Categorized | Ölrecensioner

Post-Örebro Beer and Whisky Festival – Anchor Christmas Ale (Our Special Ale) 2011

Igår var så dagen då jag och många andra tog oss från Stockholm ned till Örebro genom Bishops Arms Folkungagatans busstripp, och jag var glad att jag åkte ned till ÖBWF’s andra dag. Mycket folk, mycket öl och mycket trevligt. Mellan halv 2 och 8 sprang vi runt och socialiserade och drack öl vilket slutade med en rätt trött hemresa. Därför får ni också vänta tills imorgon på mer från mässan. Nu tycker jag istället att vi återgår till julölen, för det är väl så nära julstämning vi kan komma nu i brist på snö och rejäl dunderkyla?

De senaste åren har julklassikerna från Anchor Brewing Company anlänt till Sverige och varit ett populärt inslag bland de svenska julölen. Liksom de flesta julölen är den tillgänglig under vinter- och julmånaderna. Varje år ändrar man kryddningen något och likaså det träd som pryder framsidan på etiketten. Enligt ratebeers notis om ölet så är de såpass snarlika att de getts samma post. När jag nu dricker ölet i år igen och jämför med hur jag minns den från i fjol så håller jag inte riktigt med där, jag tycker årets är syrligare, torrare och godare. Ölen finns i de flesta medelstora Systembolaget (se vilka här), kostar 25,50 kr för 35,5 cl och för er som inte har den på sitt bolag kan ni beställa den genom artikelnummer 11370

 

Anchor Christmas Ale (Our Special Ale) 2011

 

Utseende: Riktigt mörk mahognyfärgad vätska med gyllen strimmor som kommer igenom den klara rubinröda vätskan, mörkare nougatfärgat skum med minimala bubblor.
Doft: Ungefär som i fjol med enbär och kryddor men jag tycker det är väldigt mycket rönnbär i aromen och mer syrlig med dragning åt lingon och blåbär än söta enbär eller kryddor. Det är inte bara bär och kryddor i årets upplaga utan även inslag av salmiak vars sälta hjälper till att ta balansera bort mer av sötman. Japp, aromen är fint balanserad i år.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Likt aromen är det först bär och åter rönnbär och lingon där mellanspelet drar in salmiak och kryddor för att sedan avsluta lite varierat med syra, sälta och en viss sötma. Bär och krydda, krydda och bär men nog tycker jag att det är rönnbär som dominerar med en torr syrlig bitterhet. Man kan även hitta ordentligt översmaksatta pepparkakor.

Betyg? – Bättre-. I fjol var den relativt sätt kryddigare och något sötare om jag minns rätt medan den i år känns lite giftig med torra och syrliga bär med lite mildare julkryddor, en salmiaktablett och sedan ett ‘tart’ slut. Nä, en öl att långsamt avnjuta och till skillnad från en annan favorit (Gouden Carolus Noël) så är den här lika trevlig att dricka, men mer bittersyrligt torr än len och mjukt smakrik. Två bra komplement.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Post-Örebro Beer and Whisky Festival – Anchor Christmas Ale (Our Special Ale) 2011”

  1. Linus says:

    Den som jag lämnade på hyllan när jag julshoppade…. kanske får ta ett varv till och fylla en Julkorg..

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply