Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Beavertown Quelle Saison

Det var väl något åt sedan M2 var i London och kom hem med ett stycke öl han inhandlat i de nordvästra delarna av staden, ett bryggeri som tydligen hette Beavertown och höll till på en köttkrog som dessutom hade kött sänt från gudarna. Då smakade ölen fortfarande lite hembryggt men var samtidigt så otroligt goda och kom i en tid då vi just började få in de “nya” brittiska bryggerierna på den svenska marknaden. Idag har vi sett hur Kernel, Magic Rock och Summer Wine sprider sig över landets bättre ölkrogar och näst på tur är just Beavertown. Dukes Brew & Que har fortfarande de bästa ribsen och köttbitarna jag har ätit någonsin och är ett stående besök när jag är i London, men bryggeriet har fått flytta på sig då efterfrågan blev så stor att man inte längre kunde hålla till hos Dukes. Från det att Logan Plant öppnade bryggeriet i december 2011 tog det bara 2 år innan det inte gick att ha det lilla 650 litersbryggverket mitt emot rökeriet på restaurangen utan man behövde expandera. Expansionen ledde inte bara till att fler kunde prova deras öl och att de nu ställer upp på Copenhagen Beer Celebration utan också att de kommer att dyka upp i Sverige, vilket vi är oerhört glada för. Redan i juni släpps Beavertown Bloddy ‘Ell (en 7.4% stark IPA med blodapelsin) i T5-modulen på Systembolaget, men orkar du inte vänta på det skall du bege dig till en Öl & Whiskymässa i Göteborg nästa vecka då bryggeriet har premiär hos Cask. Det senaste ölet jag har provat från dem heter Quelle Saison och är en 4.1% stark saison som har fått en riklig dos torrhumling. Med en så låg alkoholstyrka vill jag ha ett glas som bygger upp ölet varpå valet återigen föll på mitt Tekuglas.

 

Beavertown Quelle Saison

IMG_20140402_190241

Utseende: Persikofärgad disig vätska med litet vitt skum som lämnar rester längsmed glaskanterna.
Doft: Tydlig arom av torr tropisk frukt, citrus (mild grape och pomelo) och örtig och lite ljus pepprighet. Doften går nästan mer åt en mild American Pale Ale som gått en kyss av en Saisons milda funktoner men när ölet värms blommar mer funk och viss estrig syra fram.
Smak: Medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. Kroppen är mild, men så är ölet på svaga 4.1% alkohol så det känns passande mer tunnt. Beskan är balanserad och tar inte över i brist på kropp, något som gör att smakerna av tropik och saisonkryddor får visst utrymme. I eftersmaken bestämmer sig beskan sig återigen för att gå på strapats och svingar in igen för ett kortare besök.

Betyg? – Bra+/Bättre-. Smaken är inte fenomenal men ölet levererar väldigt mycket för att vara så svagt och  även fast syran med mycket grapejuice kanske stinger till en gång för mycket så är det här den typen av öl man kan sitta och dricka en hel dag på våren och sommaren. Beskan är till störst del väldigt balanserad, men är läskande och balanserar fruktigheten bra. Funkigheten å sin sida är inte för mycket för att skrämma bort de som inte är invigda men samtidigt nog för att ge bra karaktär.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply