Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Omnipollo Fatamorgana

Henok Fentie och Karl Grandin släpper ny sin andra öl bryggd borta i americkat hos Pub Dog Brewing Company. Omnipollo Fatamorgana är en 8% stark Dubbel IPA som Henok låtit inspireras av saisons med dess härligt disiga utseende. Vetemalt och havre liksom dubbel torrhumling och i övrigt ett rätt “Neb”-inspirerat recept där man helt skippat filtrering eller annat för att få så mycket av det härliga i tankarna kvar i ölet. Henok berättar för oss hur ölet när det serverades på Evil Twin-Jeppes bar i Brooklyn, Törst såg ut som fruktjuice när det var helt nytappat. När det nu lanseras i Sverige genom Brill & Co är det lite mer tid än så på nacken och ölet ska helst drickas så färskt som möjligt för att man ska få ut max av aromerna och det vackra utseendet. Knappt hade ölet hunnit landa i Sverige innan Brill hade sålt slut på det till törstande krogar och snabba privatimportbeställare. Som tur är säger dem att man arbetar för att få till en andra batch och efter att ni har läst nedan recension kan vi konstatera att vi nog får hoppas att så blir.

 

Omnipollo Fatamorgana

 

IMG_20140120_203820Utseende: Otroligt utseende, vacker morgondisig insjö med solen som blänker sitt sken över den. Disig, inte grumlig vacker vätska med ett ljust lite snabbfalnande skum.
Doft: Citrus och tropik möter upp dig tillsammans med en humlechock och massvis med persikojuice, klemntiner och gröna humlekottar. Får även aningar av apelsin och något urvattnad mangojuice i den beska juicen.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Bra kropp med en beska och smak som slår till som en perfekt sak som slår. Ölet går på knock utan att som “Neb”, Moebius eller Nathalius ha en mer våldsam beska och en torrare finish. Här börjar det fantastiskt med tropisk frukt, övergår till torrt och beskt med citrusskal, det vita innandömet från citrusfrukter och syltade fruktskal för att sluta i en härligt besk och torr finish med stor närvaro av tropik. Du känner det gröna i humlekottarna och smaken är fenomenal och bjuder in både för långsamma sippar eller mer aggressiva klunkar.

Betyg? – Bäst+/Toppklass. Första gången jag gav en humlig öl maxbetyget “Toppklass” var till Russian Rivers eleganta Pliny the Elder, en öl som också placeras i topp inom sin ölstil på världens alla ratingsidor. Den smuttade, doftade och andaktsfullt njöt jag i mig. Fatamorgana gav mig lite samma känsla vilket är kriteriet för att nå över “Bäst” i betyg. Det här är underbart gott. Så mycket fruktighet, så balanserad men ändå tydlig beska, så lättdrucken men så förförisk. Det här är utan tvekan den bästa svenska humlade ölen och ja, den slår Neb med mer än vad jag kunde hoppas eller tro på. Ut till er krog och prova nu!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Ölrecensioner: Omnipollo Fatamorgana”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] om att det är en alldeles exceptionell öl herrarna Henok och Karl lyckats få fram. Läs bara här eller här. Det handlar om en ofiltrerad Dubbel IPA som tar dig raka vägen till tropikerna. […]

  2. […] för så är det idel öl som alla levererar och som alla är värda att köpa. Vissa, såsom Omnipollo Fatamorgana och Dugges Bärliner har jag recenserat tidigare så ni kan kika tillbaka på recensionerna där […]


Leave a Reply