mörka IPAs känns som något som börjar finna sin nisch där många bryggare nu försöker att göra de mer balanserade än tidigare då det ofta var bränd djävulskap till humlebrand och oljefält bland de oerhört kraftiga smakerna och stora beskan. Men så vet man aldrig vad man ska förvänta sig och så även denna gång när jag glatt beställer in ölet och får höra att det är problem på gång och att ett öl man hoppas ska vara kraftigt men ändå hyggligt smakar som om man glömt tomtens julklappssäck med humle i lite väl länge – men om inte det låter lockande så vet jag inte vad?

 

Mikkeller Sort Gul

 

Utseende: Mörk brunsvart vätska med ljusbrunt lätt gräddigt skum som dör ned till lite klet ovanpå vätskan.
Doft: Solbrända humlekottar, bränt bittert trä och sedan lite mer humle (varför snåla?). Mycket mörk choklad och kaffe, men det blir nästan fånigt att lyfta fram aromerna därifrån då de överskuggas av humlen.
Smak: Medelstor till sto munkänsla med bra kolsyra. Fyllig och stor med en direkt smak som lackerar munnen med massa humlebarn som ivrigt slår på stora humlekottetrumman. Med andra ord är det rikligt med ren humlekottesmak. Samtidigt finns det aska, bitter träplanka, eldsvåda, citrus, saltlakrits, några spår av fruktighet och en rejält rostad bas vilket också får sällskap av en sötma som

Betyg? – Bättre(+). Kraftig beska men ändå inte alltför irriterande bråkig i munnen. Stora smaker och fyllig kropp, men det jag uppskattar är att den är rätt snäll efteråt och dör ut i en balanserad finish. Saknar den allra värsta brända oljigheten och tyngsta “pinyness’en” vilket gör den kraftig men inte tung.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Ett vackert humlemord – Mikkeller Sort Gul”

  1. Christian says:

    Jag har normalt lite svårt för krocken mellan mörk malt och humle à la IPA, men det här var en mumsig en! Återigen visar Mikkeller prov på kompetens!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply