MankerBeer and Food: Fruktkompott och myntagrädde med Evil Twin Imperial Biscotti Break

eviltwinkompottSom dessert på midsommar tänkte jag passa på att öppna en av mina favoritöl när det kommer till lättdruckna men kraftig mörka öl – Evil Twin Imperial Biscotti Break. Ölet är en kraftig Imperial Porter på 11,5% alkohol och smaken är fullsmockad med nötter, torr malt, espresso och bitter choklad. Just att ölet är förhållandevis torrt och trots alkoholstyrkan inte så spritig eller överdriven många liknande öl tenderar att bli gjorde att jag valde den till min dessert, en varm frukt och bärsallad med lime och myntagrädde, toppat med amarettorussin och passionsfrukt. Desserten fungerar utmärkt med en espresso on the side och tillsammans med ölet blir det som att dricka ett glas bourbon efter maten till sin espresso, fast nu i ölform. Just nu har Evil Twins svenska importör Galatea slut på ölet i sitt sortiment men har du tur kan du finna den i Köpenhamn eller på nätet. Annars rekommenderar vi en liknande öl, varför inte Evil Twins Lil’ B, Brooklyn Black Chocolate Stout eller andra lite torrare och balanserade mörka porters och stouts.

Desserten är väldigt enkel och går att göra på två sätt – färskt eller fruset. Köper du frysta bär och frukter så bör du söta dem rätt ordentligt, fast å andra sidan så vinner du på att dem blir saftigare och det blir en rinnigare bas för desserten. Färska frukter och bär är lite hårdare, men har mer naturlig sötma och är oftast godare. Väljer du färska bär rekommenderar vi därför att dra ner lite på sockret och att tillsätta lite vatten vid upphettningen. Amarettorussinen kräver minst 24 timmar men ju längre dem får stå och dra ju mindre spritighet och ju mer kanel får du fram.

 

Recept (5 personer)

200 gram mango i kuber om cirka 0.5 x 0.5 cm
500 gram jordgubbar, skivade i 10-12 delar per jordgubbe
200 gram granatäpplekärnor (finns ofta frusna)
Socker (ljust)
Socker (mörkt)
300 gram russin
3 dl Amaretto
2 kanelstänger
3-4 passionsfrukter
3 limefrukter
1 ordentlig knippe mynta (gärna riktigt mynta på tjocka stjälkar och inte den sötare myntan du finner på t.ex. ICA)
3-5 dl grädde

Amarettorussin
Strö ut russinen i en glasburk med lock.
Häll över mörkt socker och amaretto, spriten skall täcka russinen med några millimeter.
Lägg i kanelstängerna
Skaka och låt stå i kylen. Ju längre ju bättre, efter några veckor är hettan i kanelen tydligare och russinen har sugit i sig mer av spriten.

Lime och myntagrädde
Vispa grädden rätt hård.
Finhacka mynta och rör ned, se till att smaka av så att det inte blir för tydlig myntasmak – men det skall ändå ha bra karaktär, den kommer ändå att mildras med kompotten.
Dela 2-3 limefrukter och kläm ned fruktjuicen i grädden, liksom myntan skall du smaka av så att det inte blir för syrligt.
Blir det för syrligt eller starkt, spä ut med lite socker.
Låt dra lite.

Fruktkompott
Ta frukt och bär, skär dem enligt ovan anvisningar.
Hetta upp dem i en liten kastrull, är de färska så ha i lite vatten så att de inte bränns.
Ha i fruktjuicen av en lime.
Sockra och låt dem bli varma.
Rör runt och sikta på att få en saftig röra.

Servering
Servera genom att lägga upp fruktkompotten i botten av en liten tallrik.
Skeda upp 2-3 bra klickar grädde.
Ta ett par russin och placera på grädden, placera cirka hälften/ett helt (beroende på storlek och mängd) av passionsfrukten bredvid.
Toppa med en myntakvist.

Servera med en espresso och ett glas av ölen.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply