Categorized | Ölrecensioner

Ny stjärna på surölshimlen – Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne

Innan resan till Örebro Öl & Whisky Festival behövde jag i god ordning värma upp lite genom att prova lite öl: Mikkeller Santa’s Little Helper 2011, Tilquin Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne och innan en flaska Russian River Consecration blev det Åre Bryggcompagni 4C. Några har det skrivits om och andra kommer framöver men det är det härligt sura vi koncentrerar oss på nu.

En suröl som släpptes medan vi var i USA och som därför fått stå någon vecka extra och vänta på oss. Det är något så kul och lite ovanligt som ett nystartat “geuzestekerij “- alltså ett “blenderi”. Pierre Tilquin är master blender och upphovsman vilket man anat efter att ha sett namnet. Det han gör, vilket är rätt exklusivt är att blanda lambicer från Boon, Cantillon, Girardin och Lindemans – alltså samtliga framstående lambicproducenter. Han köper även vört från Cantillon vilket även det är rätt (väldigt, då han är ensam om det) exklusivt. Det här är första omgången öl och i den saknas den 3-åriga lambicen men efter att ha smakat på flaskan så kan jag säga att den är lika grymt god för det.

Ölen finns kvar på några få Systembolag men kan nog beställas hem via de som har genom artikelnummer 11183 och kostar 54,50,- för en 37,5 cl-flaska. Helt klart värt det!

 

Gueuzerie Tilquin Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne

 

Utseende: Disig persikofärgad vätska med ljust geuzeskum med minimala till små bubblor i ordnad samlign som slutligen placerar sig som ett lock över vätskan.
Doft: Torr sur arom med alla de underbara inslagen av citrus, gamla ägodelar och unken källare men det finns även ett lager av dofter under det sura och funk’iga där mer fruktiga inslag kan plockas upp. Gröna äpplen och förlegad humle – check.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Inte alltför surt i munnen till en början men precis som anledningen till att man älskar såna här öl så kommer den springande mot dig. Den hugger tag i din gom innan den snabbt försvinner, men just innan du hunnit sakna den så ger den en lång bitter och surt torr känsla i munnen med torr gammal humle och citrus. Just efterkänslan och eftersmaken gör sig perfekt med gröna äpplen och unken humle.

Betyg? – Bättre(+). Perfekt nybörjargueuze tycker jag samtidigt som även mer inbitna surisar kommer uppskatta den. Enkel, men också väldigt ren i sin doft och smak. Framförallt gillar jag när de är såhär bittersurt torra mot slutet vilket ger “längd” på ölen då man dricker den. Med vanliga ord att du känner att du har druckit den, då smakerna och känslan vägrar lämna din mun.

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply