Categorized | Ölrecensioner

Ölrecension: Dugges Hopblack!

Inte sedan Sigtuna släppte den fina mörka IPAn Prince of Darkness har vi haft en stabil svensk mörk IPA som inte är på tok för besk, bitter, bränd, kraftig eller berikad med det klassiska “extra allt”. Förens nu. Vad jag gillade med Prince of Darkness var att den balanserade upp det mörka, rostade och lite bittra med baddande sötma och fruktighet. När Dugges nere i Göteborg då går ut med att en ny mörk IPA skall släppas är det oundvikligt att lyfta på ögonbrynen, hur kommer den vara? Ölet som kostar 24,70 kronor för en flaska lanserades i samband med att årets höstnyheter dök upp på Systembolagets hyllor och går att finna i de flesta butikerna.

Dugges har sedan 2010 fått klart de sista bitarna på den expansion som gör att de kan öka sin produktion från 1.5000 till 8.000 hektoliter per år, den har också gjort att de utökat sin personalstyrka. I denna ingår deras senate tillskott, Robin Andersson som nu fått skapa denna 7% starka öl. Något vi kommer att vara tacksamma för.

 

Dugges Hopblack!

 

IMG_20131001_194605Utseende: Mörk, klart rödbrungyllene vätska med mörkare beigefärgat poröst skum.
Doft: Doften har den härligt brända skepnaden av humlekottar och granskott som döljer både söta kottar och fruktighet under kåpan. Det stannar inte där utan sveper du runt ölet ett par gånger i glaset öppnar mer humlefruktiga toner upp sig tillsammans med söt- och saltlakrits, mint och rostat kaffe.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Inte fullt så bränd humlekotte eller den torra, strama och ibland svåra bitterheten mörka IPAs kan ha. Hopblack! ger ändå en bra mörk twang i smaken tillsammans med mörk rostad malt, fina omogna frukter, grapeskal och mörka bär. Balanserat.

Betyg? – Bättre-. Riktigt bra mörk IPA som är snäll nog för de som just börjat våga sig ut på de lite annorlunda IPA-markerna, men som ändå ger tillbaka till alla de som glatt svingat sig ut från allt vad trygghet i ölstilar heter. Bra pris på en bra öl som jag säkert kommer att gå tillbaka till igen.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply