MankerBeer Meets: Crooked Stave

IMG_20131010_114520Det är åter dags att blicka västerut för att minnas tillbaka till våra veckor i USA. När vi besökte Funkwerks i Fort Collins så tog vi upp det att Crooked Stave till en början huserade i samma små lokaler. Till slut kom Chad Yakobson att få sådan efterfrågan på sin öl att han blev tvungen att flytta bryggeriet varpå han började leta lokaler. Utanför Denvers citykärna ligger vad jag tror var ett gammalt stålverk, utifrån en rätt dyster lokal i ett rätt så dystert område. Tar man väl steget in genom den lite tråkiga entren så möts man av en otroligt hipp och väldigt häftig öppen lokal – The Source. Gallergrindar fälls ner för de olika butikerna likt gamla riddarborgar och den helt nyrenoverade och nyöppnade byggnaden huserar ett bageri, charkuteri, tacos-krog, cafe, blomsterbutik – och ett bryggeri. Längst in i den tegelstensklädda hangaren finner vi stora stålpelare som skyddar ett helt nybyggt och väldigt kompakt litet bryggeri, med koelschip och allt. Bryggeripuben som tar upp ungefär halva ytan ser ut som vilken bryggpub som helst, dock med en flux capacitor (läs, det är framtiden!).

Vid vårat besök skulle de just släppa L’Brett d’Or, en gyllene sour med 100% Brettanomyces där 5 Brettanomycesstammar har valts ut från bryggeriets arkiv för att ge en speciell touch till ölet med betoning på citruskaraktären. Kön ringlade lång redan en timme innan de skulle öppna upp bryggeriet men folk stod och snackade om ölfestivaler, öl i allmänhet och drack cappucinos och åt mackor så tiden gick fort. Ett par öl inhandlades och målmedvetna som vi var så stegade vi fram till bästa hörnet av baren, ockuperade lite mer yta än vi borde (freedom!) och beställde in ett glas av samtliga 15 öl de hade påkopplade.

IMG_20131010_114436 Intressant är hur Crooked Stave gärna experimenterar med olika kombinationer av jäststammar och framförallt med torrhumlingen av ölen och att man också låter konsumenterna prova de olika varianterna av ölen mot varandra. Det fanns till exempel 3-4 sorter var av dera saisoner Vieille Artisanal och Surette Provision Saison samt deras suris Hop Savant (100% Brettanomyces Pale Ale). Det blev nu tydligare än någonsin att olika jäststammar och olika torrhumling ger såpass olika karaktär till ölet att det är larvigt att bunta ihop dem till samma öl. Tre batcher av Hop Savant, all med olika humlesorter (varav 2 experimentella och ej namngivna sorter) smakade verkligen helt olika och vår lilla provpanel om 4 personer var nog rätt överens om att det hade varit svårt att tro att vissa av dem var “samma” öl. Bryggeriet gör också en belgisk witiber, St. Bretta som kryddas med apelsinsorter som valts efter säsong. Nu under hösten har man saftiga apelsiner från Valencia medan man i somras hade lite mer läskande och bittra blodapelsiner. Även här var det väldigt kul att se hur något man kan tro är rätt liknande ändå kan ge så stort skillnad på smak och doft.

IMG_20131010_111829Crooked Stave gör bra mycket mer än de här ölen och med flera specialöl på fat och med flera serier av öl som bara släpps för speciella medlemmar eller vid särskilda tillfällen så är det ett bryggeri som vi verkligen håller högt. Chad är också otroligt kunnig inom sitt område och har skrivit flera vetenskapliga papper på väldigt hög nivå om “Brett”, vilka han låter andra läsa för att lära sig mer. Värt att kika in.

Den nyfikne och uppmärksamme har också sett at vi under 2014 kommer att kunna se bryggeriet i Sverige, håll utkik på CraftBeer.se för mer information.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply