Categorized | Ölrecensioner

Italien kan de med – Baladin Super Baladin

I nordvästra Italien, söder om Turin, ligger ett av landets främsta och mest välkända bryggerier – Le Baladin. Ett bryggeri där bryggmästare Teo Mussi tagit fram en serie öl som håller en överlag väldigt hög standard. För de som varit i bland annat Rom och New York så är chansen att de hört om Open Baladin (Rom) och Birreria N.Y (New York, som startades i samarbete med Dogfish Head och Birra del Borgo), två av flera ställen bryggeriet har. Sist jag var i Rom bodde jag bara en kort promenad ifrån Open Baladin med sina höga väggar fyllda med bryggeriets öl och med väldigt bra mat, rekommenderas för den som råkar ha vägen förbi Rom.

Först nu på lördag kommer vi att få chansen att prova två stycken av bryggeriets öl – Super Bitter och Lune där jag framförallt tyckte att den senare trots sin låga kolsyra var otroligt fin. Men utöver dessa två finns det ytterligare tre stycken öl som kan beställas genom Systembolaget och vilka jag nu framöver kommer att prova igenom; witbieren Isaac, den kryddade traditional alen Nora och så nedan öl – Super Baladin. Det är svenska Enjoy Wine & Spirits AB som tar in dem och i Systembolagets beställningssortiment ligger kollikravet på minst sagt överkompliga 6 flaskor per paket där priserna ligger runt 90 kronor per 75 cl-flaska – något jag tycker de helt klart är värda. Just att det är 6 flaskor per kolli gör också att man inte behöver köpa på sig 12 eller 24 stycken av en öl när man kanske vill prova mer än en sort utan att behöva lägga ut alltför många slantar.

Super Baladin var det. Bryggeriets mästerverk menas det och också en av de mer alkoholstarka av bryggeriets öl då den ligger på 8%. Receptet baseras på ett gammalt belgiskt klosteröl och är på många sätt en typisk belgisk strong ale med torkade frukter, viss hetta och inslag av nötter och krydda. Den har också kryddats varsamt med belgisk humle. Till ölet provade jag en extralagrad och Amaroneberusad Caciocavallo, en väldigt intensivt smakande ost jag hoppades skulle få ge ölet lite att kämpa mot. Vill du prova ölet så har ni länken till Systembolagets hemsida här.

 

Baladin Super Baladin

 

Utseende: Smådisig och snäppet mörkare orangefärgad vätska med ljust skum som bubblar upp stort för att bit för bit sjunka ihop och enbart lämna ett tunt litet lock.
Doft: Begynnande sötma med torkad frukt och utvecklade maltaromatiska dofter som både har en viss del krydda men också av vårblomster. Dova inslag av banan och en släng toffee, lite av allt man förväntar sig men med en bra ihophållen finish.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Rätt lätt i munnen med snabba smaker av kryddig kola, nymogen banan och äpple med unset syra och krydda som bryter av. Jag gillar hur sötman som finns i början ebbas av mot både mandelnötig bitterhet och och syra, det finns också en markerande beska som även den tar bort den initiala sötman. Inte alls så kraftiga smaker som jag först förväntade mig utan det är varsamt återhållsamt även om jag har svårt att helt beställa mig för om det är meningen eller om den är lite för enkel.

Betyg? – Bra(+). En rätt mild men smakrik belgian strong ale. Både i näsan och munnen finns det bra smaker och variationer men jag hade nog hoppats på lite mer sötma i början för att ge mer komplexitet rakt igenom, framförallt när syran och bitterheten stegar in. När jag vid ett senare tillfälle provar ölet igen slås jag av hur enkelt och lagom elegant det är. Det jag först uppfattade som lite för milt framträder nu som lite finare. Med osten blir det nästan lite mycket, framförallt med Amaronetouchen men sötman och kryddan i ölet höjer det och boostar upp osten. Ölet hade nog behövt än mer sötma och krydda för att gå ihop perfekt med osten.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Italien kan de med – Baladin Super Baladin”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] bryggeriet Baladin har tidigare gett oss den fenomenala Luna och den goda Super Baladin, nu är det dags för två stycken nya öl, där vi i T5-modulen finner Isaac – en belgisk […]


Leave a Reply