Categorized | Ölrecensioner

Ny Amerikansk julöl – Abita Christmas Ale

Bland årets julöl var det en som stod ut lite extra för oss på Manker BeerAbita Christmas Ale. En amber ale och en av fem säsongsbaserade öl från Louisianabaserade (närmare bestämt Covington) bryggeriet Abita. Liksom de flesta julölen är det nya kryddblandningar varje år och det känns roligt med lite “fräscht blod” på julölshyllan på Systembolaget – trots att den har väldigt bra genomsnittskvalitet. Det är Brewery International som tagit in ölen till Sverige (inte Akkurat som jag trott). Som påpekat häromdagen så har ölen fått rätt låga betyg på t.ex. ratebeer, men så brukar inte amber ales vara några högpoängare.

Ölen har artikelnummer 11335 på Systembolaget, kommer i 35,5cl flaskor och kostar 24,90 kr styck.

 

Abita Christmas Ale

Utseende: Rätt mörkt brunröd vätska med kompakt fint skum med minimala bubblor och gräddig topp som limmar sig fast längs med glasväggarna.
Doft: Aromen startar med citrus och kryddor i en väldigt mild och lite urvattnad mix där jag även anar nötter i underkant. Doften som ligger över de övriga är en doft jag känner igen så väl men likväl har så svårt att känna igen, det är som något unken pappkartong med citrus, muskot och gamla apelsinskal.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med okey till bra kolsyra. Kroppen är lätt men med kolsyran ändå rätt fyllig. Smaken i munnen påminner på samma sätt som doften om något jag inte gillar i öl och som vissa Amerikanska öl som rest dåligt brukar ha. Ofta finner jag även smaken i just amber- eller vissa ljusa ales. Det är citrus och en aning karamellmalt med lite apelsin och muskot på slutet här med. Däremot börjar jag uppskatta kryddigheten i smaken – av just muskot och nötskal, även fast jag är mer än väl medveten om att det nog är just en sån “gilla det eller avsky det”-känsla. Det blir lagom kryddigt och struntar man i att plocka ut smaker utan bara dricka den så känner man mer och mer av olika julinspirerade kryddor (eller i alla fall en två-tre stycken, wellpap och mild vit peppar någon?).

Betyg? – Ok+/Bra-. Det är en svår öl, på samma sätt som chili i en stout kan ha en eftersläpande känsla som man ibland anar men inte kan sätta fingret på så har även Abita Christmas Ale en kryddig närvaro genom hela ölen som man inte blir klok på om man gillar eller inte. Jag tycker inte den är dålig utan det är intressant att försöka sätta exakta ord på intrycken man får, men jag märker allt eftersom att jag får svårare och svårare att dricka upp ölen. När jag under Akkurats New Orleans provade deras cajun crayfishs så hade jag ungefär samma känsla om kryddigheten, så den är inte helt olik. … och plötsligt blev jag väldigt sugen på dem kräftorna igen..

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply