Analys inför Systembolagets släpp 1 augusti

Äntligen (?) börjar sommaren gå mot sitt slut vilket innebär att augustis nyhetssläpp på det alltmer omdiskuterade Systembolaget närmare sig. Redan imorgon tar vi steget in i augusti varpå ni finner ölen nedan på hyllorna runtom i landet eller genom deras webbeställning. Några av ölen i listan längst ned saknar smaknoteringar vilket beror på att T7-ölen oftast inte finns på Systembolagets skribentprovning. Däremot vill jag slå ett starkt slag för Siren och Cigar Citys samarbetsöl som är en himelsk kaka till öl, full av smak, karaktär och i stort en underbar öl. Likaså är Trois Dames ett guldkorn i importören Constant Companions portfölj och detta bryggeri från Schweiz har såhär långt imponerat på mig med härliga tolkningar av mer klassiska ölstilar, ofta med någon twist. Två öl är med på släppet och båda är väldigt spännande och finns med i min gottepåse imorgon. Höstens nyheter börjar sakteligen trilla in och förutom det att Systembolaget från senare i höst kommer att återgå  till två släpp per månad så vill jag påminna er om att kika framåt och inte bränna hela ölbudgeten redan nu.

T5
Dugges Lingonbärliner
En syrlig witbierarom med nätta inslag av mjölkigheten i en Berliner Weisse. Smaken är frisk med en torr lingonsyrlig beska. Liksom Bärlinern saknar den viss laktomullighet för att påminna om de moderna amerikanska tolkningarna men jag gillar verkligen lingonsyran och sett till att den bara är 3.6% stark så är den utomordentlig som läskande fördrink på sommaren. (Betyg: Bra(+)).

North Coast Brewing Company Old Stock Ale
En gammal favorit som med sin alkoholvärmande kola och karamellbetonade doft och smak är utmärkt en ruggig kväll. Ung har den en tydligare sötma och alkoholen och karamelligheten är ännu lite ifrån varandra, men ge den ett år eller två och du har en riktigt bra upplevelse framför dig. (Betyg: Bättre).

Founders Rübaeus
Lite mer tryck i kroppen jämfört med ölet ovan, men så ligger en ordentlig ale i botten. Ölet har rätt så tydlig sötma som ger mörkt sockrig bas till smaken av hallonkorn och mörk hallonkräm. Inte lika frisk som sist jag drack den men en trevlig fruktöl med bra inslag av vildhallon. (Betyg: Bra+).

Brasserie de la Senne Zinnebir
Härlig torr och ren beskamed torra citronskal, vita innandömet i ctirusfrukter och kryddig ljus malt. Perfekt törstsläckare och härlig matöl! (Betyg: Bättre).

Brasserie de la Senne Taras Boulba
Lite mildare (och alkoholsvagare) än Zinnebir men även här är det ljus kryddig malt, om än med mer inslag av apelsin och lite sötare citrusfrukter, om än med samma torra, citrusbeska slut. (Betyg: Bättre).

BrewDog IPA Is Dead Multipack
EXP 366: Grön arom med melon, tropik och stjärnfrukt. Smaken är trevligt fruktig med både inslag av tropik men också mer aggressiv grönhumle och mynta. (Betyg: Bra(+)).

Comet: En lite sötare arom och smak med lättorkad persika, aprikos och örter. (Betyg: Bra).

Amarillo: Tyvärr kommer Amarillon bort i basölet tycker jag och du får mer smak av potpurri av fruktighet utan riktigt tydlig riktning. (Betyg: Bra(-)).

Kohatu: En aningen mer karibisk humletouch med banan och karibiska cocktails. (Betyg: Bra(+)).

Sierra Nevada Southern Hemisphere Harvest
Ljus fruktighet med en stabil maltkropp som ger ett djup i doft och smak, men utan det bitvis kladdigt maltiga. Smak av barr, grape och persika. Beskan gör sig bra som en “mellanklass”-öl där nedan öl får representera den högre nivån av beska. (Betyg: Bättre)

Duvel Tripel Hop 2014
Riktigt trevlig arom och smak med stor närvaro av örter, syrliga frukter, mandelmassa och . (Betyg: Bättre).

Coronado Idiot IPA
Hederlig jänkar-IPA med grape, maltsötma och en reäl portion beska. Ren och levererar precis det man förväntar sig, men kanske att den är lite för snäll i eftersmaken och känns aningen trött. (Betyg: Bra-).

Avery The Maharaja Imperial IPA
Pang på som alltid med en av mina favorit-IIPA’s. Det snålas inte på den markerade beskan och den tydliga humlenärvaron, och då är ändå ölet någon månad gammal. Tillräcklig sötma för att balansera ner beskan och både smak av grape, stenfrukter och eldiga örter. (Betyg: Bättre).

Drie Fonteinen Zwet.be
Unkna träplankor och medvetet syrad porter både doftar och smakar som det låter. Trots den syrliga kaffe- och espressosmaken så är det inte så att det tar över och bara blir konstigt även fast man vid första klunken undrar vad man gett sig in på. Skulle nog ha den till tilltugg eller mat då jag tror att vissa kan störa sig på smaken i längen, men uppfriskande och spännande. (Betyg: Bra).

Great Divide Brewing Co 20th Anniversary Ale
Druvjuicen friskar verkligen upp den belgiska alen och ger en delikat druvsmak till den delvis torra men delvis lite estriga och kryddiga belgiska alebasen. Det är lättdrucken om än smakrikt och ölet är trots allt på 8% så det är lätt att luras av dett lätta kropp. (Betyg: Bra+).

To Øl Sort Mælk
Sött mörker med bränt läder, tjära och mycket inslag av tobak. Eftersmaken av “bränt” sitter kvar länge. (Betyg: Bättre-).

Yo-Ho Brewing Company Tokyo Black Porter
Se tidigare recension.

 

T6
Great Divide Brewing Co Hercules
Kraftig söt grapesmak med brinnande humlekottar och rivigt slut. Drar lätt åt en upphumlad amerikansk Barley Wine och det är inte en frisk, lätt IPA det här utan ett humlat öl för dig som gillar drag i smaken utan att för den delen få en för besk öl. (Betyg: Bättre).

Lost Abbey Carnevale
Estrig amerikansk belgotolkning med passionsfruktsjuice och billig tropisk saft i en belgisk ale. Det låter värre än vad det är, för det är även lite melon, mandelmassa och torra ljusa träskivor. En brettad saison som också fått en rejäl dos humle bör smaka såhär och det är rätt friskt, om än smakrikt. (Betyg: Bra+).

Summerwine Mokko Milk Stout
En Sweet Stout där man nu funnit rätt mjölksyrekultur för att få en mjölkgräddig härlig stout på lagom 6%. Lättdrucken och god och påminner om mormors chokladpudding. Inte tung eller kraftig nog för att bli värmande eller för stor utan hela tiden lätt nog för att man ska kunna ta ett par flaskor efter varandra, eller till något rökigt från grillen. (Betyg: Bättre-)

 

T7

Brooklyn Brewery Wild Streak
En vinös syrlighet som går åt riktigt gamla champagner eller ljusa viner får sällskap av lite ostiga inslag och viss ljust fruktig funk. Lättdrucken och förhållandevis fräsch och på något sätt ser jag den som rätt elegant och liksom Sorachi Ace som ett bra sällskap till en god måltid mer än som en öl du tar fram på festen. (Betyg: Bättre-).

Clown Shoes Genghis Pecan
Doft av aningen rökiga träpinnar men också en mild mörk sötma som ger väldigt trevligt sällskap till tonerna av rostade nötter. Mjäll, lättdrucken och riktigt jäklans god. 7% gör den inte för jobbig att dricka en flaska av och priset för en bomber på 65 cl är helt okey. (Betyg: Bättre(+)).

Clown Shoes Blaecorn Unidragon
En rejält smakande Russian Imprial Stout som har ofantligt mycket mörk malt i sig, men blir inte bränd, spritig eller tung i smaken – utan bara rejäl! Mörkt trä, tokstarkt kaffe och bitter kakao. Riktigt smakrik och riktigt himla bra! (Betyg: Bättre(+)).

Boulevard Smokestack Series Rye-on-Rye
Rye’n härliga smak tränger in ordentligt i den söta rye ale’en, men ett varningens finger till er som inte gillar rye whiskey – här är det all in på härligheten. Sötma, kryddighet, brännande alkoholen (som dock inte är spritig, bara väldigt tydlig). En favorit från ölmässan i Göteborg och visar att den fortfarande är riktigt smakrik och god. (Betyg: Bättre (+)).

Boulevard Smokestack Series Imperial Stout
En riktigt kraftig imperial stout med mörk malt men ändå en viss syra och inslag av whiskey som ger lite syra och träkaraktär. (Betyg: Bra+).

Bearded Nurse Barley Wine
Grön melon, humle med hög alfasyra och lite kladdig grape gör att jag känner mer att det drar åt amerikansk DIPA än Barley Wine. Karamell och kolasmaken är väl där men det är lite ljusare och kanske att den ska få sitta lite för att börja utvecklas mer åt en Barley Wine. (Betyg: Bra).

 

2014-08-01 Exklusivt släpp

T5 11753 Avery The Maharaja Imperial IPA USA 650 96,40 2100
T5 11204 Duvel Tripel Hop 2014 Belgien 330 29,90 15000
T5 11207 Founders Rübæus USA 355 31,90 6000
T5 11211 Brewdog IPA Is Dead Storbritannien 4×330 99,60 10020
T5 11504 Great Divide 20th Anniversary Ale USA 650 85,80 3180
T5 11507 North Coast Old Stock Ale 2014 USA 355 44,90 6912
T5 11509 Yo-Ho Tokyo Black Porter Japan 350 36,90* 9600
T5 11510 Drie Fonteinen Zwet.be Belgien 330 39,90 5664
T5 11624 Coronado Idiot IPA USA 355 29,90 21600
T5 11641 De la Senne Zinnebir Belgien 330 27,00 7200
T5 11655 De la Senne Taras Boulba Belgien 330 26,00 7200
T5 11662 Dugges Lingonbärliner Sverige 330 24,70 10000
T5 11732 To Øl Sort Mælk Danmark/Storbritannien 330 84,00 4020
T6 11644 Lost Abbey Carnevale USA 750 139,00 1680
T6 11755 Great Divide Hercules Double IPA USA 355 39,90 4992
T6 11757 Summer Wine Mokko Milk Stout Storbritannien 330 30,90 4536
T7 11505 Siren/Cigar City Caribbean Chocolate Cake Storbritannien 330 74,90
T7 11617 Electric Nurse/Weird Beard Bearded Nurse Storbritannien 330 49,50 600
T7 11618 Brooklyn Wild Streak USA 750 149,00 1000
T7 11630 Boulevard Smokestack Series Imperial Stout USA 750 139,00 636
T7 11645 Boulevard Smokestack Series Rye-on-Rye USA 750 139,00 1260
T7 11730 Trois Dames Saison Framboise Schweiz 750 139,00 1080
T7 11750 Mikkeller Spontanbeetroot Danmark/Belgien 375 99,00 1200
T7 11778 Clown Shoes Blaecorn Unidragon USA 650 109,90 900
T7 11788 Clown Shoes Genghis Pecan Pie Porter USA 650 79,90 900
T7 11789 Trois Dames Grand Dame Schweiz 750 139,00 1080

 

Vad betyder T-indelningarna

 

B = Beställningssortiment
BAS = Alla butiker
T1 = Tilläggsmodul (butiken hyllför BAS samt T1)
T2 = Tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1 samt T2)
T3 = Tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1, T2 samt T3)
T5 = 30-tal butiker (egentligen 40 butiker inklusive vinkällarbutikerna)
T6 = Mer eller mindre samma som T7, men med mer information på Systembolagets hemsida
T7 = Vinkällarbutiker (Göteborg, Malmö och Stockholm)
T9 = Valfritt för butik att hyllföra. Kan av kund beställas styckvis i samtliga butiker

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply