Manker Lackar, igen – Eller “Vilka lokala öl kan ni hälla ut den 1 mars”

il_fullxfull_403668679_7trpJag ogillar att dricka dålig öl, därför skriver jag sällan om dålig öl. Det är ju roligare att äta god mat, dricka god öl och se en bra film än att plöja igenom dålig färdigmat, usel öl och slovenska dogmadokumentärer om träbåtar. Det är helt enkelt inte min kopp av te. Däremot har jag märkt ett ökat intresse i Systembolagets “lokala sortiment”, det vill säga öl som säljs lokalt nära bryggerierna och kan beställas på nätet. Intresset har tyvärr legat mer i hur usel kvalitet det har varit mer än att folk är glada över att se så mycket kul lokal öl.

För nu efter ett par år har jag provat uppemot 200+ lokala öl från allt från minimala bybryggerier till öl från välkända bryggerier som Nils Oscar, CAP och Oceanbryggeriet. Jag tycker det är fantastiskt att Systembolaget tidigare har hjälpt till och pushat det lokala, för att snabbt ändra systemet då det blev för populärt och dyrt. Hellre en sund dryckeskultur med bra fokus på det lokala säger jag.

Samtidigt är problemet att vi inte kan ha ett Systembolag som stöttar bryggerier som gör undermålig öl. Dels är det dyrt och vi skattebetalare får stå för en del av notan och dels så riskerar vi craft beer’ens rykte. Vem vill prova mer craft beer, som trots allt är dyrare efter att ha druckit en flaska som håller sämre kvalitet än en pissvarm stor stark? Ölen i det lokala sortimentet kan ju utan problem kosta 40 kronor för 33 cl trots att ölet är bra mycket sämre än ölen från Founders, SKA, Ballast Point eller Mikkeller som ligger i samma prisklass.

Med det sagt så kommer jag nu för första gången att ge mina omdömen av de öl som släpps i det lokala och småkaliga sortimentet den 2 mars 2015. Många av ölen gick direkt i vasken så förvänta er inga längre utläggningar. Jag betygsätter ju ölen på en skala som går från 0 (odrickbart, hemskt, gör inte om det) till 7 (ytterst världsklass) och där en 3’a innebär att ölet är godkänt men inte mycket mer än helt okey drickbart.

Varunr Namn Volym (ml) Pris (kr)

30196 Äppelbo Weissbier 330 24,9
Av de 3-4 öl från Äppelbo jag provat så är genomsnittsbetyget runt 1.5-2/7, med andra ord knappt drickbart. Det här är inget undantag. Smakar rent ut sagt uselt, smutsigt och jävligt och fick 1.5/7 av mig.

30231 Sälens Fjällbryggeri Vårpilsner 330 25,6
Det är inte odrickbart utan smakar som en sämre lageröl á la massproducerat. För priset kan du istället köpa 3 stycken Fagerhult som är lika illa det. En dålig pils helt enkelt. Fick lite över 2/7 av mig, vill du ha en “stor stark” så duger den här, men för priset är det inte värt det.

30221 Klackabacken Pale Ale 330 24,8
Ett bryggeri som alltid levererar. En ren, bra Pale Ale som visserligen kan modifieras lite men det är dumt att klaga. Okey pris för en öl som ändå smkar gott. En öl jag kan dricka igen utan problem.

30223 Barlingbo Ladingen WIPA 330 27,9
Jag får hela tiden mail från dem om hur företaget går men nu fick jag prova ölet för första gången, tyvärr. Smakar disk och jag kan knappt känna vad det är tänkt att vara, en vete-IPA, en White IPA eller en Waste IPA? Okey vetekaraktär, men nä. Det här är inte färdigt. 2.5/7 i betyg. Med lite arbete en okey öl, men inte mer.

30222 Brewski/Green Tower Didnt We Saison 330 39,9
En modern saison med extra mycket humle, nästan lite för mycket om man föredrar klassiska saisons. Samtidigt mer varierad och smakrik än en vanlig saison. Aningen dyr men en av de bättre ölen i släppet och ett öl som faktiskt är gott och smakar rent och bra.

30233 Qvänum Anders En Bitter Svensk 500 43,2
Malt, malt och mer malt. Lite som jag tycker att Qvänums öl smakar. Det är inte dåligt, inte på tok för dyrt för en 50 cl flaska. Men det är rätt trist, det sticker inte ut och jag tycker inte det är en Bitter om det nu är tanken. Men ölet går att dricka och får godkänt, även fast man kan jobba vidare på ölet.

30193 South Plains Hoptimus Erectus 500 47,5
South Plains är kända för att göra usel flasköl och något är bra sjukt i deras tapplina då nästan alla öl som kommer på bolaget smakar dynga. Här är ett undantag som överraskade mig. En helt okey öl, som när den är ren som likt nu smakar okey, men inte mycket mer. Just godkänd.

30194 South Plains Golden Bitte 330 33,1
Så var vi tillbaka, det här är helt odrickbart och det var länge sedan jag delade ut en 0’a i betyg, om jag ens gjort det. Men här är så mycket fel att man borde göra uppror och störta bryggeriet. Såhär får inte en öl smaka. Tänk dig att du beställer in en fin dessert och får en död råtta någon tryckt ut där bak, ja så fel är det!

30230 Monks Trainee No. 3 Trainee No. 3 330 43,2
Nu tror jag det står fel här och att det är ölet, Trainee No.2 som är en Belgisk IPA. En helt okey humlad öl med lite för milda belgotoner. Men okey och drickbar även fast priset är på tok för högt. Betala inte det här för ölet, prova hellre Monks öl på de egna krogarna.

30225 Monks Orange Ale 330 43,2
Apelsin så in i helskotta. Syrligt och fruktigt, men också en läskande och god öl såhär när våren nalkas. Men igen, priset…

30232 Qvarnarps Red Rocket 330 35,8skeboherrgardsporter
En öl jag först hade svårt med, beskan är lite för rivig och smakerna drar omkring. Samtidigt är det en god Red IPA med bra humleklös och som bråkar sådär skönt i munnen. Om det är tanken och om ölet saknar felsmaker, vill du ha en humlekick så ser du förbi det.

30226 Skebo Herrgårdsporter 500 28,5
En underbar porter. En öl som är tokbillig för storleken och som smakar hantverksbryggt, lite fel sådär men å andra sidan helt underbar att bara sitta och dricka medan man snackar skit med lite vänner. Bäst i släppet!

30235 O/O Baltic Porter 330 49,9
En bra Baltic Porter som hela tiden utvecklas lite. Bra smaker, skön att dricka men tyvärr lite för dyr.

30228 Monks Black Jack 330 57,6
Igen, lite för dyr. Men en god och smakrik öl som du kan smutta i dig en bra kväll.

30234 Qvarnarps Lotus Alien Tarmac 330 42,9
Släppets andra 0’a. Totalt odrickbar med så mycket fel att man undrar om man var full när man provade Red Rocket, hur bryggeriet kan göra två så olika öl förvånar mig. Uppenbarligen kan man tappa bra öl, så varför detta mög?

30190 South Plains Burning Witches Brew 500 59,3
Ölet ändras hela tiden och pendlar mellan bottenbetyg och ett rätt bra betyg den här gången. Mest för att ölet inte var infekterat som så många andra gånger, bra klös och smaker – men inte värd priset.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Manker Lackar, igen – Eller “Vilka lokala öl kan ni hälla ut den 1 mars””

  1. Jonas says:

    Anders en bitter svensk är ingen bitter utan är skämtsamt döpt efter vår före detta finansminister ( A Borg ) Uttalande om att svenskt lantbruk inte har någon framtid.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply