Categorized | MankerBeer Talk

Julklappstävling: Nynäshamns Ångbryggeri – Allt utom en stor stark

Hur går man från att 1988 ha en ölklubb ute i Nynäshamns till att dryga snart 25 år senare vara ett av landets större och mer respekterade bryggerier? Joakim Bröms har på 138 sidor sammanfattat den resa Nynäshamns Ångbryggeri har varit med om. Det är en resa fylld med kamp för det man har trott på på, hårt arbete och slutligen ett erkännande i form av den första medaljen på Stockholm Beer and Whisky Festival. Oavsett ens ölpreferenser och vad man vanligen gillar eller brukar dricka så är det en välskriven och intressant överblick av hur vänskap och socialt umgänge kan bli det groende fröet till en idé och en tanke om ett projekt. Ett projekt som sätts i verket med intresse och glädje snarare än pengar och berömmelse som drivkraft. För på samma sätt som att alla kan starta en krog eller ett växande företag så kan alla starta ett bryggeri. Boken ger en kanske bitvis lite kort genomgång av hur man har kämpat med att få finansiering, få tillstånd att bygga ut sina lokaler och att ha rätt personer bakom rätt plats. Kanske hade det också varit spännande att få höra lite mer om utvecklingen av vissa öl och mer om problemen man tampats med, men det är trevliga instick med delägarna och andra inblandande som ger sin syn på bryggeriet och deras relation till det.

Framförallt är det en sammanfattning av den utvecklingen ölscenen i stort har tagit i Sverige och hur landet som sådant har gått från ett skönt 80-talshäng med rätt strikta lagar och dåligt ölutbud till ett mer utvecklat land med bättre öl och öppnare sinnen. Jag har tidigare läst liknande böcker och artiklar från olika bryggare och där har de ofta varit lite tillrättalagda historier om hur de som små började utveckla sin passion till mat och dryck och att det är anledningen till att de nu står och brygger enorma mängder öl, när de egentligen mest sitter på ett kontor och är bryggeriets ansikte utåt. Här saknas allt sådant och det är ärligt och öppet – vem gör vad, vad har hänt i deras liv sedan starten och vart är man på väg. Även vägen framåt och målen med framtiden hade varit kul att få höra dem ta upp mer, gärna med referens till den tidigare resan.

För att inte spoila för mycket av vad boken tar upp så rekommenderar vi er som vill läsa mer att antingen beställa den själv genom Nynäshamns Ångrbyggeris hemsida eller delta i nedan utlottning utav ett examplar utav boken.

För visst ska vi lotta ut en julklapp till er och visst är det ett exemplar av boken som ligger i det fint inslagna paketet. Allt ni behöver göra för att delta är att svara på frågan vad heter bryggeriets nya julöl som de har gjort till krogarna Oliver Twist, Akkurat, Ölrepubliken och The Rover? – svara antingen här, på Facebook eller via mail till oss. Vi lottar fram en vinnare nu på söndag, den andra advent (8/12).

Lycka till och god jul!

Tomtarna på MankerBeer

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

6 Responses to “Julklappstävling: Nynäshamns Ångbryggeri – Allt utom en stor stark”

 1. Johan says:

  Jul-IPA?

 2. Kjell Rundberg says:

  Jul IPA? Heter den! Hoppas jag hinner in till The Rover och testa innan den tar slut! Skål! 🙂

 3. blafa says:

  “Nynäshamns Jul-IPA?”

 4. Fredrik Pettersson says:

  Jul-IPA?

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] i torsdags har vår Nynäshamnsinspirerade julklappstävling pågått och igår slumpades två vinnare fram (alla deltagare med rätt svar skrevs upp varpå […]


Leave a Reply