Categorized | Ölrecensioner

Ölrecension: Klackabacken Bourbon Porter

Idag släpps det en hejdrundrande massa goda öl på Systembolagets hyllor och i deras beställningssortiment. En av ölen som kommer i beställningssortimentet, men också lokalt på Systembolaget i Kristianstad, Åhus och Hässleholm är Klackabackens Bourbon Porter. För exakt 2 månader sedan provade jag deras lager, Originalet samt deras IPA som båda fick rätt höga betyg och bra omdömen så förväntningarna på deras bourbonlagrade porter var rätt höga. Portern på 8% alkoholstyrka är byggd med choklad- och två sorters karamellmalt och har lagrats i fyra månader på bourbonfat. 39,90 svenska enkronorsmynt kostar en flaska på 33 cl, inte alltför mycket om du jämför med liknande öl. Visst är Klackabacken kanske nya för dig, men för dryga hundralappen får du prova på en var av deras tre olika öl de har i sortimentet – det är det värt! De hälsar också att de har ordnat en ny leverans av ölen till Sytembolaget varpå alla ölen nu åter ska finna på lager. Vill du veta mer om bryggeriet så håll er uppdaterade genom deras Facebooksida.

 

Klackabacken Bourbon Porter

 

IMG_20130930_201640Utseende: Mörkt brunfärgad vätska fyller upp glaset för att prydas av ett ljusbrunt, kanske lite poröst skum som falnar ihop till ett litet lock.
Doft: Härligt med en öl som doftar elegant och återhållsamt hellre än kör på för hårt med ekfat eller med en alkoholstyrka som bryter igenom för obalanserat. Doften av rostade kaffebönor ger dig först intryck av torr, rostad malt med drag av choklad medan bakgrunden har tyngre rostad malt och en fylligare touch av ren bourbon med sin kryddighet och sötma. Kommer att tänka på julöl utan att riktigt veta varför? Kanske är det de välrostade, torra inslagen.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Det är både fylligt och smakrikt men samtidigt tunnt och lite stramt vilket ger portern en variation men också balans. Jämför en 14% stark imperial porter med massvis med choklad och fatkaraktär mot en 6.5% stark, något torrare porter – Klackabacken Bourbon Porter har lite av smaken från den första men slutar i den andra. När ölet värms upp kommer mer av bourbontonerna fram, men förvänta dig ingen bourbonchock. Härlig eftersmak där du långsamt finner mild bourbon med aningen kryddig trätunna och nätta toner av vanilj.

Betyg? – Bra+/Bättre-. Det här är väldigt bra (särskilt för ett såpass litet och ännu inte etablerat bryggeri) och framförallt prisvärt, därav det lite högre betyget. Det börjar rejält men dras åt och slutar snällt, torrt och fint. En öl jag vill rekommendera, särskilt till de rekommenderade desserterna (mörk chokladkaka eller creme brulee). Jag tycker att de har lycakts få fram rätt sorts fatlagring här vilket inte blir en huvudfokus utan bara bidrager med en till dimension. Liknande öl tappar lite vad gäller kraft och smak, de blir lite tunna, ibland också syrliga efter en stund. Detsamma händer till en början här med, men sedan kommer sötman och fylligheten som Batman och Robin och återupplivar ölet och ger det mer kropp igen.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Ölrecension: Klackabacken Bourbon Porter”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] ifrån Kristianstad. Tidigare har jag hyllat deras i mitt tycke riktigt goda och prisvärda Bourbon Porter samt deras IPA och moderna pilsner Originalet, som ni finner recensioner på här. Samtliga tre […]


Leave a Reply