Vi provar mixpack från Systembolaget – Brouwerij Viven Mixpack

Efter lite välförtjänt vila så är det åter dags att prova ett mixpack från ölimportören Pilsnergubbarna som hade vänligheten att låta mig prova mixpacken från Windsor & Eton och nu från Viven.

Viven är ett rätt intressant bryggeri som jag har provat öl från vid ett par tillfällen och deras moderna Belgostil faller helt i smak. “Bryggeriet” grundades 1999 av Willy De Lobel som då hade tagit fram två stycken öl; Chapel of Viven (Blonde) och Monestery of Viven (Bruin) – dock kunde de inte bryggas någonstans då han saknade ett större bryggeri. Som så många andra moderna bryggerier (kom igåg att detta fortfarande var 1999) så mötte han den idag välkände Dirk NaudtsDe Proefbrouwerij som blev de som sedan dess har bryggt ölen. 2003 överlät Willy sin alltmer tidskrävande hobby till Ton Trean som fram tills idag har ändrat både på recept, design, namt och koncept. 2009 föddes sedermera iden till Viven Imperial IPA, dess Ale och Porter i ett steg att blanda både det traditionellt Flamländska med mer icketypiska ölstilar och både Alen och IPAn är med i detta mixpack.

Totalt bestå mixpacket av fyra stycken öl med fyra stycken av Viven Ale (brygd med engelsk Goldinghumle), Blond (en traditionell blond ale), Bruin (brygd med humle från Poperinge) och slutligen Imperial IPA (brygd med Tomahawk och Simcoehumle). Totalt för detta mixpack (nr 89244 för er som använder des art.no) får man slanta upp 622,40 kronor.

Nog med snack om historia och ingredienser, nu tar vi och provar ölen.

 

Viven Ale

 

Utseende: Lätt molnig orangefärgad vätska med ett enkelt men fint skum.
Doft: Tyvärr rätt annonym arom som drar åt mjölk med en liten sked honung och engelska kakor. Ljus limpa och rätt begränsat med citrus från humlen.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Smaken präglas även den av att det här inte är mycket annat än en ale fast med en belgisk touch. En bra krämig maltbas med lite kakor och en skvätt citrus. Rätt simpelt.

Betyg? – Bra-.  Nästan lite tråkig, dock inte dålig utan den faller i kategorin “bra öl”. Sån öl som alltid levererar, är rena, helt utan felsmaker men som kanske inte alltid har det lilla extra som gör det till en favorit. Så kort och gott, en bra belgisk ale.

 

Viven Bruin


Utseende: En något tunnare brun sirapsfärgad vätska med ett krämigare nötbrut skum.
Doft: Sirap till utseendet och inslag av sirap och malt i doften. En syrlighet ger följe åt den sötare tonen av banankola.
 Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. Karamellkola och träsyra (tänk vissa fatlagrade syrliga öl) med ett bittert bett mot slutet. Däremellan finns också inslag av nötter, gräddigare sirap och ett par ensamma mörka frukter som inte kommer fram så tydligt som jag hade önskat.

Betyg? – Bra-.  Även här lider ölen av det som alen gjorde – den är stabil och helt okey men bitvis för annonym – vilket inte ska ge den ett oförtjänt lågt betyg. Min testpanel tyckte dock att den var rätt trevlig men lite snäll.

 

Viven Blond

 

Utseende: En klargyllene orangefärgad vätksa med ett vitt krämkladdigt skum.  Doft: Ljusa fruktiga estrar vävs samman med en gnutta vitpeppar och ljus kryddighet med en sida av torr humle och gräs. Lätt blommighet och inslag från jästen.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Smaken har lite mer sötma med honung och ljusa frukter. En väldigt ren och angenäm smak som ligger i linje med de tidigare ölen med att det inte händer så mycket mer.

Betyg? – Bra. En av favoriterna i testpanelen och den av de första tre jag föredrog mest. En ytterst ren blond ale som är välbalanserad med en rak fruktighet och ljusa trevliga toner – utan att bli en direkt smaksensation, traditionell kanske är ordet?

 

Viven Imperial IPA

 

Utseende: En mörkare nästan koppargllene vätska med ett fint gulbeigefärgat skum.
Doft: En nästan fullt ut amerikaniserad IPA fast med en helt annan balans och finish. Humlekottar och framförallt en fräsch grapearom och blommor som sprudlar runt. Istället för jänkarnas ljusare och tydligt humlade öl så har Vivens en mer maltbalanserad grund vilket jag tycker gör den lättdrucken för att vara en dubbel-ipa.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Här är det tydligare hur den belgiska jästen ger en extra nivå med krydda till smaken av grape, apelsin, citronskal, matkryddor. Sötman är måttlig utan det är beskan som levererar känslan i munnen och jag tycker att man har lyckats hitta perfekt i alla steg.

Betyg? – Bättre(+). Det här är liksom Troubadour Magma en balanserad dubbel-IPA som man kan dricka mer av – trots en lite högre alkoholstyrka (8%) och mer av allt. Med blandade ostar så var det en given hit och testpaneln tyckte liksom jag att det här var den klart bästa ölet i hela mixpacket.

Summering då? Viven gör oerhört rena och fina öl som förutom IPAn kanske är snäppet för snälla. Idag är det å andra sidan lätt att bli bortskämd med öl som är lite extra på något sätt eller där en viss egenskap eller smak står ut lite extra varpå dessa elegantare öl framstår som tråkiga, vilket delvis är missvisande. Åtminstone Bruinen och Alen tycker jag personligen var lite för lätta för mig medan blonde alen var ren och fräsch och en utmärkt sällskapsöl medan Imperial IPAn är en favorit bland belgiska IPAs och bland balanserade IPAs i stort. Så kort och gott är det ett mixpack för den som vill lära sig mer om Viven och som uppskattar bra belgiska öl.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Vi provar mixpack från Systembolaget – Brouwerij Viven Mixpack”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Manker har provat hela mixpacket från Viven. Ratebeer. Om DanielDricker en Hell till grillat, en Punk IPA efter jobbet och en Indianviken till […]


Leave a Reply