Categorized | Ölrecensioner

Samhällsfara eller inte, vi testar – Train Station The Hoppy One

Det mycket omdebatterade inslaget av en “hemsk” och “farlig” tågvagn blev en bidragande orsak till att fjolåret slutade i en rätt omfattande syn på hur öl framställs i media och hur Systembolaget egentligen bedömer öl (läs mer i dessa länkar). Bryggeriet med det farliga tåget är dock inget farligt bryggeri. Snarare är de ett av alla nya små bryggerier som kom fram under fjolåret och som gör sitt bästa för att få ut sina öl, vilket vi såklart ser vara positivt snarare än uppmuntra till att kapa ett tåg och berusa sig.

När bryggeriet, Train Station Brewery, också har fått hjälp av Slottskällan att brygga en “3,5”‘a så får vi väl påstå att de om något är medvetna. Train Station The Hoppy One blev lite av en snackis när den dök upp i vissa lokala matbutiker i området kring Knivsta utanför Stockholm. Ölet är som de själva skriver “not lagom” utan en ljus ale med mycket tydlig humlekaraktär; de går till och med så långt att de ger en lite skämtsam varning –  Om du inte verkligen gillar öl. Köp något annat.Ölet börjar dyka upp på fler och fler matbutiker i Stockholmsområdet och ni kan beställa deras Off the Rails Pale Ale genom Systembolaget om ni vill ha något starkare, bara ni lovar att inte dricka och köra tåg efter att ha sett flaskan! Vill ni däremot dricka “den humliga” så finns den här (so far).

 

Train Station The Hoppy One

 

IMG_20121210_211515Utseende: Lätt disig varmgul vätska med vitt poröst skum som försvinner ned med en liten ljusa hinna kvar.
Doft: Fräsch humlearom med markerad bett; rispat grapeskal och sweetyjuice som döljer tropiska toner av mango, papaya och lite mogen banan. När dofterna får samla sig lite är det humlecocktail i glaset med lite av allt.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med lagom kolsyra. Inte för tung i kroppen vilket jag inte heller förväntade mig, en direkt beska som tar sig runt i munnen och torkar ut med citrus, torkad blomster, torrt brödig malt och tydlig grapefrukt. Tropiken är inte lika tydlig även om jag tror att den är där och drar tillbaka ölet från att bli för beskt. För beskt är det och lika läskande är det. Kanske saknar den kroppen och balansen, men så utlovades en tydlig humleprofil och inte balanserad maltbas. Tyvärr tappar den lite ju längre den får stå framme och när doften och smaken har satt sig i näsa och mun.

Betyg? – Bra. Som läskande och trots den tydliga beskan och den egentligen lite vågade humleprofilen lättdrucken lågalkoholhaltig amerikansk pale ale/IPA är den väldigt bra och i paritet med den något mer balanserade “Brandmästaren” från Dugges. Alla som gillar bra beska på ett öl och som vill ha det även i en alkoholsvagare öl men som tycker att BrewDogs Nanny State är på tok för besk lär uppskatta denna. Jag hade dock velat ha lite mer kropp och lite mer malt, för de här ölen bör drickas fräscha annars tappar de snabbt mycket av det som gör dem bra. En annan nackdel är att de är svåra att para med mat, ett tillfälle då i alla fall jag ofta gillar att ta en alkoholsvagare öl. Överlag är det dock en bra öl som jag gillar, bra smaker, bra tillgänglighet och kul att någon direkt satsar på något lite annorlunda.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Samhällsfara eller inte, vi testar – Train Station The Hoppy One”

 1. Mathias says:

  Jag köpte två stycken samtidigt och den första luktade och smakade som en IPA. Må vara med lite konstig kemisk eftersmak. Den andra (som jag drack nyss) varken smakade eller luktade som en IPA. Snarare som en besk lager med konstig maltsmak. Otroligt ojämn således…

 2. Simon says:

  Hej Mathias!

  Det låter som att du skulle kunnat har råkat ut för en oxiderad flaska. Det är väldigt sällsynt, men kan hända enstaka flaskor i buteljering för att kapsylen trycks till för hårt och därmed skadar packningen. Vi har ingen möjlighet att följa denna kommentarstråd så skicka ett mail till oss på info@trainstationbrewery.com så kan vi ta det vidare där och se till att ersätta dig!

  Ha en bra dag och tack för att du dricker vår öl!

  Stort tack till mankerbeer som skrivit om ölen också!

  /Simon Vikström

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply