MankerBeer Meets: Prag, en annorlunda ölstad – Del 2

I gårdagens besök i Prag höll vi främst till i de norra delarna av centrala Prag, gamla stan. Jag tippsade lite kort om en promenad upp till det gamla klostret och slottsområdet och är ni sugna på lite ölkultur så finns det även lite bra att hitta runtomkring. Ni kan antingen ta er runt med taxi, promenera eller leta upp ett kommunalt färdsätt. Låt Google Maps eller en vänlig tjeck leda er rätt.

Om vi börjar längst ifrån området så finner ni det gamla klosterbryggeriet, Strahov Monastic Brewery eller på tjeckiska Klasterni Pivovar Strahov. Du hittar allt från India Pale Ales till mer klassiska ölstilar. Lite närmre finner ni U Cerného Vola, ett av stans äldsta tillhåll för öl. Till största delen är det tjecker som går dit så förvänta er ingen flytande engelska, eller för den delen god service. De är lite småkända för rätt butter personal, eller om det bara är ett lite tjeckiskt att vara så. Jag tyckte att rätt många bartenders kunde vara lite slöa och buttra, utan att för den delen vara otrevliga eller arroganta.

Prag är en stad som älskar museer och när jag säger älskar menar jag på ett maniskt sätt. De har musser överallt, över allt. Dessutom för allt mellan himmel och jord, så bli inte överraskad om ni ser ett museum över muséer. Hur som. En bit ifrån ovan ställen hittar ni KGB museet vilket kan vara ett kul besök om man ändå är i området.

20150130_212406Väl tillbaka i centrala prag då. Jag rekommenderar en middag på The Alcron, en av stadens två krogar med en stjärna i Guide Michelin. Helt underbar mat, bra dryckersval och uppmärksam service, för vad som ändå får anses vara en bråkdel av vad motsvarande mat kostar på andra ställen i världen.

Stället ligger en kort promenad ifrån den stora shoppinggatan, Václavské nám?stí som leder upp till stadsmuseet. I närheten finner du också brygguben Ferdinanda som dessutom skall ha rätt bra mat. Om du inte besökte Prague Beer Museums andra ställe så är det förbi museet och en bit söderut. Just bredvid hittar du Bruxx som skall ha både ett bra utbud av öl (även mycket icke-tjeckiskt) och bra drinkar. Två kvarter vidare söderut hittar du även Zluta Pumpa, vilket är ett ställe som är kul att dricka öl på enbart för namnet.

Orkar du inte gå så långt söderut innan er middag (som ni såklart har bokat bord i förväg till) så kan ni också besöka Nota Bene. Namnet till trots är det en rätt väldesignad restaurang med riktigt bra utbud av tjeckiskt öl. Mer eller mindre dörr i dörr, men några våningar ner i vad som liknar en källarbastu hittar man Beerpoint. Riktigt snygg liten lokal med ett bra utbud av tjeckisk öl, lätt snyggaste baren i stan, bastukänslan till trots.

IMG_20150131_193748Västerut hittar ni sedan Pivovarský dum, bryggeripuben som på något sätt hör till Pivovarský Klub som ligger en bit österut från Prague Beer Museum i gamla stan. Ser ni allting på en karta så blir det oerhört mycket mer lättnavigerat. Men kom ihåg, det tar inte mer än 30 minuter att ta sig runt i de områden jag tipsar om, så känn ingen oro man hinner med hela centrala Prag på 2-3 dagar.

Pivovarský d?m var rätt roligt då de hade väldigt mycket egen öl på fat och jag tror vi lyckades på med en 10 olika öl samt 4 specialare. Ölen spänner från öl med smak av banan, choklad och nässlor – där nässelölen var bland de som vi tyckte var mest okey medan banan och chokladölet smakade lite väl smaksatt. En ren pilsner och en god stout var andra trevliga bekantskaper medan den tokajdruvekryddade specialölen kändes bättre i teorin än i glaset, medan deras Winter ale var desto trevligare. Slutligen vill jag slå ett slag för deras “champagneöl”, Samp som visade sig vara en lager med champagnejäst – läskande och helt okey. Ett trevligt besök även om inte ölen var makalösa.

20150130_183609Pivovarský Klub däremot. Vilket ställe. En två våningar stor “ölklubb” som känns som en studentpub med stora travar av öl från främst England, Tjeckien, Belgien och Tyskland som gick att köpa med sig hem. Maten bjöd på rätter som “lax i lambic” och köttbricka. Otroligt mättande men igen, det tjeckiska köket är inte så himla roligt. Det är ofta lite smaklöst och okryddat även om grisbogen som du kan få överallt ofta är smaskig. Som ni kan se så är “lax i lambic” inte den mest eleganta rätten, tyvärr smakade den ungefär som den ser ut. Ölen de hade på var däremot bland det bättre vi drack på resan, de hade mikrobryggerier som var svåra att finna information om. Liksom Two Tales och Matuska visade de upp en modern tjeckisk bryggaranda som var kul att se. Bland annat hade de en helt okey och balanserad chiliöl i Pivovarský Dum Ostravas Qasek Firedog.

Om vi skippar Alcron och istället kör all in på tjeckisk krubb och häng så är nästa stoppet lite norrut från “dum”. U Flekú är en äkta ölstuga med långbord, dragspelsmusik och kypare som springer runt och ger dig nya sejdlar med öl tills du snällt lägger din coaster på glaset som tecken på att det är nog. De brygger sin egen öl men verkar servera det som de har gjort senast och i vårat fall var det en riktigt läskande och god mörk öl, Tmavy. Vi kunde inte låta bli utan tog in en “charktallrik” vilket innebar två bitar halvtjock skinka.. ni minns det där jag skrev om maten? Oavsett vilket var det riktigt bra stämmning och vi drogs snabbt med och hade lätt kunnat stanna ett par timmar och bara “hänga”.

Det är en känsla som infann sig rätt ofta, att bara släppa allt och kunna hänga med en pint god öl och lite tilltugg av varierad kvalitet. Tjeckerna kändes rätt avslappnade och öppnar upp sig lite beroende på ens eget intresse i dem. De gillar att prata om ölen och maten om de märker att man kommer med passion men kan nog bli lite på tvären om man agerar snobbigt eller förmer.

Likaså var det med Hotel U Medvídk?, hotellet som bredvid sig har en bryggpub med egna ölet Oldgott. Tyvärr var deras stout just slut men vi fick prova på en Amber Ale, Oldgott Barique Ležak 13° och deras läskande ljusa lager, Svetly, 1466 Svetlý Ležák 14°.

Förutom alla dessa ställen finns ytterligare en handfull små mysiga krogar, men som sagt så har de flesta mer eller mindre ett utbud begränsat till storsäljarna. De duger utmärkt och är på många ställen bättre än ölen från de små bryggerierna. Men jag rekommenderar er verkligen att gå utanför det trygga och prova på bredden som Tjeckien ändå erbjuder. Det är rustikt, enkelt och småstabbigt när det kommer till mat och dryck, men det har en stor charm och känns verkligen genuint.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply