Categorized | Ölrecensioner

Världspremiär? Camden Town Brewery Versus Odell

Under mitt besök på Camden Town Brewery kunde jag som jänkarnörd inte låta bli att fråga och nyfiket leta omkring efter en viss öl – Camden Versus Odell. Ölet är den första i det kommande projekt bryggeriet döpt till “Camden Versus Series“, en ölserie där man tar en av sina egna öl och försöker skapa en hybrid tillsammans med ett annat bryggeri och deras öl.

Premiärölet i serien kommer att släppas senare den här veckan, alternativt under nästa vecka och förhoppningen är att den även kommer på besök till Sverige. Åtminstone fanns det ett gäng key kegs på bryggeriet som bryggaren Brent sa kanske kan komma hit.

Självklart vill ni veta lite mer om ölet. När Camden Town Brewerys bryggmästare Alex Troncoso ville rulla igång Versus Series föll det sig naturligt att han tog kontakt med sin vän Doug OdellOdell Brewing Co. Tanken bakom Versus Series var att prova på nya saker, inspirerade av de hjältar, ölstilar eller öl som varit inspirationskällor för Alex och de andra på bryggeriet. Doug som redan hade en god relation till brittiska bryggerier och att brygga öl i England vart entusiastisk över att få brygga öl i London och nappade direkt på iden om att göra en öl baserad på en var av bryggeriernas öl. I Camden talade alla på bryggeriet väl om Odells 5.1% starka Cutthroat Porter som fick representera Odell medan valet för Camden Town Brewery föll på deras 4.6% starka Hells Lager. Tar man lite från vardera får man en baltic porter inspirerad av Cutthroat Porter fast med snäppet mer humle och lite extra av allt – en lättdrucken och lagom kraftig öl helt enkelt, just som de båda ölen som den är baserad på.

image

Camden Town Versus Odell

 

Utseende: Mörkrostat kaffesvart vätska som skimmrar i rött med espressofärgat skum.
Doft: Medelrostad kaffearom, lite mjölkig, krämig choklad och nästan lite kryddiga inslag av pommerans. Den sticker inte riktigt ut på något sätt men sett till de öl den är inspirerad av är den som lite av båda – lättsam och enkel.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Stundtals kommer sötman fram mer än annars och ger smakerna av mörk mjölkchoklad lite extra robusthet. Möjligen lite lätt krydda som håller sig bra mot den snälla rostningen hos malten. Förutom den måttliga sötman, mjölkchokladen och det så är det egentligen inte så mycket nyanser i smaken.

Betyg? – Bra+. Väldigt bra balans i en ölstil som lätt kan bli tråkig eller ha för mycket eller för lite karaktär. Lite mer sötma och en lite extra kryddighet från mer humle gjorde sig fint i den väldigt enkla ölen. Man får inte glömma att baltic porters generellt är lite småtråkiga och det här är i sak inget undantag. Skillnaden är att den balanseras väl och faktiskt är god att sitta och gotta i sig – vill du har mer smak eller tryck, välj en porter, stout eller mörk lager.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Världspremiär? Camden Town Brewery Versus Odell”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Jag kan inte låta bli att fråga om de ölen som just tappats och som jag enbart läst lite snabbt om – Camden Versus Odell, den första ölet i Camdens nya collaborationsserie där de samarbetar med olika bryggare de respekterar för att prova på lite nytt och galet. Brent berättar glatt om projektet och hur Doug Odell kom dit och bryggde ölet och att man hoppas åka över till Colorado för att brygga ett öl där. Recensionen, som också var en världspremiär då ölet ännu inte hade släppts hittar ni här. […]

  2. […] Brittiska Londonbryggeriet Camden Town började häromåret med en serie samarbeten som man gav namnet Versus. Sedan 2013 har man sedan gjort ett samarbete med amerikanska Odell, svenska Mohawk och “Italien” (i form av Birraficio Italiano, Birra del Borgo och Brewfist). Då jag var i London i samband med att Odellsamarbetet skulle släppas lyckades vi bli bland de första (först?) i världen att få smaka den färdigbutteljerade Baltic Portern. […]


Leave a Reply