Categorized | MankerBeer Talk

Inför SBWF 2013 – Mankers Måsten

tipÄntligen är det Stockholm Beer igen, äntligen ska vi kunna spendera merparten av två veckor instängda i en enorm lokal tillsammans med likasinnade och på tok för mycket öl för att man ska kunna fokusera på vad man vill dricka. Igår fick ni M2s Måsten, en kort vägledning i myllret av öl att prova. När jag gick igenom listorna på öl utställarna har så slogs jag av hur mycket jag verkligen vill dricka. Flera nya utställare har dykt upp med spännande produkter och flera gamla har i år med sig enastående listor. Ta bara svenska bryggerier som Nynäshamns Ångbryggeri där jag lätt kan stå en öl och dricka ofiltrerade öl eller Brekeriet som har en lista jag knappt orkade läsa klart innan ölsuget blev för stort. Lägg därtill Monks Cafe som med sitt utbud av öl från Struise och De Molen skulle få många festivaler att snyfta av avund. Som alltid har Brewers Association skickat en container öl av yttersta världsklass och i år har vi flera riktiga guldkorn där. Nog om vad jag tycker och mer av vad jag rekommenderar, så här har ni dem – Mankers måsten.

 

Belgoklubben
Brouwerij De Dochter van de Korenaar – Peated Oak Aged Embrasse – Dochter van de Korenaar har jag druckit lite blandat från och deras mer “speciella” saker har varit väldigt goda, så dyk förbi Belgoklubben och låt dem inspirera er med lite nytt belgiskt.

Brekeriet
Brekeriet / Mohawk – Collab à Trois Brett IPA – Brettad IPA, i Sverige? Det här är ett måste! Riktigt kul projekt vi nu får se hur det blivit.
Brekeriet – Ligero (Low alcohol) – Brekeriet har massa gott, men ovan öl och deras lågalkoholhaltiga Ligero känns som två av de jag är mest sugen på, om man nu måste hålla nere rekommendationerna..

Brewers Association och House of Ale AB c/o OLIVER TWIST
Deschutes Brewery – The Abyss 2008 – Ansedd som en av världens bästa imperial stouts, prova och förstå varför, den här är dessutom lagrad och fin.
Elevation Beer Company – Engel WEisse Berliner Weisse – Mer berliner weisses åt folket, lägre alkohol, uppfriskande och gott!
Firestone Walker Brewing Co – Parabola – Firestones Walkers guldklimp till imperial stout är magiskt god, jämför med The Abyss!
Firestone Walker Brewing Co – Sucuba -Barley wine så som barley wine ska vara, även denna ett måste!
Rogue Ales – VooDoo Chocolate Peanut Butter Banana Ale – Kom igen, jag vet att ni vill, ni vill!
Rogue Ales – Beard Beer – Skäggöl är hur roligt som helst, lär inte vara gott men lätt roligaste ölen på mässan!

Brill & Co
Anchorage – Anadromous Belgian Black Bier – Mörk suris som fått ligga på Pinot Noir-fat och belönats med alla de bakterier och jästarter som behövs för att ölet ska få en bra komplex palett smaker.
Lost Abbey – Cuvee de Tomme – En av de fem bästa surisarna i sin stil och en öl ni ska passa på att prova, ni vet aldrig när ni får chansen igen.
Mikkeller – Cù’t Cà Phê Bia Port Wine – En imperial stout som olagrad var sagolik, nu på portwinsfat för att få extra karaktär.
Omnipollo – Nebuchadnezzar – Fjolårets stora vinnare har i år varierat lite i kvalitet, men det är fortfarande en av landets allra bästa öl och kommer att vra kul att prova mot nästa tips.
Siren/Grassroots/Cigar City – Neither – Var en av världens tre bästa DIPAs när den kom första gången, nu har Ryan gjort den igen på nya bryggeriet och är den lika bra som sist är det här den enda ölen jag lär dricka.

Elixir Wines
Amager – Xiquic And The Hero Twins – Imperial stout med cederträ och peppar, i samarbete med Cigar City – ja tack.
Amager – Artic SunStone – En american pale ale med  Tomahawk, Citra, Centennial och Simcoe, i samarbete med Three Floyds, hell yeah!
Det Lille Bryggeri – Double Chili Lakrids – En favorit bland danskarna och ett måste för oss som älsakar chili och lakrits.

Galatea
Evil Twin – Even More Jesus BA Port – Even More Jesuss är rakt på, samma öl lagrad på portvinsfat är bara overload av gott.
Summer Wine – Barista Espresso Stout – Summer Wine imponerar oftast och deras espresso stout lär bara vara en av ölen folk kommer uppskatta och ta som bevis på att engelska ölscenen är på starkt uppåtgående.
Thornbridge Brewery – Oak aged Heather Honey Imperial Stout – En favorit från bryggerier, första gången jag drack den påminde den mig om Närkes Kaggen.

Malmö Brygghus
100% Lactobacillius – Thomas har gjort en svensk berliner weisse, det här kan bli fasansfullt gott och den naturliga “mellan-öls-pausen”.
Canned Wheat – En favorit från Göteborgs ölfestival, fint humlad vete IPA som trots 7% är förföriskt lättdrucken.

Mjödhamnen Alltid ett bra stopp, prova svenska mjöd och slås av hur bra de är. Går sedan att beställa hem genom Systembolaget.

Monks
De Struise Brouwers – Sour Trouble 2011 Oak aged burgundy barrel – Nu tog jag bara ett av ölen från Struise som jag var sugen på, men prova igenom allt. Det här är ett av världens bästa bryggeri, så ta chansen att snacka öl med Urbain.
Alvinne/Stillwater Artisanal Ales – Wild West – Alvinne är äntligen igång igen och här har Glen och Brian från Stillwater gjort en blond suris som fått ligga på röda Bordeauxfat. Garanterat gott.
Brouwerij de Molen – Börja överst och gå nedåt, här kan ni fastna, länge!

Mohawk – Prova framförallt på “small batch”-ölen som han kommer att rotera och specialölen Double Rocket och Grand Cru.

Nu är det bartime!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Inför SBWF 2013 – Mankers Måsten”

  1. Jonas says:

    Skäggölet från Rouge är precis som du misstänker inte speciellt gott men det ligger en bra story bakom det!

  2. Erik says:

    I senaste pressutskicket från BA/Oliver Twist så har Deschutes helt försvunnit från deras öllista. Jag vet inte om det är ett misstag eller vad som ligger bakom.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply