Categorized | Ölrecensioner

Årets överraskning? Pistonhead Chimney Sweeper

Jag måste nog utnämna den här ölen som den mest otippade ölen bland årets julöl, och även den på förhand minst imponerande. Pistonhead, Spendrups “craft beer”-projekt sedan något år har liksom Brutal Brewing likställts med massproducerade, smaklösa lagers. Så när Chimney Sweeper i fjol råkade ut för lite problem längs vägen och hamnade i beställningssortimentet så var det nog inte många som brydde sig.

Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson säger i en pressrelease såhär om ölet:

– Det har onekligen varit en glädjefylld utmaning att skapa ett öl som Pistonhead Chimney Sweeper.

I samma pressrelease får vi även veta mer om själva ölet och att den har fyra maltsorter med bland annat rökmalt som balanseras mot tomahawk (rätt kraftig högalfahumle). Det senare, där tomahawk även har fått sällskap av cascadehumle har ska ge ölet en tydlig humlekaraktär i både arom och smak. Allt det här har man hört förr och börjar bli lite trött på, många lovar det men desto färre håller det. Men alla fördomar och stereotyper är till för att prövas och i det här fallet så krossades dem faktiskt – för Chimney Sweeper hade humlekaraktär, rätt mycket till och med för att vara lik en vienna (något mörkare lager, tänk oktoberfestöl).

 

Pistonhead Chimney Sweeper

 

Utseende: Mörkbrun vätska med röda nyanser och ett något krämbrunt skum med minimala bubblor som slutar som en lakritsring ovanpå glaset, lite skumrester utsprängda på glasväggarna.
Doft: Mörk malt med något torra inslag och faktiskt en rätt klar humlearom, kanske har de lärt sig vad aromhumle är. Vissa sirapsliknande söta inslag och citrus. Säga vad man vill om Pistonhead-serien, men tror få hade gissat rätt på aromen på ett blindtest.
Smak:Lätt munkänsla med okey till bra kolsyra. Och där fallerar den, väldigt lätt munkänsla som något metalliskt som stör. Smaken är annars bra balanserad om än att jag hittar smaker som jag tycker sticker ut på fel sätt. Kanske är det att den har en efterbeska (jag börjar bli generad nu..) samt gräs och lite kotte i smaken, kanske att det är de smakerna och just det att man använt Tomahawkhumle som spär på den metalliska smaken vilket likaväl kan vara, och känns, humlig. Efterbeskan sitter där den ska och om det inte vore för att det är lite svårt att ta itu med sötman mot beskan så hade den nog varit rentutav god.

Betyg? – Bra(+). I stand corrected. På samma sätt som Brutal Brewing visade upp ett par goda brygder på mässan så överraskar Pistonhead. Här är humlen, här är en arom och här är även en smak. Så vi kommer tillbaka till det jag skrev igår (och tidigare) om att varje öl har sin plats. En masslager ska inte dricker vid samma tillfälle som en fenomenal lambic etc. Chimney Sweeper passar rätt bra som alternativ till ljusa masslagers och ger ett mörkt (mass-)alternativ som jag tror gör sig väldigt lättillgängligt – humlen till trots.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply