Categorized | Ölrecensioner

5+5+5+5+5 = 5² – Struise Five Squared

De Struise Brouwers är inte bara med på årets mässa med en hel trailer fylld på fat av några av världens bästa öl och de är inte heller bara ett av världens bästa bryggerier. Utan vad Struise är för mig är ett bryggeri som lyckas blanda och ge bland ölstilar och påhitt utan att någonsin hamna under “riktigt jäkla bra”-nivån. Visst har jag provat ett par öl från dem som har varit besvikelser men generellt så är man bland de stabilaste bryggerierna jag känner till. Det som gör att bryggeriet verkligen står ut är att de ständigt vill utveckla många av sina öl vilket syns i att de har frysdestillerat vissa öl, med andra ord så har de kylt ned ölet så att vatten fryser varpå en alkoholstarka vätska blir kvar (tänk BrewDog Tactical Nuclear Penguin).

Struise har ett “beer recrystallization project” där man gör just detta med sina öl och ett par av dem finns på Stockholm Beer and Whisky Festival men om Five Squared, baserad på bryggeriets Quadrupel X, gör det får ni fråga de pratglada och ytterst trevliga herrarna Urbain eller David om. Ölet som är på hela 25% (därav namnet) togs fram i runt 216-240 flaskor som alla såldes för 100€ styck för välgörande ändamål och då det är förståerligt att en flaska är lite dyr så tycker jag ändå att ni ska fråga på mässan om de har ölet. Denna flaskan öppnade hederskyffen JensPressklubben i Stockholm för att så många som möjligt, som vågade sig på den, skulle ha möjlighet att prova något väldigt speciellt. Nördigt, javisst, men läxa lärd – kom ihåg namnet De Struie Brouwers. Imorgon släpps också tre versioner av deras väldigt goda julöl Tsjeeses på Systembolagets weblansering – passa på att beställa en av varje och ha en liten julölsprovning redan i oktober?

 

Struise Five Squared

 

Utseende: Trögflytande mörk klarorangebrin vätska utan direkt skum. Små jästflarn simmar runt i glaset.
Doft: Allting som en bra quadrupel har men med mer sötma, mer kletighet ochonekligen mer kraft från alkoholen. Men här kan bryggerier som BrewDog m.fl lära sig något för det doftar inte spritigt. Däremot är det en vuxen och explosiv arom med extra av allting. Kolakaramell, äpple, sirapsklubba.
Smak: Lätt munkänsla med okey kolsyra. Där briserar allting och smakerna säger hej mun, hejdå Manker. Styrkan är ofrånkomlig men likt en riktigt bra likör eller avec så är det delad njutning jämfört medmycket liknande. Det är sjukt starkt för en öl men alkoholen känns ölig (typ Sam Adams Utopias) mer än spritig. Sötman är inte där för att lura dig att tro att det är en feg öl utan för att den är kraftig och väldigt god. Smakerna då? Mnjae, annan typ av karamell, kola och säg något fruktigt? Eller så är den inte så klar i smakerna och det är det som gör den bra.

Betyg? – Bättre(+). Jag ljuger om jag säger att det är en öl för alla men 5-10cl serverat som en elegant, komplex och ytterst vuxen bomb, ja då är den mer till sin fulla rätt. Jag tycker vare sig att den är på tok för alkoholstark och spritig eller klibbigt söt – om man jämför med liknande öl frå andra bryggerier, men det gör den inte lättdrucken eller förlåtande utan det är en rejäl beat up din mun och lever kommer att få.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply