Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Poppels Extra Special Bitter

Poppels Bryggeris öl är rätt roliga att ge en recension på då det oftast blir lite olika åsikter om ölen. Många tycker att ölen är väldigt bra med rena och raka smaker i öl som fungerar för en bred massa, lite som S:t Eriks eller Nils Oscar. Andra tycker det gör ölen lite tråkiga och platta och vill kanske ha mer untz unt skjuts i smaken. Ni som läst mina tidigare recensioner av deras öl har nog sett att jag tillhör skaran som gillar den typen av öl. Det är ett mellansegment mellan “vanliga öl” och lite mer “spännande öl”. Vi kan jämföra en brittisk, aningen humlad ale (vanlig öl) och Oppigårds Amarillo (spännande öl) och då är exempelvis Poppels American Pale Ale emellan de två enligt mig, den är mildare och lite lättare men den är ändå bättre än en vanlig öl – en bra inkörsport helt enkelt. Nu kanske det inte är vad bryggeriet önskar och så klart beror mycket på var i sitt öldrickande man befinner sig. Mina mindre öldrickande vänner gillar verkligen de här ölen och anser att de är mer spännande och goda, gärna vill de prova dem på krogen om de finner dem. Samtidigt är de mer öldrickande vännerna lite mer skeptiska och vill ha något som stimulerar smaklökarna en extra gång. Tur då att det finns öl för alla och att alla kan hitta sina favoriter, vad jag vill säga är att det finns tråkig och rätt dålig öl och så finns det öl som bara “ska vara” och det är ofta dem jag själv dricker när jag inte vill nörda ner mig. Då blir det en hög Amarillo och Nils Oscar mer än spännande dubbel IPAs.

Poppels senaste tillskott i ordinarie portföljen är deras 5.5% alkoholstarka, 45 IBU beklädda Extra Special Bitter (ESB). Ölet är maltfokuserat med tre sorters karamellmalt, en fruktig engelsk jäst och snälla tillskott av humle. 33 cl kostar 23,90 SEK och kan beställas genom Systembolagets webbeställning eller i ett gäng lokala butiker i Göteborg.

 

Poppels Extra Special Bitter

 

IMG_20131113_222025Utseende: Aningen disig brun öl med ett väldigt litet nougatfärgat poröst skum som lämnar få rester när det falnat ihop.
Doft: Söt karamell med lite av inslag av äpplen, röda bär och vört. Det är den milda söta frukten som är behållningen i aromen som annars är rätt mild.
Smak: Lätt munkänsla med okey kolsyra. Rätt mild i kroppen och med en rund mysig sötma drar den ifrån den mer traditionella bittern kan jag tycka. Det är lite lätt bitterhet på slutet och i eftersmaken men överlag är det karamell, små nysningar av nötskal och söt humlefruktighet.

Betyg? – Bra(+). Det lilla pluset är för att det här är en öl som förtjänstfullt och passande placerar sig bland Poppels övriga öl – de är lättdruckna, har fin smak och är lätta att ta till sig vilket passar de bredare publiken som vill ha en bra öl utan börja äventyra. Det är som en brittisk bitter men ändå inte och jag tror att ni som provar den kommer att bedöma den beroende på om ni gillar att den drar mer på sötma och fruktighet än stram bitterhet och mer traditionell stil.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply