Categorized | Ölrecensioner

En traditionell modern lager – Poppels Modern Lager

IMG_20130328_125450Vissa ölstilar har dykt upp över en natt men blivit så självklara att man undrar hur man någonsin kunnat dricka öl utan att ha dem som alternativ. Mot den bakgrunden är det inte så svårt att förstå varför stor stark har ett sådant fäste; för hur nya är inte humlebastanta ales, mörka IPAs, trippellagrade belgiska stouts och moderna lageröl. För det är just den sista där som vi kikar närmre på idag. Modern lager är en mer humlestinn ljus lager, dock utan tvång på att just humlenärvaron har höjts ett steg. För lika gärna kan det vara maltkaraktären som gjorts lite tydligare. Kända exemplen inkluderar allt från Brooklyn Lager till S:t eriks Pilsner och  kanske dess mest kända öl – Mikkeller American Dream.

När jag för dryga månaden sedan besökte göteborgarna på Poppelmans Bryggeri, numera Poppels (hela deras historia finner ni här) så berättade deras bryggmästare Daniel Granath att man hade en modern ljus lager i jästankarna. Tyvärr var den såpass färsk att vi inte fick möjlighet att prova den under besöket utan Daniel ville låta den mogna lite extra innan man släppte iväg den. Lageröl är en svår öltyp att få spännande och medan många faller för frestelsen att göra en riktigt fruktig och rikligt humlad lager så ville Poppels göra en som följer deras andra öl – snälla, rena och lättillgängliga. Deras Modern Lager som släpps i Göteborg nu i dagarna och som kan beställas runtom i övriga landet är en 5,3% stark lager som humlats med klassisk tysk ädelhumle.

En allt populärare lagertyp då många bryggerier sneglar mot smakfulla öl med uppskruvad humle- eller maltsmak. En modern lager har en medelstork smakkropp och ofta en välbalanserad klar ton av humle. Tankarna går inte helt sällan mot amerikanska experimentella bryggmetoder.

 

Poppels Modern Lager

 

IMG_20130514_184548Utseende: Något mer gyllene, snäppet mörk färgad vätska med litet vitaktigt smutsigt skum på toppen.
Doft: Rätt typisk lager med ljus malt, nyslaget hö och en torr mineralisk ton, ovanpå det vilar nätta inslag av citrus och apelsin. Tycker mig känna fruktigare inslag än så i doften, men de kommer aldrig riktigt fram helt.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. För att vara en “modern” lager är humlen lite annonym. Ljus malt, lite kola och halmstrån. Tyska humlen ger en jämförelsevis elegantare ton med lite citrus och örtighet till ölet snarare än de fruktiga inslagen mer modern humle kan ge liknande moderna lageröl. Lite rundare, fylligare än förväntat och nästan med en lite söt finish.

Betyg? – Bra (+). Det här är en öl man ska ta för vad det är. För att vara en lager så är den oerhört bra, den har lagersmakerna av lite smörig ljus malt, citrus och mineral samtidigt som fruktigheten från humlen har en elegantare, kanske också örtigare sida. Sett till Poppels övriga produkter är den ett naturligt steg – lätta och rena öl som inte behöver stå ut. Kanske hade jag personligen gillat lite mer humleriv, men å andra sidan hade det gjort det kämpigare att dricka mer av den, nu passar den grymt till maten eller att bara sitta och dricka istället för en vanlig “stor stark”.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply