Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: S:t Eriks Orange Winter Porter

Jag har nyss börjat plöja mig igenom det härliga hav av julöl som finns, inte bara på Systembolaget utan också i vanliga matvarubutikerna. En av de första julölen jag provade var S:t Eriks Mathias Dahlgren Winter DIPA som jag tyckte var helt strålande. Därför föll valet i helgen på en av Jessicas andra julöl, Orange Winter Porter. En 9% stark porter med kanderade apelsinskal, något som både känns juligt men också ger en härligt julig karaktär till många öl. Ibland finner jag många julporters vara lite för torra och chokladbittra, vilket kan vara helt underbart men också tvärtemot vad man ibland är sugen på. Torra julöl dricker jag gärna före eller under måltiderna kring jul medan jag på kvällen vill kura upp mig i soffan med en fyllig och mumsig porter, vilket nedan visade sig vara. Klart en öl jag kommer att återkomma till i jul och som lär hamna i min julölsstrumpa.

Julölen släpptes idag så passa på att gå förbi ert lokala Systembolag på vägen hem från jobbet och botanisera loss.

 

S:t Eriks Orange Winter Porter

 

IMG_20141030_192626Utseende: Höstmörkt brunfärgad vätska med ljust chokladfärgat skum.
Doft: Tydlig doft av romerska bågar, apelsin och krämig choklad med lätt bitter finish.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Igen en väldigt mjuk och krämigt banantjock öl från Jessica, vilket verkligen gör sig bra till hennes smakprofil. För även här är det S:t Eriks typiska renhet i smakerna – nästan fatlagrade toner av dessertvin, apelsinskal, mörk sötma och mjuk chokladmousse. Eftersmaken har torkade frukter och romerska bågar.

Betyg? – Bättre. En riktigt bra öl som jag lika gärna kan avnjuta i sin ensamhet som till mat. I både denna och Mathias Dahlgren Winter DIPA lyckas Jessica få en öl som har djup och bredd mer än att “bara ha fina, rena smaker”. Väl dold alkoholstyrka vilket gör den förrädisk då den är ruggigt lättdrucken.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply