Categorized | Ölrecensioner

Vi provar mixpack från Systembolaget – Windsor & Eton Brewery Mixpack

I veckan fick jag hem lite blandade öl från ölimportören Pilsnergubbarna, några jag tidigare har känt till lite lättflyktigt sådär men inte mer än så. Vid lite efterforskningar visade det sig att det är dem som bland annat tar in de riktigt bra ölen från belgiska Viven. De tar också in ett par öl från engelska Windsor & Eton Brewery som de säljer i ett mixpack om 15 flaskor med totalt 5 av vardera (Mixbox (nr 89579)) för cirka 540 kronor per box (36,10 kr per flaska). I boxen finns lagern Republika, en rätt traditionell lager med Saazhumle och tjeckisk pilsnerjäst, Kohinoor som är en IPA som ska påminna om “gamla tiden” med influenser från Indien och Västindien och slutligen Wind Knot, en bitter bryggd med Sovereign och Nelson Sauvinhumle och framtagen till giftermålet melan prins William och Kate Middleton. Tre stycken öl som baserat på mina fördomar lät lite småtrista med mycket snack vilket ofta kan innebära liten leverans. Samtidigt händer det så otroligt mycket i England och vi får äntligen se mer och mer av de nya intressanta brittiska bryggerierna och när jag öppnade de tre flaskorna för att ta en första liten sipp så kände jag att det genast var en mer behaglig kväll som var i ankommande. Som ni kommer att se nedan så är det tre väldigt bra öl som påminner om Thornbridge i sin rena stil. Så gillar du brittisk öl, Thornbridgge eller vill ha lite goda vardagsöl i kylen så kan jag rekommendera det här mixpacket. Vill du istället ha “stora”, kraftiga öl med rejäl beska eller något extra så kommer du kanske att tycka att de är lite lätta.

 

 

Windsor & Eton Republika

 

Utseende: Något mer orangestrimmig klargul vätska med vitt lagertypiskt skum som slutar sina dagar som små rester längsmed glaskanterna och som en äggvitehinna ovanpå vätskan.
Doft: En något mer potent lagerdoft med söt malt och en torr crip citruston som får sällskap av en sötare citrusfruktighet.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. En rätt mild kropp där en bra maltsötma ger grund för en sedan något torrare och lite små besk finish. Crisp utan att vara alltför torr, istället är den snäppet fylligare. Smakar i stort som en bättre och kanske aningen mer blommig lager men förtjänsten ligger i att den inte känns artificiell utan har en bra sötma, en bra torr beska och med en rätt tjeckisk framtoning.

Betyg? – Bra+. Det är det här man ska ha tillsammans med bättre tyska och tjeckiska pilsners på krogarna för att få folk att börja uppskatta öl och inse att de är rätt smakrika. Den slutar inte någon blaskighet och är uppskattat måttligt torr och blommig.

 

Windsor & Eton Kohinoor

 

Utseende: Ljusare kopparfärgad vätska med kladdigt vitt skum som lägger som ett lock på vätskan.
Doft: Persika, bittert mörkt te, torrt gräsigt humle, tropisk fruktsorbet  och blommigt och fruktigare te (mycket te här).
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med en okey till bra kolsyra. Rätt mild kropp. En väldigt brittisk bitter eller mildare IPA med te-inslag som precis som i doften är av både mörkare earl greytyp liksom en fruktigare typ. tydlig maltgrund utan att bli direkt söt eller överglänsa de fruktigare inslagen. Tycker att beskan passar riktigt bra och placerar sig bland många andra moderna brittiska bitters som börjar våga uttrycka sig mer och mer. Den gräsiga, lite torra stilen i till exempel Brooklyn’s East India Pale Ale känns igen även fast Kohinoor är mer mångfaldig ifråga om smaker.

Betyg? – Bra+. En stabil bitter som drar mot IPA-hållet med kryddig, torkade frukttorr humle och en läskande beska. Ingenting som drar på högre växlar än vad den klarar utan en stabil brittisk bitter med

 

 

Windsor & Eton Windsor Knot

 

Utseende: Snäppet mörkare bärnstensfärgad vätska med kladdigt vitt skum som sjunker ihop till en liten häxring runt glasets kanter.
Doft: Nelson sauvin rakt igenom, melon, söt karamell, krusbär och smörblommor, skakar man till glaset är det lite grape som framträder.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. Även här en rätt mild kropp. En tydlig men inte direkt bitande beska sätter sig i munnen med de små trollen Nelson Sauvinhumlen har satt i ölet. Man måste inte gilla humlen för att gilla ölet, men har man svårt för den så kommer den kanske att vara lite för tydlig i ölet för deras smak. Krusbär, söt melon och karamellmalt (inte lika söt som i doften) tillsammans med torkade blommor, smörblommor och omogna vindruvor. Inte direkt någon klar efterbeska även fast munnen har torkats ut något.

Betyg? – Bra+. Jag är inget jättefan av Nelsvon Sauvinhumle men tycker ändå att den har fått en bra balans här med bra balans mellan söt karamellmalt och druvtorr och lite syrligt bittra toner från humlen. Ren och inga konstigheter och kan delvis påminna om Thornbridge Kipling.

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Vi provar mixpack från Systembolaget – Windsor & Eton Brewery Mixpack”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] 3,75/5 Manker: Bra+ Om JohannesNorrlänning med förkärlek till den amerikanska öltraditionen och bryggerier som […]

  2. […] från ölimportören Pilsnergubbarna som hade vänligheten att låta mig prova mixpacken från Windsor & Eton och nu från […]


Leave a Reply