Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Dugges Bärliner

Så har sverige äntligen fått en berliner weisse som släpps mer komersiellt och åter är det Dugges som står bakom den. Berliner weisses är en ölstil som åter har fått ett uppsving de senaste 2 åren och mycket tack vare amerikanska bryggeriers driv med att alltid erbjuda något nytt och gärna annorlunda. Ölstilen är dock bra mycket äldre och geografiska ursprunget är inte i USA utan i Tyskland. Berliner weisses brukar vara otroligt läskande, ha en trevligt låg alkohlstyrkan men vissa kan nog uppfatta den som lite konstig.Våra gästskribenter från Ölitisterna skrev i fjol en artikel om ölstilen och dess ursprung vilken jag tycker att ni kan läsa om ni vill lära er mer om ölstilen och vill veta vad ni kan förvänta er.

Dugges var det nu. Tidigare har man släppt ett par flaskor Pineapple Sourbé som dök upp på krogar runtom i Göteborgsområdet, men ölet var en one-off och släpptes i väldigt begränsad upplaga. Jag minns den som söt, sur och härligt syrlig med bra fruktighet och mycket potential. Dock skulle det ta fram tills 2 juni innan vi får en svensk berliner weisse på Systembolaget. I T5-modulen släpps då 10.000 stycken 33cl stora flaskor Dugges Bärliner. Ölet är ett syrligt veteöl som fått en bra dos hallon tillsatt genom hela bryggprocessen, är 3.6% stark och kostar 24,70 SEK per flaska. Vill ni veta om ölet finns i just din butik kan du kika in Systembevakningsagenten, du kommer också att kunna beställa hem flaskor från varudepån ifall din butik inte får in den.

 

 

Dugges Bärliner

IMG_20140522_202746

Utseende: Varmt orangeröd vätska som påminer om zoo-godisar, litet ljust skum som dör till en plan yta.
Doft: Syrlig vete får sällskap av syrliga halvmogna hallon, sommarblomster, fruktig citronsaft och sommarbär. Vinösa bär som drar åt fruktvin, väldigt fräsch doft.
Smak: Lätt munkänsla med okey kolsyra, rätt mild i kroppen men härligt små bubblor som ger en lätt mousserade känsla. Citrus, ljusa blommor och jordgubbs- och hallonpurée dominerar smaken. Jämfört med andra öl inom stilen är det mindre “lakto” och mer vild amerikansk veteöl med otroligt härliga hallon. Laktosyran känner du bitvis baktill, bakom bären men bara i små doser.

Betyg? – Bra/Bättre. Som en syrlig fruktöl är det här väldigt gott med fräschör, vinösa bär och vuxna syra – men som berliner weisse hade jag nog velat ha lite mer variation och mer laktosyra. En perfekt öl på sommarbjudningarna och som komplement till sommarens bål eller en annan sommarfavorit – Brooklyn 1/2 Ale. Som berliner weisse är den bara bra, men som sommaröl är det här utmärkt och rekommenderas!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Ölrecensioner: Dugges Bärliner”

  1. Tobbe says:

    Låter gott! Ser galet gott ut där i glaset, speciellt nu när sommarvärmen hägrar utanför fönstret. /T

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] öl som alla levererar och som alla är värda att köpa. Vissa, såsom Omnipollo Fatamorgana och Dugges Bärliner har jag recenserat tidigare så ni kan kika tillbaka på recensionerna där – båda är […]


Leave a Reply