Categorized | Ölrecensioner

En fascinerande imperial stout med stick – Sierra Nevada Narwhal Imperial Stout

Förra året annonserade Sierra Nevada att man skulle släppa en återkommande imperial stout vilket därmed skulle bli bryggeriets första. I oktober släpptes så också Narwhal som fick göra Bigfoot och Hoptimum sällskap i Sierra Nevadas så kallade High Altitude Series, en trio öl som är lite större, lite kraftigare och lite mer samt släpps om 4-pack, något åtminstone Bigfoot inte gjort tidigare. Magnum och Challangerhumle fick stå för humlegivorna för att ge en beska som kunde ge komplexitet till ölet utan att bidra med alltför mycket smak medan en rejäl maltbas med bland annat Choklad-, Carafa- och Two Row Palemalt. 10.2% alkoholstyrka och ja, ölet släpptes på fat liksom på flaska men det är bara flaskor vi finner här på hemmaplan.

Sierra Nevadas svenska distributör Wicked Wine har fått in en första sändning som ska finnas ute på krogarna nu men vi får se hur distributionen blir framöver och hur tillgången kommer att se ut. Jag hoppas verkligen, verkligen att vi ska få se mer av den här ölen för det är befriande att se ett bryggeri satsa på imperial stouts utan tillsatser såsom chili, ekflarn eller liknande och som inte heller känner att man direkt måste lägga den på någon typ av fat.

 

Sierra Nevada Narwhal Imperial Stout

 

379624_601763893183444_1374970039_nUtseende: Redan i glaset är det en elegant skapelse med härligt stouttjock mörksvart vätska som krönts med ett espressofärgat skum.
Doft: Som att dofta på en påse med chokladdoppade kaffebönor där mörkt rostad malt slingrar ihop sig med sötare, lena inslag och små hintar om humlekottar, lakritspuffar och väldigt torkade plommon. Det är en rejäl doft som jag ändå tycker att man håller på en bra nivå och jag glömmer snabbt att ölet är på 10.2%.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Fint tryck i smaken och nu börjar alkoholstyrkan ge sig till känna och även fast jag personligen inte tycker att det är för mycket så kan vissa nog uppfatta den som lite “stark”.  Ta en shot starkt kaffe och tugga snabbt i dig både en söt och en saltlakritsstång så får du nästan alla smaker ölet på samma gång ger dig. Rund och lagom söt med en alkoholhetta som maskerar sötman något.

Betyg? – Bättre(+). Glatt förvånad över hur fint smakerna går ihop och hur förförisk den är. Snäll munkänsla och både lite rivig alkohol och kraft i smaken som len mörk choklad och mild sötma. En öl att värma sig med lika mycket som en som kommer att gå utmärkt med ostar, desserter och sena bröllopskvällar.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply