Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Poppels Projekt 001 Dubbel IPA

Det kan hända mycket på bara ett år och för Poppelmans Bryggeri var det inte bara namnändringen till Poppels Bryggeri, expansioner och utökad produktionskapacitet som kommit att utmärka 2013, utan man lanserade också flertalet nya öl samt den experimentella “Projekt-serien”. Ölen i denna serie kommer att bli mer limiterade släpp, vissa kan kanske dyka upp i framtiden medan andra är one off-öl. Deras första öl i denna serie vart en Dubbel IPA som i god Poppelsanda fick namnet Dubbel IPA och som första ölet i projektserien så fick den även tillägget Projekt 001. Bryggmästare Daniel ville att ölet skulle få en bra balans mellan sötma och beska och drog på med både mer malt och mer humle för att finna den rätta maltkroppen. Ölet är nu slutsålt men vi kommer att få se fler spännande projektöl framöver.

Just Dubbel IPA’n var väldigt intressant då den delade dryckesskaran i två – de som tyckte att den var lite klen och lätt och de som uppskattade lite mer sötma och en maltigare bas. När jag drack ölet för första gången för några veckor sedan så förstod jag direkt vad som diskuterades. Ölet är sötare och mer fylligt än de flesta DIPAs du kan finna just nu på den svenska marknaden. Samtidigt tyckte jag att det gav den ett djup och variation i smakerna, om än att humlesmakerna begränsades lite. När jag nu för andra gången provar ölet, som nu har ett par månader på nacken så är det med fokus på just balansen, för jag vet redan att jag tycker väldigt mycket om ölet.

 

 

Poppels Projekt 001 Dubbel IPA

 

IMG_20131204_175018Utseende: Ljus, kanske lite mer gulaktig kopparfärgad vätska med smutsvitt poröst skum som lägger sig som ett lock.
Doft: Söta karamelldoppade frukter, mild humlekåda, tallbar och kryddighet.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Redan när ölen slår an på smaklökarna i munnen känner jag att jag vill leka runt med ölet innan jag försöker plocka ut smaker. Det är oerhört sötfruktigt och ändå örtigt, lite rivigt och beskt men just sötman och beskan går ihop på ett sätt som jag verkligen gillar, det blir inte antingen eller samtidigt som de inte tar ut varanda. Lite tvåligt. Smakerna är av citrus, söt melon, söta fruktjuice och beskan som sticker fram känns av men kommer också tillsammans med herbal humle.

Betyg? – Bättre. Lätt den bästa svenskproducrade dubbel IPAn, i sällskap med Beerbliotek får man väl säga. Det är fina och varierade smaker, det är grym balans och det är riktigt lättdrucket. Jag är trött på att det ska vara “beskt”, “fruktigt” eller “enkelt” – kan inte en öl få vara lite egen eller för den delen att gå åt olika håll samtidigt? Det jag också imponeras över är hur bra ölet har hållit över tid. Sötman kan bli lite smörig men jag får sålla mig till de som verkligen gillar hur sötman balanserar ölet.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Ölrecensioner: Poppels Projekt 001 Dubbel IPA”

  1. Christian says:

    Är det mer av en östkust-DIPA eller hur ska vi tolka det? 🙂

    Jag har inte provat ölet än, men jag blir ju sugen… Kanske får chansen på krogen!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply