Categorized | Ölrecensioner

Gör den skäl för namnet? – Green Flash Palate Wrecker

Green Flash är för oss svenskar kända för sin West Coast IPA och Hop Head Red, men nu kommer det ytterligare en högklassig öl från det amerikanska västkustbryggeriet – Palate Wrecker. M2 har vid flera tillfällen provat ölet och varit lyrisk över den men det är först nu jag hade turen att få prova den. Ölet gick tidigare under namnet Hamilton’s Ale då den började som en öl tillägnad Hamilton’s Taverns 2-årsjubileum och man får nog konstatera att det är en oblyg öl humlad upp till 149 IBU med Columbus och Centennialhumle. Det är två stycken rätt “råa” humlesorter så jag var spänd på att se vad de skulle göra med elet, men som ni ser nedan så gick det ju vägen.

 

Green Flash Palate Wrecker

 

Utseende: En något mörkare orangegyllene vätska med röda strimmor. Krämigt poröst skum med gräddig topp.
Doft: Det finns en kryddig arom som går mellan råg, trä och torkat gräs tillsammans med ljus malt. Sedan kommer fruktigheten med citrus, en bananskiva eller två och en ton som för tankarna åt Southern Tiers humligare öl (typ blötlagt vete med humle och citrus)
Smak:  Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Vete och råg i en inte komplex men ändå intressant blandning (även fast jag tvivlar på att endera av de två är med i receptet). Grape och citrus med en dold sötma som ger lite karamell, ett bra botmedel mot den snabbt växande beskan. Efterbeskan är rakt på sak vilket även beskan visar sig vara. Vad som först var en bra IPA med måttlig beska växer och växer tills det blir en riktigt bra DIPA med stor balanserad beska.

Betyg? – Bättre. Den växte verkligen, först var den snäll för att snabbt byta skepnad och visa upp sitt rätt beska jag. Trots beskan och 9,5% så är den väldigt lätt att dricka, lite för lätt till och med. Något jag kan rekommendera er att prova om ni inte redan har gjort det.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply