Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Dugges Perfect Idjit! 2014, time to say goodbye

Nu tänkte jag citera Andrea Bocelli med Time to Say Goodbye, tills jag kom på mig själv med att inse att allt som har ett slut har en ny början. Så när Göteborgsbryggeriet Dugges meddelade att den andra utgåvan av den ekfatslagrade Imperial Stouten Perfect Idjit! också var den sista så var inte alltför sorgligt. Idjit! har varit en av bryggeriets mest kända öl och har alltid ansetts och rankats högt på olika ölsidor och den fatlagrade versionen har inte alltför sällan rankats som en av de bästa i stilen. Exempelvis ligger den inte alltför långt utanför ölbetygsidan RateBeers topp-50 lista.

När vi var ute på bryggeriet i samband med att Omnipollo bryggde sitt samarbete med Tired Hands där så fick vi chansen att prova på lite barley wine som de också har lagrat på flera olika fat, väldigt lovande. Likaså har man satsat mycket på sin serie med lättdruckna Berliner Weisses. Med andra ord känns det verkligen som att de har lyckats att återhämta sig från tiden med infektioner och att komma iordning med det nya bryggeriet. På All in Beer Fest hade de också en av de godaste ölen, Jasmine Dragon Pearl Sour – en Berliner Weisse med grönt te, galet men ack så gott!

Så framtiden är lovande när vi nu provar på den 11,2% starka Perfect Idjit!. Ölet släpptes för någon vecka sedan på Systembolaget men det finns än idag kvar flaskor i vissa butiker runtom i landet. Så prova att gå till din lokala butik och se om de kan beställa hem en eller se på Systembevakningsagenten.se var de finns nära just dig.

 

Dugges Perfect Idjit! 2014

 

duggesperfectidjitUtseende: Brunsvart vätska som varsamt upphälld inte får en för hög skumkrona.
Doft: Bränt choklad, creme brulée och aska med variation på tobak och mörka gamla trästolar. Samtidigt härligt fruktiga toner av torkade bär och plommon.
Smak: Medelstor till stor munkänsla med bra kolsyra. Härligt med en rejäl Imperial Stout som verkligen fyller ut och svänger om i munnen. En första rejäl klunk ger angenäma toner av mörk choklad och en härligt, lite matt smak av bränt, mörkt trä och vaniljfrön. Alkoholen ger sig till känna med en svagt värmande känsla i eftersmaken, så de nästkommande sipparna får bli just det, mindre sippar. Jag har svårt att inte servera den här typen av öl någon grad för kallt för att låta den som dricker själv känna hur den öppnar upp sig ju varmare den blir. Mysiga toner av tobak och kraftiga brittiska chokladdesserter, och perfekt lagom till en småkylig februarikväll.

Betyg? – Bättre. Det jag gillar med Idjit! och än mer med Perfect Idjit! är att den är fylld med smak, maffig och ändå lyckas vara så balanserad. Den är inte för tjock, kletig eller tung men inte heller för matt, tunn och flyktig i smakerna. Gillar man Idjit! som måttstock för bra svenska mörka öl så är det här samma öl men med större variation och smakkomplexitet. Du kommer att vara saknad kära vän!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply