Lägereldsprovning – Omnipollo Hypnopompa vs Monks Café Blend no.2 Superior Sour Stout

IMG_20130901_220224Det är inte ofta man får prova två olika öl som har flera saker gemensamt men som ändå är såpass olika att man inte vet om det ens är rätt att jämföra dem. Ölen jag ska jämföra är först en av Omnipollos senaste skapelser, den hos De Molen bryggda Hypopompa – en öl med över 100 kilo marshmallows tillsatt och med en rikligt mängd vanilbönor. Len och mjuk men med bett. Känner ni att ni vill ha lite mer koll på ölet så kan ni läsa Henoks resedagbok från resan ned till Menno på De Molen och bryggningen där. Ölet finns redan nu på välsorterade ölkrogar och släpps på Systembolaget 1 oktober för 59 kronor flaskan.

Den andra ölen är även den med De Molen men nu i form av en blend av Monks Café Black Jack och De Molen Marshmello Bitch. Ölet heter Monks Café Blend no.2 Superior Sour Stout (kostar 68,90 kr flaskan) och är den andra av just nu 9 olika blends som Monks Cafés bryggmästare Charles Casino har tagit fram. På årets Stockholm Beer & Whisky Festival premiäras lite nya blends men där får ni också chansen att prova ett par av de äldre, med andra ord kan ni köra nedan provning själva på mässan. Vissa av dem finns också att beställa styckvis genom Systembolaget. Båda ölen tickar in på kring 10% alkoholstyrka och i vår spontana provning var väl förhoppningen att finna vilken som hade mest marshmellows,  som var bäst eller bara vilken vi föredrog.

 

Monks Café Blend no.2 Superior Sour Stout

 

Utseende: Mörk karamellfärgad vätska, lite vattnigt utseende med endast ett litet, litet skum.
Doft: Doftar gryn, blöt vört och mörk choklad med en genomträngande liten syra. Lite syrliga bär och rostad malt i bakgrunden.
Smak: Medelstor munkänsla med okey kolsyra. Smakerna går igång med gryn choklad- och nötströsslad gröt med en syrlig bärkompott med allt från strama krusbär till omogna blåbär och lingon. Inte direkt sur men det fungerar väl helt okey när det flätas samman med mörk choklad.

Betyg? – Bra(+). Som en dessert som inte blommar ut helt. Chokladen, grynen och bären med sin syra där i bakgrunden skulle kunna komprimeras till en liten tryffel. Som öl i en 33 cl flaska hade jag nog velat att den skulle våga ta för sig lite mer. Priset är lite högt sett till vad den levererar, man kan inte bara betala för en liten upplaga. Jag hoppas dock att man experimenterar vidare såhär för tror det här är en öl som skulle kunna tilltala många.

 

Omnipollo Hypnopompa

 

IMG_20130901_222149Utseende: Tunnare mörk sirap som rinner ner lätt i flaskan. Det tunna chokladskummet dör ut väldigt snabbt.
Doft: Direkt doft av aska och sirap som fått koka ihop till en kollsvart sörja. Jämför man med bryggeriets andra imperial stout Agamemnon har den här mer av De Molens mörka “rakt på sak”-kraft i sig. Tänk er bränd sirap, aningen vanilj på det och sedan brända marshmellows så är ni åt rätt håll.
Smak: Medelstor till stor munkänsla med okey kolsyra. Ölet är lätt i munnen och man tror att den ska vara tunn, sedan märker man att den smeker insidan av munnen med en klibbig, rätt tung sirapsliknande vätska. Starkt kaffe, stor kletig sötma med inslag av bränd sockervadd och askade marshmellows. Vill åt lite olika håll men håller man kvar ölet i munnen kommer smakerna fram på ett renare sätt.

Betyg? – Bra+. Kommer bli riktigt bra när ölet får stillas lite och sötman och de kraftiga smakerna av askad choklad, kaffe och sockerkletet går ihop efter ett par terapitimmar. Just nu är den lite bångstyrig och kan behöva få andas ut lite i stillhet i sitt glas men likt Brewmance nu har börjat växa till sig så tror jag att Hypnopompa kommer att bli bättre och bättre.

Vinnare, förlorare, intryck, åsikter, kritik, rosor? Direkt efter provningen var vi lite besvikna på båda två, vi hade förväntat oss något mer och annorlunda mer än det vi fick. Detta visade väl att våra förväntningar fick styra mer än ölen själva. Efter en stund kunde vi konstatera att vi gillade Blend no.2’s dessertstil och att den var rätt god att sitta och smutta på, dock är den lite för dyr för det du får. Hypopompa å sin sida är lite svår i början men vid rätt temperatur och när den öppnat sig lite så får den hållas som vinnare då den ger både mer doft, smak och känsla samtidigt som jag ser mer potential i den.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply