Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Åre Bryggcompagni Community Beer

Sedan starten härom året har MankerBeer följt Åre Bryggcompagni, som nu börjar etablera sig lokalt kring Åretrakten men också i Stockholm. I år hade de också premiär på Stockholm Beer and Whisky Festival och tog då med nedan öl – Community Beer. Ölet, en skönt humlad ale med rågmalt, 6% stark, var tappad på flaska den 16/9 och jag fick att prova den bara någon dag senare. Tanken med Community Beer är att de ska göra en återkommande serie öl som alla på något sätt bidrar till olika projekt bryggeriet värnar om, denna gången för fler cykelleder kring Åre. Tyvärr blir det svårt för oss som inte har vägarna förbi Åre att kunna prova ölet då det ligger inne hos Systembolaget, vilket dock fyra andra öl från bryggeriet gör. Alla värda att prova på.

Jag tror att vi lär få se fler liknande projekt, Oppigårds har ju skapat en insampling för ebola, vi har Lappländska Nausta som har gjort Ge Fan I Våra Vatten IPA och fler krogar har olika insamlingskvällar. I USA börjar allt fler bryggerier med olika sidoprojekt och framförallt i Colorado arrangerar bryggerier allt från cykelturer till att ta hand om vatten, parker och annat man finner viktigt. Finner ni Community Beer så köp en flaska och få både en god öl och stöd en god sak!

Åre Bryggcompagni Community Beer

 

IMG_20140924_195723Utseende: Lätt disig varmt kopparfärgad vätska med litet tvåligt skum som samlas till en tunn hinna med lite lätta lämningar på glasväggarna.
Doft: Viss örtig, rågkryddig malt slår mot en mjuk sötma med nötskal och kola.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey kolsyra. Härlig kropp med små kolsyrebubblor och en direkt känsla av kampen mellan sötma och beska. Inslag av apelsin, söta grapeskal och nötter mot besk, torr humle och torkade örter. Söt juiceig eftersmak med mild efterbeska.

Betyg? – Bra(+). Väldigt lättdrucken och fräsch, sötman tar inte över så mycket att beskan inte klarar av att stå emot. Ölet kanske behöver mogna några dagar till för att samla sig men det är en riktigt trevlig öl som är lätt att ta till sig och tycka om. Kanske hade det behövts nåfot mer för att ölet verkligen ska sticka ut från mängden bland humliga öl, men av samma anledning är det skönt med en opretantiös öl som bara går att dricka och som smakar gott.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply