MankerBeer and Food: Julölsköttbullar samt recension av Gouden Carolus Christmas

Snart är det jul och då lagas det mycket mat i mitt hem. Jag är egentligen lagd åt det hållet att jag inte uppskattar julen fullt ut, men jag uppskattar att jag får stå i köket och laga lite extra mat och lite extra fet mat. Detta är vad jag kokar ihop veckorna innan jul.

Julköttbullar med julöl är mitt primära måste, det får bara inte missas!
Jag använder mig uteslutande av välkryddad julöl. Haandbryggeriet Bestefar skulle kunna gå bra, men bäst går det absolut med Gouden Carolus Christmas ale. Den fin fina anissmaken man får av den blir en perfekt kombination med köttet och löksmaken. Om det inte är jul kan man lika gärna byta ut detta mot en chokladig imperial stout typ Brooklyn Black chocolate stout.
Jag brukar använda skinkfärs jag köper från den lokala slaktaren, men det går nästan precis lika bra med helt vanlig blandfärs! Skinkfärs blir lite saftigare och det gillar jag.

Allt du behöver för min Gouda köttbullar.

500 g blandfärs
1 dl öl som ska vara ett kryddigt julöl eller en imperial stout
0,5 dl grädde
2 dl ströbröd (alt 2 skivor vitt bröd)
2 gula lökar
sirap
1 ägg
2 tsk salt
2 krm kryddpeppar
vitpeppar
Kinesisk soja
smör till stekning

Så här lätt är det:
Blanda ihop öl och grädde i en bunke och häll ner ströbrödet. Jag brukar använda en gaffel och röra om lite snabbt så att det verkligen blandar ihop sig.
Om du väljer att använda vitt bröd så ska du skära bort kanterna på brödet och lägga ner dem i bunken.
Båda alternativen ska stå och vila i 10 minuter.
Passa under tiden på att dricka lite av biran och hacka upp en lök fint fint (alt riv). Bryn sedan löken i en klick med smör tills löken är mjuk. När den är mjuk är kommer den nämligen att integreras bättre med köttfärsen och man slipper klagomål om att det är bitar i köttbullarna.
Vispa ner den brynta löken och ägget i ölblandningen. Krydda med salt, kryddpeppar, vitpeppar och ev. lite sirap efter ditt behag (tänk på att ölen redan är söt).
Ner med allt i färsen och blanda ihop väl. Färsen ska sen vila i 20 minuter så att smakerna blandas ihop riktigt ordentligt, så du har gott om tid att dricka lite mer öl. Snart ska du ju börja rulla köttbullarna och är man en gnällig en som inte vill ha smutts i eller på glaset så råder jag dig att dricka upp det mesta.
Sätt igång ugnen på 175 grader när du ändå har lite tid över.
Blöt händerna i lite ljummet vatten och rulla köttbullar till den storleken du vill ha dem i.
Skär upp lök nummer 2 och börja steka dem lite lätt i smör, soja och vitpeppar. Ner med mer smör och ytstek köttbullarna.
Ner med köttbullarna i en långpanna och på med löken överst. Detta gör att dina köttbullar blir ännu lite saftigare.
In i ugnen i ca 20 minuter eller hur vältillagade du vill ha dem.

 

Het anker Gouden Carolus Christmas Ale

 

Utseende: Brunt, lite kopparfärgat med ett ljust skum som försvinner otroligt fort.bild
Doft: Doften är av mörk sirap, torkade fikon, russin, julkryddor och lite vörtbröd. Massvis med salmiak i doften och det upplevs även som att den kan vara söt.
Smak: En stor sötma som främst baseras på smakerna av fikon, russin och mörk sirap. Anisen gör sitt och pressar fram en väldigt fin smak av salmiak. En vinös finish som även ger en liten smak av körsbär. Väldigt härlig värmande alkoholkänsla.

Betyg? – Bättre(-). Även om ölen är den, i min mening, bästa julölen vi får till julen så är det smaker som är väldigt malplacerade och det är lite för sött för min pallet. Det är otroligt mycket smaker som ändå faller väl ut och tillsammans med Het Ankers hussmak från deras fantastiska jäst så blir det en väldigt god öl. Alkoholhettan kan nog upplevas som aningen för stor hos många, men nu när det är kallt ute så är den väldigt behaglig. Jag hade inte alls uppskattat det lika mycket på sommaren.

Nu ska jag avnjuta dem med en Lagunitas Holiday Sucks.

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

Leave a Reply