Categorized | Ölrecensioner

När vin och suröl möts perfekt – Russian River Consecration

Russian River gör riktigt ruskiga öl, ruskigt bra that is där det väl främst är dubbel-IPA’n Pliny the Elder som är något av en humlefantasts ständiga dröm. Men de gör även en hel radda Belgiska öl och suröl där de hos dem senare får in färdiga lambics som de sedan blendar och lagrar. Som dagens öl, Consecration, en ale med vinbär som sedan fått ligga på cabernet sauvignongfat i 4-8 månader. Ölen startade egentligen som den populära San Fransiscopuben Toronado’s 20’e Anniversary Ale men vart populär nog för att byggas vidare och bli Consecration. Det är fem olika öl som blendats där samtliga tidigare har legat på cabernet sauvignonfat. Skillnaden mot Toronado’s öl är att man här har lagt till vinbären vilket känns oerhört spännande och intressant. Batch 006.

 

 

Russian River Consecration

 

Utseende: Mörkt disig brunfärgad vätska med röda strimmor, skummet som bullrar upp dör snabbt ned och lämnar en fisring längs med kanten på glaset. Ser dött ut, ser surt ut, ser gott ut.
Doft: Alla de underbara inslagen av citrus, källare och unken humle men vinbären slår verkligen in i aromen. Det är syrligt och lite surt med doft av hemgjord vinbärssaft. Samtidigt kommer köttigt vinösa inslag som med vinbären blir än mer vinöst. Doftar vacker utan den övertydliga syrligheten på slutet som andra suröl och även vissa av Russian Rivers suröl ibland har haft.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Lätt men växande kropp och en direkt sprittande syra i munnen som har moshpit med smaker. En fyllig vinös smak av köttig frukt och ektunna med svarta vinbär som ger en “botten” till de tyngre smakerna. Finns det något som heter vinsaft? Inte för sur men ändå med en tydlig syra men sättet vinbären ger “tartness” på det gör den helt underbar. Vuxen smak.

Betyg? – Bäst(+). Av Russian River’s suröl är det här nog den som har något som står ut mest – vinbären. Det är verkligen hemmagjord saft, vin och suröl i en blend som tar av alla och får ut en hybridprodukt som inte placerar sig helt på någon sida utan går sin egen väg. Ingen lätt öl, ingen som kommer rikta sig till många – men det är en öl som jag ändå tror vinmönniskor likt ölfantaster lär gilla, om än att vissa föredrar det i mindre mängd (även fast jag lätt kan behålla 3-4 flaskor för en ensam kväll).

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “När vin och suröl möts perfekt – Russian River Consecration”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Russian River:  När vin och suröl möts perfekt – Russian River Consecration Kan ha det värre än en Pliny i solen? Den sura ryssen – Russian River Sanctification När […]


Leave a Reply