Categorized | Ölrecensioner

Dubbelt upp Electric Nurse i juni, DIPA och Pale Ale

Trots att ölen funnits att prova, först i Göteborg och sedan runtom i övriga Sverige, samt att man hade en påsköl på Systembolaget så får man nog påstå att Brewtrades Electric Nurse-öl är rätt nya för många. Electric Nurse består av paret Peter Robertsson & Ida Engström. Peter jobbar som elkonstruktör och Ida är som den kluriga kan ana sjuksyrra, varav namnet Electric Nurse är en fiffig kombo av de båda ölfantasternas yrken. Ölen bryggs hos Dugges Ale-& Porterbryggeri, startat och frontat av Idas pappa och två bröder. Jag minns när jag provade deras första öl på The Rover i höstas och direkt kände att de var på rätt spår – lättdrucket, fräscht och lagom på det sättet jag ser komma mer och mer. Öl för alla helt enkelt.

De två ölen som lanseras nu den 1 juni är dels Pale Ale, en American Pale Ale på skönt måttliga 4,6% alkoholstyrka. Ölet har humlats med humlesorterna Cascade, Centennial och Citra. Apan med ölglaset har godkänts av Systembolagets censur, som därmed visar att man tror att apor inte dricker öl – skönt, särskilt för mig som gillar apor. Och nej, APA är inte ett skämt på djuret om ni nu skulle tro det efter att ha läst en numera välkänd recension i en dagstidning. Ölet kommer att kosta 19,90 för en flarra vilket är ett väldigt bra pris (artikelnummer 1443)

Det andra ölet är en Dubbel IPA, DIPA, med rikliga mängder jänkarhumla i form av Columbus, Cascade, Simcoe och Amarillo. 29,80 kronor per flaska (artikelnummer 1616). Och ja, kvinnan på flaskan dricker ölet – kvinnor gillar öl, kvinnor dricker öl och kvinnor kan öl. Bara så att Systembolaget inte får för sig att censurera det hela, man vet ju aldrig.

 

Electric Nurse DIPA

 

IMG_20130515_201549Utseende: Rödskimmrande mörk orangefärgad vätska med ett för stilen hyffsat välkänt smutsigt skum.
Doft: Ölet uppvisar en nästintill ledig grapekaraktär med humlekottar, aprikoskärnor och snart-mogen persika. Ett uns karamell i maltbasen ger balans och tyglar humlens pulserande aromattacker.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Fruktig och åter eldig humle i smaken där beskan smaskar till tungan utan att strama åt. Ölet lycket väl med att ge en bra beska utan att det blir direkt beskt – motsägande? Nej, välbalanserat. Även i smaken kommer karamell, persika och en söt ton och balanserar ut beskan.

Betyg? – Bättre(-). En väldigt drickbart och välbalanserad DIPA som jag ser en stor charm i vad gäller variationen mellan humle och maltkampen. Kanske kunde fruktigheten varit lite tydligare, men risken är att det blir beskare eller att man drar ned på malten varpå den skulle tappat i balansen.

 

Electric Nurse Pale Ale

 

IMG_20130515_191430Utseende: Aningen disig bärnstensfärgad vätska med litet smutsvitt skum.
Doft: Grape och persikoaromatisk smörkola med fräscha inslag av fruktjuice. Just sådär sommararomatiskt jag gillar hos en sitta-i-solen-på-ballen(balkongen)-apa. Grunden med smörkola tycker jag håller uppe aromerna så att de får en längre livslängd och inte tappar lika snabbt.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Stenfrukter och citrus med en mild ton av grape bygger upp en fin smak som paras med en mild beska. Sommrigt och skönt utan anspråk på att vara mer än vad det är – uppfriskande, på fler sätt än vad gäller smaken.

Betyg? – Bra(+)/Bra +. Det här är en sommarklädd APA som en sommarapa ska vara, lättdrucken på gränsen till mild. Som med andra svenska öl som florerar på marknaden, tänker mest då på Poppels APA och Brekeriets Funkstarter så vill man kunna dricka 4-5 stycken i rad. Ölen ska helt enkelt hålla för det, något många nödigare öldrickande glömmer till förmån för kraft och “pang”. Välj den här som ett fräschare alternativ till Sierra Nevada Pale Ale eller variera med Lagunitas New Dogtown.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Dubbelt upp Electric Nurse i juni, DIPA och Pale Ale”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Bland dessa öl kanske det främst är Electric Nurse båda öl, Pale Ale och DIPA som sticker ut (recensioner här) men jag vill ändå lyft på hatten för Backyard Brew Bomble Bee 17 som var bra mycket bättre […]


Leave a Reply