Categorized | MankerBeer Talk

Great American Beer Festival – Jämförelse med SBWF

Alla bilder nedan är från Brewers Association som äger copyrighten på dem.

 

gabf_091Stockholm Beer and Whisky Festival lockar i år närmare 40.000 besökare under de sex dagar mässan pågick under två veckor, en riktigt imponerande siffra som också för upp SBWF i toppskiktet av världens största ölfestivaler. GABF pågår bara över tre dagar i ett veckoslut och lockar runt 49.000 besökare. Så storleksmässigt så är SBWF mindre när det gäller att få in folk över tid, något som beror på att man köper en inträdesbiljett och inte en biljett för ett specifikt pass eller en viss dag. Redan här tror jag att man skulle kunna få SBWF att växa än mer genom att dela upp dagarna och passen bättre. 2012 var det enorma problem med köer då nästan alla som hade köpt biljett ville in samma tid och dag. Genom att istället sälja ett maxantal biljetter per dag blir det lättare att få in fler människor, på ett mer strukturerat sätt.

För just organisationen och strukturen på GABF är vad jag anser gör den till en bra mycket mer imponerande tillställning. Det faktum att vi på torsdagen spenderade 5 mintuer i kön från det att man öppnat dörrarna till det att man var inne i hallen är galet. Biljettkontroller, legitimering och visitering tog knappt någon tid alls, då är inte heller entredörrarna så värst mycket större. Man fick själv hämta ett glas inne i hallen vilket minimerade köerna i dörren – något alla andra mässor eller festivaler jag någonsin har varit på har haft problem med.

Alla stationer och all information om vart du ska, vad som finns var etc. finns enkelt beskrivet i det häfte du får – något som SBWF kanske ligger lite före med då deras häfte är mindre reklamströsslat och har en trevligare genomgång av utställarna, och i ett behändigare format. Men utöver det så är själva lokalerna på GABF luftiga, stora och trots alla besökare så är sorlet inte öronbedövande. Nu är SBWF en mässa för både öl, whisky, andra alkoholhaltiga drycker och till viss del mat men de senaste åren har jag stört mig på att det blivit någon form av reklamjippo för de stora företagen – något som hämmar mässans tillväxt och som lär göra att man antingen får begränsa mässan eller finna en ny lokal. På GABF har du två val – ta ditt bord och din plats och smycka den som du vill, eller betala/gå in som sponsor och få en sidoplats där du kan dra upp en större monter. De sidoplatserna motsvarar inte mycket mer än en och en halv vanlig monter men du tillåts bygga på höjden och får mer uppmärksamhet.

 

På SBWF är rummet mellan stora lokalen och det lilla rummet där Elixir Wines, Södra Maltfabriken, Brekeriet m.fl brukar hållas belamrat med onödiga utställare. gabf_060Du kan finna en monter två gånger så stor som Brekeriets monter där en stackars ensam tjej försöker sälja något magasin om alkohol eller där en monter lika stor som min lägenhet gör reklam för kanelbourbonhopkoket Fireball. Tar du dessutom området Mariestad och Krusovice tar upp så är det en total yta som på GABF skulle rymma en hel delstat. Nu är SBWF inte en renodlad ölfestival och alla är välkomna, men det är för mig nästan ett skämt när man vill värna om allt som sker och finns i landet men där man tvingas säga nej eller tar såpass stora summor så att flera små utställare inte kan eller har råd att ställa ut. Sverige har ett enormt utbud av möjliga utställare, låt dem konkurera och synas på samma villkor! Det är bara larvigt nu att säga att mässan växt enormt och att det finns så mycket när man inte släpper fram dem. SBWF behöver förnya sig eller så behöver vi en renodlad stor svensk ölfestival värd namnet. En poäng man dock får hålla i minnet är att SBWF har ett större fokus på utställare i form av distributörer mer än enbart bryggerier. Att t.ex. låta Brill & Co ha en mindre yta men över ett par hundra öl är svårt utan de behöver plats. Min kritik är snarare mot de enorma montrar som har en enskild eller några få produkter som knappast kräver en enorm golvarea.

Tar vi det ett steg längre kan man ifrågasätta varför “ölfestivalen” behöver whisky som dragplåster och vice versa – GABF har nästan varenda amerikansk delstat representerad och storleksmässigt så är lokalen inte så himla mycket större, snarare tillåts den vara luftig för att besökarna ska känna lugn och ro när de går går runt och provar öl. Som jag skrev häromdagen så provade vi cirka 200 olika öl på de pass vi var på GABF, men aldrig att vi fick stå länge i kö eller tvingades stressa runt. På SBWF blir det tyvärr att vi får köa väldigt länge för ölen och varför vet jag inte riktigt? För att vi ska betala, inte kan se/veta vad vi vill prova, för lite folk i montrarna, för små montrar? Jag tror på en blandning av allt. Ska jag hitta en bra jämförelse mellan GABF och SBWF så var området där de svenska småbryggerierna stod i år (bakom trappan till Hall 2) rätt likt GABF, luftigt med montrar som var lätta att ta sig runt bland.

 

Nu är inte GABF en matfestival och utbudet av mat vilket mer eller mindre var två stycken korvstånd samt American Cheese Society var väl inte så imponerande, då är SBWF långt före med ett bra och varierat utbud. gabf_052Sedan tycker jag kanske att fyllegraden på GABF var lite lägre och fler var mer förberedda genom att ha med pretzels och vatten. Enkel och bra tillgång till vatten och toaletter är A och O och på båda festivalerna är det hyffsat gott om båda, men jag hade gärna sett mer vattentankar på SBWF (visst var det färre i år än tidigare?).

Gör vi nu tvärtom och kastar om tärningen och jämför GABF med det betydligt nördigare och smalare Copenhagen Beer Celebration (CBC) så får jag nog säga att jag föredrar GABF sett till totalt ubud och känsla medan CBC, framför allt första året 2012 var mer finplockat på guldkorn. Det man gjorde rätt på CBC var att även där fokusera mer på ölen och bryggerierna genom att låta alla få lika mycket utrymme och möjligheter.

Så om vi ska sammanfatta styrkor och svagheter hos de bägge festivalerna och mina personliga önskemål för hur de ska bli än bättre så skulle det bli enligt detta.

GABF
+
Lättnavigerat, lite köer
Brett utbud, visar på mångfalden som finns
Sjukt bra app som håller koll på bryggerier, öl och tipsar om “provrundor”


Dåligt matutbud
Vissa öl tog slut lite väl fort
Dåligt med bryggare på plats

SBWF
+
Bra representation över variationen av distributörer/bryggerier som finns
Bra matutbud


Dålig sammanhållning av distributörer/bryggerier, för uppdelat
Visar inte på mångfalden av distriburörer/bryggerier som finns
Trångt och köer

Med det hoppas jag att man på GABF satsar mer på att få dit fler bryggare och bryggerianställda – något bland annat Garrett Oliver gått ut och kritiserat sina kollegor för. gabf_093Även Brewers Association har sagt att man arbetar för att bryggerierna själva ska inse att de har ett otroligt bra reklamfönster ut mot sina fans och att även själva mässan och inte bara alla events runt i staden bör få lite “stjärnglans”. Man kommer också satsa på att alla bryggerier som är med i tävlingen ska få en monter, något som tidigare inte har varit ett krav eller heller möjligt. Därför har vissa öl som knappt någon i USA har provat ändå kunnat vinna priser.

SBWF bör formulera om sina mål och visioner. Vill man vara en allmän festival för god mat och dryck eller en som lyfter fram hur bra öl vi har i landet. Det senare har mässgeneral Marianne Wallberg lyft fram på pressträffarna senaste åren, men likväl tycker jag att man är dåliga på att satsa på det. Satsa på fler bryggerier och våga krympa ytor för Heineken, Fireball och menlösa jippomontrar som tar upp otroligt mycket plats vilket också gör att det blir otroligt trångt och svårnavigerat. Eller så är det kanske dags att göra en separat ölfestival, något jag är säker på att det kommer bli nödvändigt med framöver om intresset och engagemanget för bra öl fortsätter att växa.

Oavsett vad man tycker eller vad som är mer rätt eller fel än någonting annat så tror jag det är nyttigt, om inte nödvändigt att se sig omkring för att ta intryck och lära av de som för närvarande bemästrar ett visst område. Kring ölfestivaler är det GABF som är ledande och att SBWF som är världens tredje största ölfestival tyvärr ligget en bit bakom kanske är bra för att vara svenskt, men också någonting vi relativt lätt skulle kunna fixa till. För det är väl det vi vill?

Vad tror/tycker ni?

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Great American Beer Festival – Jämförelse med SBWF”

 1. Jens Larsson says:

  > 2012 var det enorma problem med köer då nästan alla
  > som hade köpt biljett ville in samma tid och dag.
  > Genom att istället sälja ett maxantal biljetter per
  > dag blir det lättare att få in fler människor, på ett
  > mer strukturerat sätt.

  Dom Tickster-biljetter jag köpte till SBWF 2013 gällde för en viss utpekad dag och var inte generella endagsbiljetter för valfri dag. Samma sak förra året med biljetter från Ticknet.

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] GABF är det häftigaste jag har varit med om i ölväg och en upplevelse som är svår att beskriva. Det är en folkfest, ölfest och hela […]


Leave a Reply