Categorized | Ölrecensioner

Länge leve en vanlig stout – Anderson Valley Barney Flats Oatmeal Stout

Hur ofta dricker ni stout, en hederlig stout på runt 5.7% alkohol – utan lagringar på rumänska druvfat eller amerikanska barkbitar? Jag gör det inte, i alla fall inte så ofta som jag känner att jag borde. För just som en riktigt välgjord real ale från FFF, Skebo eller Magic Rock får det att krulla av glädje i munnen så kan en enkel schysst stout vara det som räddar ens dag. Tyvärr har de kommit lite i skymundan på samma sätt som många vanliga ales har fått ge iväg mer och mer utrymme till IPAs och när det idag är “mer är bättre”-tänk även på öl och vi gärna har “imperial” framför vad vi nu dricker så är det svårt att sticka ut med en vanlig stout.

Nu har vi dock fått en riktigt bra vardagsstout på SystembolagetAnderson Valley Barney Flats Oatmeal Stout. En oatmeal stout (stout med bland annat havremalt), på burk, för 19,90 per burk och från ett väldigt stabilt amerikanskt bryggeri – med andra ord är det svårt att finna någonting jag inte skulle tycka vara intressant med ölet. När jag tidigare har druckit det har jag tyckt att den var lite lätt, lite enkel och inte alltför smakfull – den var god, men det kom aldrig längre än till att det är en bra öl. Därför var det nu ett utomordentligt bra tillfälle att prova den på nytt.

 

Anderson Valley Barney Flats Oatmeal Stout

 

Utseende: Lätt svart vätska med fint ljusbrunt skum som lägger sig rätt snabbt.
Doft: Mocha, lätt mjölkchoklad och ah, där är dem – de milda lättrostade kaffebönorna. Borta är kraften från alla imperial stouts och närvarande är mildare och gräddigare toner med barndomens mjölkchoklad och havregryn-i-mjölk-cocktails.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Mild och lätt i kroppen, fast på ett förtjänst fullt och bra sätt. Mjölkchokladpudding med havrens baddande smak och choklad, kallt hederligt dagispappekaffe och en snutt fruktighet i den lätt bittra eftersmaken. Två ord som sammanfattar smaken? “Inga konstigheter”! Lite citrus och beska från humlen ger riv mot slutet och gör att det drar sig lite snabbt i gommen vilket ger den variationen jag för något år sedan inte hade uppfattat som bra.

Betyg? – Bättre (+). Det lilla pluset får plats för att jag hade glömt hur mycket jag gillar den här typen av lättdruckna öl. En stout som en mild stout ska vara. Fyllig, lagom gräddig och full med choklad, mocha och snabbrostade inslag. Vissa inslag från humlen som hindrar den från att bli för lik dagisvänlig mjölkdryck. Grymt trevlig och inte allt för mycket att anmärka på. Snobbismen i mig skulle vilja ha lite mer av allt, lite annan kropp, lite mer tryck men då kommer ölfantasten i mig och ber min andra sida hålla käft och gå och köpa ett tjog burkar till – det är ju snart helg liksom.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Länge leve en vanlig stout – Anderson Valley Barney Flats Oatmeal Stout”

  1. Håller med till fullo!

    Det måste inte alltid vara extremt…

    En riktigt bra vardagsöl 🙂

  2. Mats says:

    Håller med dig! Blev själv överraskad av att den är så pass frisk! Inte van vid det med en stout. Läskande stout?! Jämfört med t.ex. St Peters Cream Stout, som jag tycker är en 1-flaske stout, så kan man nog dricka ett par tre av Barney Flats. Rekommenderas!

    • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

      Håller med om läskande stout, oerhört lättdrucken på det fina “vardagsölsättet” som ofta glöms bort.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply