Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Lervig Brewers Reserve Barley Wine

När den då 10% starka Brewers Reserve Barley Wine från norska Lervig Aktiebryggeri först kom tyckte jag att den var väldigt bra men lite obalanserad. Ölet fick sedan bli något starkare och är idag 13% starkt, varsamt humlat med den brittiska humlesorten East Kent Goldings och trots högre alkoholstyrka och fem månaders lagring på bourbonfat (Makers Mark) så är ölet på något sätt mildare och mer balanserat. Missa inte vår intervju från SBWF 2012 med amerikanska bryggmästaren Mike Murphy.

Ölstilen Barley Wine är lite knepig att komma över på Systembolagets hyllor då ölen ofta är lite kraftigare och starkare än andra ölstilar. Trots att ölen nästan alltid utvecklas väldigt bra om de fåt stå något år så kan jag förstå om man å Systembolagets sida inte vill lagerföra massa högprocentiga öl år efter år som kanske inte säljer i särskilt stora kvantiteter. Därför är det oftast till beställningssortimentet och/eller webbutiker, utomlands ellet krogen man får gå om man vill ha en riktigt bra Barley Wine. Lyckligtvis brukar vi få många guldkorn inom stilen som exklusiva speciallanseringar, så då gäller det att bunkra. Framförallt är det då Sierra Nevada Bigfoot, Stone Old Guarding, Great Divide Old Ruffian och Dieu du Ciel Solstice d’Hiver som jag tänker på. Just nedan öl finns inte att få fatt på just nu hos Systembolaget (dock ett par andra öl från Lervig) men importören Brewery International hälsar att man kommer att få in från den nya batchen inom kort, samt att nedan finns med på Stockholm Beer and Whisky Festival om någon vecka!

 

Lervig Brewers Reserve Barley Wine

 

10645213_944621515564345_3959754553275470588_nUtseende: Matt brunsvart vätska med litet cappucinofärgat skum som lämnar lite skumrester längsmed kanten.
Doft: Värmande alkohol med härliga spår av mörk karamell, sultanrussin, mörkt socker och sviskon. Nu börjar man finna rätt på näsan och alkoholen sticker till men den mysiga sötman och chokladaromen lyckas hålla upp balansen. Fina toner av torkad frukt och en aning örtighet.
Smak: Lätt munkänsla med okey kolsyra. Mjuk, len och rätt tunn men på ett riktigt fint sätt. Sammetslen och välsmakande med nötter, choklad och russinvin men ändå med härligt sting av alkohol och bourbon. Just russin sticker ut och vaniljtonerna från bourbonlagringar gifter sig fint med värmen från alkoholen och träkaraktären. Smakrik men skumt nog lätdrucken.

Betyg? – Bättre. En ypperlig Barley Wine som har stinget, det mjuka lena, smakerna och helheten på plats. Jag tycker att man tune’at in den fint och även fast jag helst tar fram den en ruskig höstdag så fungerar den fint en småvarm sensommardag.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply