OmniMankerBeer Week: Vi ställer Henok Fentie mot väggen

247694_960066607353169_2572038314817601565_nNi kanske har sett att vi, temporärt, bytt logga här och på Facebook? Undrar ni varför? Få ölfantaster har missat att Omnipollo äntligen kommer att öppna upp sin egen bar/pizzeria/livsnjuteristuga Omnipollos Hatt på Hökens Gata 3 på Söder i Stockholm. Detta vill vi såklart uppmärksamma lite extra varpå vi kör en OmniMankerBeer Week. Detta blir det första inlägget under denna vecka med lite speciellt fokus på just Omnipollo och deras Hatt. “Varför, är ni köpta eller” lär haters fråga. Tvärtom, precis som alltid så gör vi detta bara för att vi älskar craft beer, och våra vänner på Omnipollo! Sedan är det alltid gott med pizza.

Det blir allt från ölrecensioner, intervjuer med personerna bakom Omnipollo och så såklart en blick in i baren. Kommentera gärna här eller på vår Instagram (mankerbeer) eller Facebook om det är något särskilt ni vill läsa, veta eller få inblick i. Vi hoppas att ni kommer att gilla formatet som vi hoppas kunna göra om framöver med andra bryggerier.

Men inget bryggeri är sig självt utan sin bryggare. Därför är det inte mer än rätt att vi kör igång veckan med ett gött tjöt med Henok Fentie själv. Sedan första gången jag och M2 satt ner och snackade med Henok över en enkel middag hos mig har han alltid varit sådär jobbigt positiv och glad. Oavsett hur du väljer att vinkla en fråga för att den ska bli lite knepigare så är svaret allt som oftast levererat med samma positiva attityd. Trots det försöker vi nu ifrågasätta lite mer kring den svenska ölkulturen, nitarna man har gått på och vad man egentligen vill. Vi säger välkommen Henok!

 

MankerBeer (MB): Omnipollo har nu hållit på ett par år, har det blivit vad ni trodde när ni först tog fram och släppte Leon?
Henok Fentie (HF): Jag träffade Kalle första gången 2010 och jag tror inte att någon av oss hade kunnat förutspå vad som skulle hända. Med det sagt har min känsla för vad Omnipollo var, är och ska vara, inte förändrats särskilt mycket.

MB: Från att göra några få öl per år så gör ni nu en mjöd, en öl till Onda och öppnar en bar. Hur ser du på Omnipollo, som något ni har en klar plan och ide för eller som en levande organism där ni gör vad ni vill, när och hur ni vill?
HF: Jag har en ödestro och ibland så känns det som om projektet väljer sin egen gång. Även fast ambitionen oftast är att saker ska komma inifrån och ut.

MB: Vad känner du är drivkraften med Omnipollo?
HF: Från början var det personligen att sprida budskapet om bra öl på ett kul och fantasieggande sätt, men med facit i hand så är det lika mycket energin mellan oss som jobbar med det som driver saker framåt.

MB: På många sätt är Omnipollo en lyckosaga, men något måste ju ha skitit sig någon gång? Vad har varit svårast sedan ni startade?
HF: Vad det gäller själva ölen så hade vi ett mellanår 2013. Jag tog mig för en mängd olika stilar utan tillräckligt med förarbete och vi släppte ett par öl som inte höll den kvalitet vi vill ha på våra produkter. Mer research, mindre batcher och i princip inga större släpp på bolaget under hela 2014 gjorde att vi höjde kvalitén avsevärt.

MB: Du anses ju vara otroligt opretentiös och ödmjuk, vilket känns återkommande inom ölbranschen. Samtidigt är det en hårdare marknad idag med fler aktörer, finns det plats för alla eller är det bara att fokusera på sig själv och sitt eget race?
HF: Att marknaden i Sverige hårdnar lite är bra för alla. Med en otroligt stark inhemsk kundbas så har Sverige chansen att bli ett av världens intressantaste ölländer. Vi har länge legat i lä men i takt med att konkurrensen hårdnar internt så gjuts ringar på vattnet starka nog att nå långt.

MB: Samarbetet med Mjödhamnen är ert egentliga första svenska samarbete, varför har det inte blivit fler?
HF: Vi har bryggt hos Dugges i Göteborg också. Vi lever och verkar i Sverige, samtidigt bestämde vi oss redan från början att vi skulle se världen som vår spelplan. Genom att inte begränsa våra produktionsmöjligheter tror jag att ölen vi släpper blir bättre och mer spännande. Samtidigt har vi de senaste två åren utökat vår produktion på de platser där vi säljer mycket öl.

MB: Brekeriet och Omnipollo är väl idag de svenska bryggerier som det pratas mest om internationellt, vilka svenska bryggerier tror du håller den nivån som krävs för att kunna lyckas utomlands?
HF: Oj. Svårt att uttala sig om, men en sak vet jag och det är att det kommer att bli betydligt fler framöver.

MB: Vid de två provningarna jag har varit på hos Systembolaget för att prova små svenska bryggeriers öl så har genomsnittskvaliten varit extremt låg med mycket infekterade öl och undermåliga recept bakom ölen. Överlag, vad är statusen på svensk öl?
HF: Den nya svenska vågen går igenom precis samma sak som de flesta unga ölscener som jag stött på. Brasilien är världens 3:e största ölland men vartannat hantverksöl jag drack där var odrickbart.
Statusen är att det är många nya aktörer men med lite tid så kommer kvalitén att gå upp.

MB: Från en Belgisk Pale Ale till en American Pale Ale till öl med jordnötter, en mjöd och de experimentella ölen i Magic #-serien – vad blir det härnäst
HF: ”Never let ’em know your next move” – Ten Crack Commandments, Biggie Smalls.

MB: Hur länge tror du att man ständigt kan komma på nya saker, nya öl, stilar och så vidare innan man känner att man gjort sitt och mest vill ha tid att njuta av status quo? Som Mikkel, han måste ju jobba dygnet runt med ständigt komma på nytt.
HF: Frågar du mig så trivs jag med vart hantverksöl är på väg just nu. Friheten är enorm och fortsätter det så ser jag ingen anledning att dra i handbromsen.

MB: Sist då. 2015, varför kommer 2015 att bli the shit?
HF: Hantversköl har aldrig varit större, vi öppnar en bar med pizzahattgänget, Omnipollo fyller 4 år, vi utvecklas och tar nästa kliv.

 

Boom goes the dynamite! Vi fortsätter med Karl Grandin, lite barnyheter och öl inom kort!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “OmniMankerBeer Week: Vi ställer Henok Fentie mot väggen”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] ni läste det första inlägget med Henok Fentie inför det att Omnipollos Hatt öppnar på lördag så vet ni att det nu är snart […]

  2. […] fick ni bekanta er med Henok Fentie och Karl Grandin, de båda grundarna av Omnipollo. Länge var det också Henok och Kalle som […]

  3. […] sedan jag fick höra det första mumlande indicierna om att Henok Fentie och Karl Grandin på Omnipollo var igång med planer på en egen bar så har förhoppningarna varit […]


Leave a Reply