Categorized | Ölrecensioner

Blindprovningstävling i Malmö Malmö vs Amager

Malmö Brewing Co. bjöd i lördags in till tävling. Tävlingen innebar att Malmö Brewing och Amager Bryghus skulle mötas i en blindprovning. Båda bryggerierna skulle ta fram varsin Pale ale, IPA och DIPA.

IMG_6116Vi slog oss ner tillsammans med Andre Ek från Brekeriet och började prova lite av ölen.
Båda bryggeriernas Pale ales höll absoluta världsklass. Det var helt klart kvällens två höjdpunkter.
Båda ölen var väldigt lätta och drickvänliga, friska fruktiga och välbalanserade med en väldigt trevlig beska.
Att ta ett beslut var väldigt svårt, men för mig avgjorde det till fördel för den som hade bäst munkänsla och finast skum.

Vinnaren om man frågar mig blev då Malmös Dude’I doo och tvåa blev då Amager A Session with friends.
Dock tyckte övriga annorlunda mot vad jag tyckte och gav segern till Amager. Jag har en stor förhoppning på att Amager kommer att släppa denna på flaska och sälja den på Systembolaget precis som man brukar göra. Då kan jag redan nu meddela att det är ett av de mest givna köpen!

Malmö – Amager 0-1

När vi började dricka på nästa så kunde man tydligt tyda vilka öl det var man hade i glasen.
Det ena var fruktig som tusan med mycket tropiska och stenfrukter. Väldigt lätt i kroppen och med en inte helt balanserad beska som tar över ölet. Väldigt gott om än aningen för söt för min egen smak.
Den andra var fylligare och man fick en känsla av vete, som snabbt gled över i en fruktkompott med citrusfrukter och lite citrongräs. Torrare och inte så söt vilket gjorde den till min vinnare.

Jag gissade till dem i baren att det är Amager Todd the Axe man och Canned wheat. Mycket riktigt var det Todd the Axe man men Canned wheat var det faktiskt inte. Men det är en variant av den så jag var bra nära ölen som blev min vinnare var Lame Ass Substitutional IPA från Malmö och så tyckte även den stora massan.

Malmö – Amager 1-1

När man kom till dubbel IPAn så var man tvungen att dricka något emellan för att återställa smaklökarna lite. Malmös suröl B Weir var ett prefekt mellanöl. Lätt och frisk lite spritsigs suröl med väldigt trevliga trätoner en väldigt läcker, men väl så tillbakadragen, kryddning av thai basilika. Lite för mesig för att bli bäst, men all in all en väldigt bra öl.

AMAGER-logoDåda dubbel IPA var väldigt bra.
Eftersom jag har druckit ett par glas av That Four letter Acronym från Malmö brewing så kunde jag snabbt räkna ut att det var första ölet man bjöd på och jag tänkte att detta blir svårt att slå för Amager för det har växt fram till en liten favorit. Den var lite svår i början, men nu är den kanon. En hel del kåda och framförallt väldigt mycket tallbarr. Aningen likt Sixpoint Resin och kan upplevas som lite spritig.
Kunde Amager matcha detta? Jodå vist gjorde man det. En tyngre maltbas som känns lite oljig och med en sanslöst inbjudande och fruktig doft. Jag hade kunnat ha näsan i glaset väldigt länge och även smaken satt som ett smäck. Väldigt många tropiska frukter och en lång bitter eftersmak som behåller en frisk smak av grapefrukt genom nästan hela eftersmaken.
Att Amager bestämt sig för att ta tillbaka Lubricated Ewok kan vara ett bra beslut, för det är en av de bästa ölen de producerat.

Malmö – Amager 1-2.
En tight match, men Amager vinner rättvist (även om jag röstade i fördel till Malmö). Två öl som håller absolut yttersta världsklass och en som är väldigt bra mot Malmö som har kvällens bästa öl tillsammans med två väldigt bra öl.
Väldigt kul att det var helt blint så man vet inte alls vilken öl det är man röstar på.

Håll ögonen öppna ifall dessa öl kommer till en plats nära dig, de är alla väldigt bra!

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

Leave a Reply