Analys inför Systembolagets båda släpp under april (10/4 & 24/4)

PerniciousWeed_Bottle2_417x591_150dpi_1024x1024Efter påsk och åtskilliga påsköl, ägg och godisar så kan det vara skönt att ta en hurtig strapats till Systembolaget. Köpa på sig en bra vikt med öl och bära hem dem för att få igång förbränningen igen. 10 och 24 april är datumen då Systembolaget bjuder in till lite vårträning och det genom marklyft med allt från fina suröl med smultron till rejäla choklad- och lakritsbomber. Nedan finner ni omdömen av alla de öl som Systembolaget hade med på sin skribentprovning samt ett kortare slutbetyg.

10 april släpps också fyra stycken öl som har flyttats från marssläppet, två var från Crooked Stave och Nya Zeeländska Garage Project. Crooked Stave gör grymma öl och rekommenderas till er som ännu inte provat Denverbryggeriets öl. Från Garage Project är det främst Pernicious Weed som imponerar, en riktigt fruktig humlig ale på storflaska.  Som vanligt kommer ni att finna alla priser, kvantiteter och butiker som håller ölen hos Systembevakningsagenten. Så kika där i nästa vecka för uppdaterade lagersaldon.

 

11259 Oudbeitje Hanssens Artisanaal
Oerhört elegant arom med tydliga inslag av smultron, strå och lite citrus. Tyvärr har ölet liksom många suröl tydliga fenoler vilket ger doft och lite smak av pingisbollar och bränd gummislang. Ibland räcker det med att man luftar ölet något (våga göra det mer med lambic) och i andra fall att ölet får mogna på flaska något år till. På pluskontot får du den sedvanliga syran Hanssens alltid ger vilket jag älskar. Men ja, låt den lagras lite och låt dekantera ölet innan du dricker det.
Betyg? – Bra-. På grund utav de lite för störiga fenolerna.

11846 Hof ten Dormaal Zure van Tildonk
Fint disig öl med arom av nyslaget gräs som just börjar torka, tydlig mjuk maltighet och vissa toner av sura bär. Smaken har en välbalanserad syra som spritter igenom den annars rätt runda kroppen. Smakar som en ren, men syrad Bíere de Garde eller liknande traditionell bondöl.
Betyg? – Bra+. Ren, välbalanserad och med en syra som även de som vanligtvis inte gillar suröl kan uppskatta.

11769 New Belgium La Folie
Doften drar medvetet åt flamländsk rödöl med murken trätunna, vissa vinägertoner och mörka röda bär. Smakmässigt får du inte samma vinägerkick, även fast det kommer att strama åt i din mun. Istället är det lite åt madeira, torkade frukt- och druvskal och mosade sura körsbär.
Betyg? – Bra+. Ren, lagom sur, kanske lite tunn i kroppen. Men en behaglig öl som går bra att dela med en vän eller två.

uus-maailm11336 Põhjala Uus Maailm San Diego session IPA
Doftar rikligt av torra skal från citrusfrukter, innandömet av en grape och lite torkat apelsin. Just som jag gillar med den här typen av öl som inspireras av USA’s västkust och så kallade White IPA’s. Torr beska som ändå balanseras av en okey maltgrund och för att vara “session IPA” (om den nu i praktiken kan sägas vara det med sina 4,9%) så tappar den inte smak, som vissa annars gör efter en stund.
Betyg? – Bra+/Bättre. Jag älskar den här typen av öl, de är läskande, fräscha och går att dricka ett par av utan att man tröttnar. På till årets första grillsessions.

11605 Brasserie De La Senne Brussels Calling 2014
Här har vi en exemplariskt ren och stiltypisk Belgian Ale, dessutom från ett i mitt tycke världsklassbryggeri. Doften går åt torkat strå, citrus och lite persika med överhängande inslag av honung. Smaken rör sig i samma vatten även om jag skulle säga att det är snäppet mer honung och mer fruktighet i stil med ananas, persika, citrus och lite kryddighet.
Betyg? – Bra+/Bättre. En riktigt läskande och smakrik vardagsöl.

11759 Nómada Tundra
Här sprakar det av bikupa, bivax och både av banan och estersyrlig belgisk jäst. Rätt fyllig i kroppen och du får en porös, livlig öl som “känns” mer än den smakar. Aningen funky, halm, bondgård och viss gömd sötma.
Betyg? – Bra (-). Det är på inga sätt inte en bra öl, bara snäppet tråkig.

11887 Hof ten Dormaal/Stillwater Bronze Age
En på riktigt lokalproducerad öl då man använt självgrodd malt till ölet. Brödig till både doft och smak, men en ljus, lätt munkänsla som pryds av en viss syra, lite kryddighet och gräsig humle.
Betyg? – Bra. Ännu en ren och rätt god öl som dock spelar mer på kroppen och munkänslan mer än på smakerna.

11391 Prairie Standard Hoppy Farmhouse Ale
En frisk, något mer upphumlad Saison (Motuekahumle från Nya Zeeland) med toner av lime, aningen citrongräs och grön, omogen melon. Kroppen är inte alltför kraftig vid provningstillfället, men då jag har druckit ölet nyligen har den varit något mer “ihophållen”. Syrlig med lite estrar och ljus krydda.
Betyg? – Bra+. Gillar du amerikanska varianter på Saison med mer humle så är det här en bra öl för dig, vill du ha dina Saisons mer traditionella kommer du dock att bli lite besviken.

 

11617 Benno Stift Engelszell
Söt arom av rostat bröd, karamellsås och stiltypisk krydda men också toner av både ljust äpple och något mörkare frukt. Smaken är lite för lätt och jag hade velat ha lite mer sötma, aningen mer kladdighet och mer tryck. Karamell, nötskal och lätt örtighet som falnar ut med viss bitterhet.
Betyg? – Ok+/Bra(-). Tyvärr är det här inte en favorit för mig. Når inte upp till andra öl i samma stil och prisklass.

11454 Eskilstuna Ölkultur Tripel 2014
Blommig, ljus doft med fräscha inslag av ljus frukt och sommaräng. Smaken har lite mer tryck, syrlig jäst och både sötma och alkoholsting i sig. Men nä, det här är inte ett jättebra försök på en Belgisk Tripel även om munkänslan och eftersmaken är rätt angenäm.
Betyg? – Ok+.

11688 Brewski Ananasfeber APA 2015
Doftar som en White IPA med innandöme och torr vetemalt med örtig, grön humle. Rejäl humlekick med mycket örtig humle och ananasen lyser inte igenom alltför mycket. Då är Mangofeber lättare om du vill snappa upp frukterna. Men det är bra tryck och mycket smak i de 5% alkoholstyrka ölet har.
Betyg? – Bra+. Det är en riktigt bra humlad ale, nästan med beskan från en smakrik, kraftig IPA. Men jag hade nog velat ha mer Ananas i doft- och smak.

smuttyrhyeipa11652 Smuttynose Rhye IPA
Doftar och smakar först aningen trött men du får en härlig kick från rågmalten och ölet balanserar beska och sötma väl. Har allt du vill ha från en Rye IPA och nu dessutom till ett bra pris. Bra vardagsöl.
Betyg? – Bra+.

11430 Green Flash West Coast India Pale Ale
Det märks att ölet bryggs hos st-feuillien, för det är inte helt lika bra. Ölet har tappat mycket av fräschören den annars har i doften. Nu är den rundare, något sötare och inte lika välhumlad. Smaken bjuder visserligen på lite mer humle men de behöver jobba vidare på hur de ska tweaka den. Blommig frukt och en okey beska lyckas inte helt rädda det.
Betyg? – OK+.

11728 Nynäs Dragets Kanal Dubbel IPA
Som oftast på de här provningarna är ölet inte helt klart. Här är det fortfarande för mycket äpple, vört och saftiga päron och äpplen. Det här är ett öl som brukar kunna dela folk, man gillar den eller tycker att den saknar något. Jag tillhör tyvärr den senare halvan.
Betyg? – OK.

11440 FrEQuency Muddy Water Brown Ale
En något smutsig Brown Ale med mycket nötter, bränd fruktighet och torkat. Lite för mjuk till kroppen och flaskan vi får prova saknar en uppiggande kolsyra. Överlag en bra Brown Ale med mer humlefruktighet utan direkt beska.
Betyg? – OK+. Den saknar något för att nå högre. Lär säkerligen leverera mer än den provflaska vi har provat.

11493 Jopen Koyt
Mycket ingefära, bröd och toner som drar åt felkryddad julöl. Samtidigt en underliggande sötma med honung och toner av mörka, torkad bär. Smaken är inte lika kryddig och du får inte alltför mycket ingefära utan den balanseras ut mot sötman. Lite för söt för min smak. Påminner mycket om en julöl.
Betyg? – OK+.

11426 Sigtuna 10 Years Anniversary Ale 2015
Arom av rostat kaffe, nötter och mörk malt och det är först i smaken du känner av den rika humlingen. Viss beska, som kanske bitvis tar över inslagen från jästen och den gröna fruktigheten från humlen. Trodde den skulle vara snäppet komplexare, men överlag en helt okey och fullt drickbar öl.
Betyg? – Bra. Inget mer, inget mindre.

11492 Evil Twin & Mathias Dahlgren Matölen
Fjärde gången jag dricket ölet nu och när vi provar den lite såhär lite varmare så öppnar doft och smak av blåbär verkligen upp sig. Nätt, inte för torr, besk eller kraftig ton av kaffe och choklad vilket släpper fram blåbärspurée och blåbärsyoghurt. Viss syra vilket kan hjälpa till när du ska para den till olika rätter och som också balanseras ut sötma eller bitterhet i ölet. Välbalanserad likt övriga ölen i Mathias Dahlgrens serie öl, men också en öl som gör sig bäst med mat.
Betyg? – Bra+. Men låt den värmas något så att smakerna öppnar upp sig maximalt

11765 Munkebo Microbryg Gleipner Imperial Black IPA
Doftar som en fadd IPA där allt som är kvar från humlen är gräsig humle och lite örtighet. Tyvärr finner jag ofta detta i många Black IPA’s. Det doftar, ofta medvetet, bränt. Bra humletyck i smaken och det är mycket bränt, mörkt lakrits och tjockt läder. Vissa älskar det, ibland jag själv men ibland är det inte vad man är sugen på. Ölet växer dock på mig, kul.
Betyg? – Bra. Överlag en bra öl, även om doften först lurar en. När Black IPA-svängen först började var alla öl såhär, men sedan har man kommit ifrån det och fått lite fräschare mörka öl.

 

11290 Harviestoun Old Enginge Oil Engineer’s Reserve
Brittiskt med en smygande humletouch som bryter av de mörka tonerna av kaffe, aningen söt malt och aska. Rätt mycket läder och gammal gubbstuga vilket känns passande och här rätt elegant. Välbalanserad för att vara 9% och lagom kropp. En väldigt fin smuttaröl.
Betyg? – Bra(+)

11467 S:t Eriks # 50 Barley Wine 2015
Rätt frisk, ren Barley Wine med viss fruktighet i näsan men framförallt en smak som är elegant, varierad och djup. Ingen större beska utan det är mer i traditionell stil. Dessutom med mer toner av nougat, likörartad koladessert och nätt mjölkchoklad. En riktigt bra öl att njuta i sig, ett bra pris och en väldigt behövd öl på marknaden då många Barly Wines är på tok för kraftiga, starka och obalanserat beska.
Betyg? – Bättre.

22-oz-bottle_EspressoYeti11847 Flying Dog Gonzo Imperial Porter
En urtypisk Imperial Porter där smakerna växer upp till ett monster. Bränd malt, starka kaffetoner med eldig beska och värmande alkohol – men hela tiden balanserat. Det här är smakrikt och rejält, utan att gå till överdrift. Lite salmiak, aningen fruktighet och sting från humlen.
Betyg? – Bättre.

11791 Nómada Royal Porter
Nästan lite mjölkig porter med en mjuk kropp som dock har en metallisk finish. Mycket av de vanliga portertonerna men med 10% alkohol bärs smakerna fram på ett värmande sätt. Mycket (stark, mörk) choklad och mörka frukter som björnbär och lite svarta vinbär.
Betyg? – Bättre-

11794 Hornbeer The Fundamental Blackhorn
Igen en kraftig mörk öl som ändå lyckas balanseras. Mycket kaffe, läder och cigarrblad men också bränd lakrits – allt utbalanserad med honungen. Humlen ger lite bett samt smak av brända tallbarr och bidrar med 11% alkoholstyrka till en värmande upplevelse i munnen.

11375 Great Divide Yeti Espresso Oak Aged
Tonvis med espresso vilket inte bara ger toner  av espressobönor utan också lite hetta i stil med paprika och chilifrukter. Samtidigt har du en fyllig, rund och underbar kropp och – nästan gräddig och härlig. Det här är en favorit och ett givet köp!
Betyg? – Bäst.

11231 Amager Double Black Mash
Rätt tjock, viskös mörk öl som har hetta, alkohol och en smak som är svårt att mäta sig med. Här har de dragit upp alla smaker till en helt ny nivå. Kraftigt och ibland lite svårt. Lakrits, kaffe, chili, mörka mixturer av socker, sirap och karamell och värmande alkohol. Ändå “bara” 12% stark. Bör delas.
Betyg? – Bra+.

11411 To Øl Liquorice Confidence
En het, kryddig lakritssörja med både salt, stark och söt lakrits med inslag av vanilj, bitvis rökt chili och mörkaste chokladen. Mixen vanilj, chili och lakrits gör sig fint i smakerna och trots 14% var den väldigt lättdrucken, tyvärr.
Betyg? – Bättre.

 

Uppdaterat nedan lite, tack till Even Odd m.fl. på BeerSweden Forum.

2015-04-10 Små Partier
T5
11426 Sigtuna 10 Years Anniversary Ale Sverige 330 29,90 20000
11484 Garage Project Hapi Daze Nya Zeeland 330 30,90 10000
11492 Evil Twin & Mathias Dahlgren Matölen USA/Sverige 330 46,90 6000
11688 Brewski Ananasfeber APA Sverige 330 32,90 18144
11728 Nynäshamn Dragets Kanal Dubbel IPA Sverige 250 28,90 10080
11847 Flying Dog Gonzo USA 355 34,90 8640

T6
11290 Harviestoun Old Engine Oil Engineer’s Reserve Storbritannien 330 44,30 2400
11375 Great Divide Yeti Espresso Oak Aged USA 650 96,20 2100
11411 To Øl Liquorice Confidence Danmark 375 69,90 2004
11487 Garage Project Pernicious Weed Nya Zeeland 650 86,50 2000
11605 De La Senne Brussels Calling Belgien 330 33,00 2880
11759 Nómada Tundra Spanien 330 35,90 3024
11765 Munkebo Gleipner Imperial Black IPA Danmark 330 36,90 2592
11769 New Belgium La Folie USA 650 89,00 3480
11791 Nómada Royal Porter Spanien 330 39,90 3024
11794 Hornbeer The Fundamental Blackhorn Danmark 500 64,90 2400
11887 Hof Ten Dormaal/Stillwater Bronze Age Belgien/USA 750 68,60 1494

T7
11231 Amager Double Black Mash Danmark 500 108,90 840
11232 Camden Barrel Aged IHL Storbritannien 660 89,90 120
11267 Owa Sakura Lambic Japan 375 119,90 1140
11471 Crooked Stave Surette Provision Saison USA 375 88,80 1572
11475 Crooked Stave Vieille Artisanal USA 375 79,00 1536
11680 Ichtegems Grand Cru Cuvée 2012 Belgien 750 67,00 1056
11846 Hof Ten Dormaal Zure Van Tildonk Belgien 750 89,70 1464

 

2015-04-16 Webblansering
11632 Qvänum Ekfatslagrad Porter Aquavit Sverige 330 67,00 300
11821 Qvänum Ekfatslagrad Porter Bourbon Sverige 330 67,20 300

 

2015-04-23 Webblansering
11465 Baladin Xyauyù Kentucky Italien 500 269,00 200
11494 Baladin Xyauyù Barrel Italien 500 249,00 200
11496 Baladin Xyauyù Oro Italien 500 219,00 200
11806 FiftyFifty Imperial Eclipse Stout Rittenhouse Rye USA 650 264,70 100
11813 FiftyFifty Imperial Eclipse Stout Buffalo Trace USA 650 264,70 30
11848 FiftyFifty Imperial Eclipse Stout Evan Williams Blue USA 650 264,70 100
11849 FiftyFifty Imperial Eclipse Stout Coffee USA 650 264,70 127
11854 FiftyFifty Imperial Eclipse Stout Elijah Craig 12 Year USA 650 264,70 100
11856 FiftyFifty Imperial Eclipse Stout High West Bourbon USA 650 264,70 100
11867 FiftyFifty Imperial Eclipse Stout High West Rye USA 650 264,70 140
11880 FiftyFifty Imperial Eclipse Stout Four Roses USA 650 264,70 100

 

2015-04-24 Små Partier
T5
11336 Põhjala Uus Maailm San Diego Session IPA Estland 330 32,30 10000
11391 Prairie Standard USA 355 39,00 7920
11430 Green Flash West Coast India Pale Ale USA 330 34,90 15000
11440 Nils Oscar/FrEQuency Muddy Water Sverige 330 26,80 10000
11467 S:t Eriks #50 Barley Wine Sverige 330 32,90 7500
11652 Smuttynose Rhye IPA USA 355 29,90 12000

T6
11259 Hanssens Oudbeitje Belgien 375 79,90 3600
11493 Jopen Koyt Nederländerna 330 34,90 2400
11617 Engelszell Benno Österrike 330 54,90 3200

T7
11395 Siren Maiden Storbritannien 375 99,00 1008
11468 Founder’s Blushing Monk USA 750 149,90 840
11544 Eskilstuna Ölkultur Tripel Sverige 330 33,30 1100
11646 Mikkeller Beer Geek Breakfast BA Tequila Danmark 330 79,00 1440

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply