Categorized | Ölrecensioner

Vårens vardags-IPA? – Thornbridge Jaipur

En av de öl som åtminstone i Sverige satte igång den nya britt-vågen som kommit att förändra mången öldrickares syn på den brittiska ölrevolutionen får nog sägas vara Jaipur från Thornbridge Brewery. Det är en IPA utan höga nivåer av någon bokstavskombination eller komplexa humlearrangemang, istället får du en rättfram  citrusfräsch IPA som levererar det du vill ha i form av en daglig humlefix. 5,9 % alkoholstyrka är i det övre segmentet för öl du kan dricka någon flaska av och ändå känna att du kan styra WarrioMartio Kart utan att misslyckas helt med rymdbanorna. Att Galatea också pressat ned priset på en 50 cl stor flaska till 27,90 kr (artikelnummer 1626 för alla artikelnummerfantaster) är inget jag känner kommer att orsaka uppståndelse eller rabalder utan tvärtom är det något som kan stilla humleabstinensen utan att kosta mer än en bättre häftapparat.

 

Thornbridge Jaipur

 

IMG_20130309_161843Utseende: Ölet är klart gyllengult, kanske lite mattare med ett kladdigt skum med härligt gräddig topp.
Doft: Gräddigt var det. Doften slår på direkt med inslag av fruktcocktail av banan, mango och apelsiner som serveras med en klick grädde. Humlekryddningen ger öriga inslag och legobitar av grape som fäster sig med det övriga doftspektrat och tonar ned det fruktigt söta.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Fruktkalaset är mer strukturerat och i kontorslandskapet finns allt från grapehörnan och det lilla honungsbordet till humlekådesupporten och jordiga, mer kryddade inslag. Sveps snabb ned tack vare väldigt bra lättdruckenhet och en passande maltighet som ger ölet en elegantare finish.

Betyg? – Bättre-. Lättdrucken, smakrik, ren. Inte direkt något som kan tappa på en vecka eller två och med ett bra pris och bra tillgång så lär det hela tiden vara färska flaskor på hyllorna. Prisvärd vardags-IPA.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply