Analys inför Systembolagets släpp 1 februari: Dags för T6 och T7-ölen

Som jag skrev i förra veckan så är den 1 februari varje år en bra dag; inte bara för att årets första släpp på Systembolaget äger rum, utan för att det är dagen då jag alltid har fyllt år. Nu råkar det vara så smidigt så att även M2 fyller år detta datum så ni kan räkna med lite extra festligheter. Detta i samband med att jag gick igenom de öl som 1 februari släpps på Systembolagets T5-modul (för modulbeteckning se längst ned). Många av ölen som släpps nu i februari är av yttersta världsklass och ser vi framåt så kommer 2013 att trumfa 2012 vad gäller ölen vi får besök av på Systembolaget.

Det blir en dyr månad det har vi vetat om en längre tid, så snålmånaden januari följs med andra ord av ännu en månad mer lite lägre kassa då en större slant lär läggas på alla fantastiska öl som släpps.

gouden-carolus-cuvee-van-de-keizer-roodI T6-modulen finner vi tre stycken öl som skiljer sig lite från ölen vi finner i T5-modulen (humligt eller mörkt) men som ändå har tydliga spår av temat för februari. Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Rood, ett öl som togs fram för 10-årsfirandet av Keizer Blauw (som även den släpps i februari, dock i T5). Jämfört med den blå så är den röda kejsaren ljus till färgen, påminner mer om en trippel och har också kryddats med tre olika örter. Skippar vi priset på dessa båda öl så är de båda otroligt bra och hade vi inte haft så många andra bra öl skulle jag rekommendera er att köpa 6 stycken av vardera och gotta er på framöver eller lägga undan ett tag. Jag tycker att den blå har en mysigare maltighet som utvecklas underbart med tiden medan den röda har tydliga inslag av kryddor, sköna alkoholhetta (utan att bli spritig) och inslag av apelsinskal och andra citrusfrukter.

Tycker du inte att det riktigt låter som din öl, eller vill spendera en hundralapp annorlunda så är både Uinta Baba Black Lager och  Dieu du Ciel Solstice d’hiver bra alternativ. “Baban” är en riktigt välsmakande Schwarzbier som var mycket populär på Stockholm Beer and Whisky Festival, lagom rökig och bra smak av något mörkare rostad malt. Framförallt är den riktigt lättdrucken och för 27,90 för en flaska så är det en bra öl för er som är trötta på IPAs och vill ha lite mörkare öl att ha hemma som dryckesöl utan att för den delen falla in på storflaskor av 10+ procentiga stouts. Baba ligger på 4% vilket är just perfekt för en “hemmaöl”. Ser vi istället på en av de tre öl från kanadensiska Dieu du Ciel som kommer i det här släppet så är Solstice d’hiver en gammal favorit. En barley wine bryggd med brittisk jäst som balanserar sig fint mellan att ha en stabil beska men också en bra sötma där torkade frukter, plommon och russin lyfter smaken fint. Kanske tycker jag att balansen mår bäst av att den får stå någon extra månad, men det är en smaksak. Gillar du amerikanska barley wines med extra allt kanske du tycker att den här är lite snällare, men ge den ett försök för den har mycket som är mysigt.

 

Ser vi däremot på T7-ölen så  är det en lista som bara har växt och växt, vilket kommer göra att guldkistan där hemma kommer att sina fortare än tänkt. Fortsätter vi med Dieu du Ciel så kommer slutligen deras stout Aprodisiaque nu till Systembolaget. Ölet har smaksatts med fair-trade certifierade kakao- och rist rate vaniljbönor vilket har satt en tydlig prägel på ölet där msaken går delvis mot bourbonhållet, men utan den syra som ibland kan följa med. Vaniljen och kakaon gör sig väldigt bra och många brukar kunna tycka att ölet får en salt ton 2079_1339170036vilket ibland anses trevligt och ibland tycks störa. Kaffesmaken är kall och ren och utan den bitterhet som ibland kan följa med när kaffe och choklad får för mycket plats, påminner kanske lite om en islatte man kan köpa i affären. Smaken går sedan mot saltlakritshållet och avslutar i vanilj och lite choklad. (ölet verkar ha annulerats, uppdaterar med mer info så snart som möjligt) Låter det här ändå för snällt och du vill ha en mer rejäl liknande öl så är Evil Twin Even More Jesus ett kaxigare alternativ. Ett 12%’igt smakmonster som Jeppe på Evil Twin bryggde Fanø Bryghus med den tidigare bryggmästaren Ryan. Med extra mycket ingredienser för att göra ölet extra mörkt och krafigt började priset öka mer och mer varpå Ryan reageade med “jesus” och sedan “even more jesus” när det ökade ännu lite till. Mörk choklad, starkt kaffe, lätt brända toner, plommon – vad finns inte. Det här ölet är väldigt högt rankat på olika betygssättningssidor och det är den värd. I motsats till vad man lite krasst skulle kunna tro så är ölet dessutom välbalanserat. Vill du istället ha en cognagslagrad öl och tycker mer om Jeppes tvillingbror Mikkel så är hans Mikkeller George! Barrel Aged (Cognac Edition) det tredje alternativet för en smakrik stout i T7-modulen. Torv, lakrits och hårda smaker från imperial stouten George! som möter eleganta och välutvecklade toner från cognacslagringen. Liksom de tidigare två ölen så är det här en öl av riktigt hög klass och vill du hellre ha rejäla imperial stouts än humlebomber så köp minst en av dessa tre. Det är omöjligt att föreslå bara en eller två, så låt smak och plånbok avgöra.

Vi ser också massa belgiska öl i T7, som om det inte vore nog med öl vi verkligen vill ha. De Ranke Hop Harvest är tillbaka i 2012 års upplaga som bryggts med färsk humle och har en tydligare beska än vad vi är vana vid hos dessa belgare. Det är tredje året i rad man gör ölet och varje år har man en av sina andra öl som grund som man sedan humlar upp. I fjol var det deras redan fina XX-bitter som var basen och i år är det Père Noel men med humlen från XX-bitter (Brewers Gold som bitterhumle och Hallertau för aromhumle). Runt 80 kronor för en 75 cl-flaska är det värt och trots alla humleöl i T5 så tycker jag att detta är en öl ni bör prova, om inte annat så för att jämföra hur den håller sig mot övriga IPAs – fastän detta i grunden är en upphumlad belgisk ale.

OriginalHYSlutar vi med tre dyra men eleganta öl så är väl La Binochoise XO att börja med. Flaskan, samma typ som Weihenstephaner/Samuel Adams Infinium, är riktigt vacker och denna belgiska ale som lagrats på armagnacfat har smaker som drar åt karamell, belgisk jäst, aprikoser och äppelsprit. Värmande alkohol (12%) och en viss sötma. Tar vi sedan The Original HY Super Beer Cuvée så är även det en öl som likt december månads Nut Birra Divina av italienska Zago s.r.l. hos Brouwerij Van Steenberge. Faktiskt ett av de första champagneölen vilket ger den mer elegans till de lätt kryddiga och fruktiga smakerna, sötman och alkoholhettan (11%). En öl som brukar fungera bra i sällskap som annars inte föredrar öl men som prompt vill dricka “finare” saker så spar den och ta fram vid ett bra tillfälle när det ska drickas lite finare öl, för den tål att lagras. Sist ut har vi Mikkeller/Three Floyds BooGoop Grand Marnier som är deras bovetebarley wine BooGoop som fått ligga på Grand Marnierfat vilket gett den en mer utpräglad söt smak av kryddiga torkade fruter. Olagrad tyckte jag att ölet var lite för enkelt och av deras “Goop”-öl så var den tillsammans med RisGoop den jag tyckte minst om. Nu har ölet fått mer karaktär och beskan blir inte lika markant som när den fick köra över den för mig lite milda boveten. Även här en dyr men lagringsbar öl som är både elegant och riktigt smakrik. Alla tre ovan kan och bör lämpligen delas med lite goda vänner då de både är lite starkare men framförallt så kan man få en väldigt trevlig kväll och chippar alla in med en hundring var så blir det heller inte så tokigt dyrt.

 

2013-02-01, små partier
(modul, artikelnummer, namn, land, volym, pris, antal)

T5 11720 Left Hand Wake Up Dead Imperial Stout USA 650 77,30 2640
T5 11428 Sierra Nevada Northern Hemisphere Harvest Wet Hop Ale 2012 USA 710 89,00 5000
T5 11042 Dieu du Ciel Corne du Diable IPA Kanada 341 39,90 3000
T5 11437 Sierra Nevada Celebration Ale 2011 USA 350 27,9 20000
T5 11454 Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw 2012 Belgien 750 114,50 3600
T5 11700 Omnipollo/To Øl Brewmance Belgien 375 109,00 3240 (lanseras i mars, fel på Systembolagets listor)
T5 11043 Omnipollo Nebuchadnezzar Sverige 330 39,90 15000
T5 11702 Brooklyn Black Chocolate Stout USA 355 22,90 22320 (lanseras i mars, fel på Systembolagets listor)
T5 11056 De Molen Vuur & Vlam IPA Holland 330 26,90 6000
T5 10047 Nils Oscar Celebration Ale Sverige 330 43,70 6000
T5 11712 Stroud Maris Otter Vintage Ale 2011 Storbritannien 330 35,90 15000
T5 11041 Smörpundet Porter Sverige 250 25,80 8640
T5 11752 Goose Island Bourbon County Stout USA 355 59,90 10080
T5 11044 BrewDog Paradox Isle of Arran Storbritannien 330 89,90 3000

T6 11413 Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Rood 2012 Belgien 750 109,50 900
T6 11053 Uinta Baba Black Lager USA 355 27,90 1008 (lanseras i mars, fel på Systembolagets listor)
T6 11054 Dieu du Ciel Solstice d’hiver Kanada 341 42,00 1440

T7 11055 Dieu du Ciel Aprodisiaque Kanada 341 39,90 1008
T7 11067 De Ranke Hop Harvest 2012 Belgien 750 79,50 480
T7 11726 La Binochoise XO Belgien 750 179,00 600
T7 11725 The Original HY Super Beer Cuvée (H?) Belgien 750 179,90 240
T7 11704 Evil Twin Even More Jesus Danmark 330 74,00 984
T7 11792 Mikkeller George Cognac Danmark 25 99,00 2352
T7 11703 Mikkeller/Three Floyds BooGoop Grand Marnier Danmark/USA 650 199,00 930

 

Vad betyder T-indelningarna

B = beställningssortiment BAS = alla butiker
T1 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS samt T1)
T2 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1 samt T2)
T3 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1, T2 samt T3)
T5 = 30-tal butiker (egentligen 40 butiker inklusive vinkällarbutikerna)
T6 = Mer eller mindre samma som T7, men med större volym i depån än i T7-butikerna
T7 = vinkällarbutiker (Göteborg, Malmö och Stockholm)
T9 = valfritt för butik att hyllföra. Kan av kund beställas styckvis i samtliga butiker

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

4 Responses to “Analys inför Systembolagets släpp 1 februari: Dags för T6 och T7-ölen”

 1. Yes February is a good month, my birthday on the 4th. And the release looks well worth while. Will have to get there early. Thanks for the update and info.
  By the way, have you tried Tre Små Rum in Gothenburg for Belgian beer? Worth a look.

  • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

   Jep, February will be expensive. Both mine and M2s birthday is at it says on the 1st so we will waste all our money just for the birthday party and on the beers from Systembolaget 🙁

   Tre Små Rum is certainly worth checking out, good selection, they know their beers and they are good to help you out with something to like.

 2. Granberg says:

  Tyvärr tror jag 11055 Aphrodisiaque är annulerad. Orsaken vet jag inte och 11053 Uinta Baba Black Lager är framflyttad till 1/3.

  Surdegen Granberg – Bolagare.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply