Categorized | Ölrecensioner

Att återuppta en gammal kontakt – Modus Hoperandi, vi ses igen

När man möter gamla goda öl så är det likt en gammal flamma från ungdomens vårar om man vill uttrycka sig något mer poetiskt. Just så är det också med öl – öl man en dag åter får möta och som då kanske väcker än starkare känslor. Spontant var det den känslan jag fick när jag såg att Modus Hoperandi från Ska skulle komma in på fasta sortimentet. En toppen IPA från ett av alla högklassiga bryggerier från Colorado.

Denna “Old Man Bitter” är en IPA som spelar på en fiol som har strängats med Centennial-, Cascade- och Columbushumle där de två senare står för torrhumlingen. Enligt ena bryggaren, Bill, har man torrhumlat den “pretty heavily men med en måttlig IBU på 65.

Ölet kostar ynkliga 22,90 kronor per burk vilket är ett kap för en såpass bra öl, att de burkar man nu hittar på Systembolaget är från början av oktober – alltså inte alltför gamla, gör mig ingenting. Så fortsätt att köpa denna grymma ölen så kommer vi även fortsättningsvis ha en bra ruljans av den varpå vi äntligen kanske kan börja få in mer färska IPAs.

 

SKA Modus Hoperandi

 

Utseende: Lite mörkare kopparfärgad vätska med fint ljus skum som kladdar vilt kring glasväggarna innan det sipprar nedåt.
Doft: Lätt tvålig arom av humlekottar, en blandkort med grapefrukter och ljusa frukter men också med ljus malt som ger ölet både karaktär av kakmalt liksom mer karamellartade aromer. Den anade sötman stannar kvar innan humlens alla inslag likt ett styggt troll räcker ut sin bittra tunga.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. IPA som IPA ska vara och såhär mycket färskare så är det en betydligt fruktigare och ljuvare smak än vad jag minns den. En mild maltkropp ger lite karamelltoner till den grymt balanserade grape, citrus och barrsmaken där humlekotten kämpar friskt med att stanna kvar i din mun. Magiskt len – överraskande småsöt – och lättsam men full med kåda, blomster och citrus.

Betyg? – Bäst. Utsökt. En vardags-IPA modell “saknats på Systembolaget” där doft och smak hela tiden är på samma spår och till skillnad från till exempel Punk IPA så är den här mer fokuserad men annars lika publikfriande.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

8 Responses to “Att återuppta en gammal kontakt – Modus Hoperandi, vi ses igen”

 1. Dagge says:

  Mener du att det har kommit inn en ny batch som är brygd i oktober? I såfall är det jo väldigt färsk för at va sb, och får mig att vilja sprinta ned til bolaget.

  • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

   Vi diskuterade det ikväll och enligt den burken jag hade och om jag utläser det rätt (1 år) så är den satt på burk 1 augusti 2012

 2. simon says:

  hej, jag har för mig att när denna öl kom till sb förra gången, ingick lite havre i maltbasen (eller var det råg?). nu ser jag inget sådant på burkens info iaf. minns jag helt fel, eller har man ändrat receptet?

 3. simon says:

  jo, det var flaskor senast. men skriver man bara ut kornmalt på burkar?

  • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

   Nej, men på de svenska bruakr det väl mest vara kornmalt man märker ut – även om jag har sett havre tidigare med. Receptet i sig är jag osäker på om de har ändrat och när jag satt och kikade på det häromdagen så var det snarare: 2-row, Caramel 120 och Red Wheat-malt man använde.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply