Categorized | Ölrecensioner

Lite mer gott om Russian River – Russian River Redemption

Russian River (från Santa Rosa i norra Kalifornien) får nog anses vara ett av de bättre men samtidigt mer hype’ade amerikanska bryggerierna – mycket tack vare sina omtyckta  suröl, en av världens bästa dubbel-IPAs Pliny the Elder och många andra toppöl. Förutom en rad specialreleaser, två humleöl (IPA’n Blind Pig och nämnda Pliny) så är det främst olika belgoöl som bryggs (10 stycken enligt hemsidan).Bryggeriet startades 1997 av Korbel Champagne Cellars och låg då i Guerneville, Kalifornien. Man anställe Vinnie Cilurzo som bryggmästare och redan 1999 tog man hem två tunga titlar i form av “small brewing company of the year” samt “small brewing company brewmaster of the year”. Det hela fortlöpte till 2002 då Korbel lämnade skeppet och sålde allt till Vinnie och hans fru, i samband med detta flyttade man också till sin nuvarande jaktmark i Santa Rosa.

Anledningen till att man gör så mycket belgiska öl är att Vinnie under en resa till Belgien helt enkelt blev så förälskad i de belgiska ölstilarna att han ville börja brygga dem hemma i USA. Dock visade det sig svårt då hans gamla bryggeri (Blind Pig Brewing CO. ja ni förstår varifrån IPA’n kommer) inte riktigt lämpade sig för belgisk jäst (då han använde jäskar i plast), vilket kom att ändras i och med flytten till Russian River. Ölen har blivit riktigt populära vilket kunde ses i hur batch 4 av Beatification tog slut på endast 30 minuter häromdagen.

Hans första belgoöl blev Damnation, ett syskon till dagens öl Redemption. Den första av dem två är en Belgisk Strong Ale medan den senare är en mer traditionell belgisk ale. Batchen på den jag provade var 010 och alkoholstyrkan ligger på rimliga 5.15% om man vill vara lite mer exakt.

Mer Russian River:
 När vin och suröl möts perfekt – Russian River Consecration
Kan ha det värre än en Pliny i solen?
Den sura ryssen – Russian River Sanctification
När funken är avsiktlig! – Russian River Supplication!
God jul till mig själv! Russian River Pliny The Elder är årets julklapp (som ni ser utsåg jag den till fjolårets julklapp!)

 

Russian River Redemption

 

Utseende: Klart urvattnad grågul vätska med poröst vitt skum som snabbt försvinner bort som lite rester längs med glaskanten och ovapå ölet.
Doft: Tylig och oerhört ren arom av Belgisk ale. Både torr och lite syrlig med lagom arom av nypressad citrusfrukt, koriander, peppar och gröna äpplen. Det är inte år det surt syrliga hållet men estrar och dofter av syrliga frukter och bär går inte att undkomma. Drar ibland åt ljus balsam vinäger och andra åt körsbär och citron. Oavsett så är det väldigt ren doft och likaså en behaglig sådan.
Smak:Lätt till medelstor munkänsla med bra lätt kolsyra. Lättsam och mjuk kropp som lyfter fram smakerna som är lika rena som dofterna. En mild humling ger gräs och citrus (tänk Noble-humle) medan ljus kakmalt och fina rena kryddor gör sitt. Väldigt ‘crisp’ smak och allting går ihop med lite torr syrlighet och det är först efteråt som koriander, apelsin och Belgo-jäst. I eftersmaken kommer också den där smaken av “nötter” fram som jag brukar finna i belgo-öl.

Betyg? – Bättre (-). Väldigt ren, väldigt lätt och väldigt enkel. Men rent fin och känns som en bra Belgisk ale direkt från Belgien. Det märks att Vinnie kan sina saker och det här är en fräsch god öl, men är den lika WOW, PANG, BAM som andra RR-öl? Inte i närheten, men så behöver den inte vara det heller. Det här är en Belgisk ale inte mer och inte mindre. Hade varit trevlig med lite mat till, kanske lite ost. Tror det hade lyft fram smakerna än lite mer och kanske gett den lite bättre slut. Men man kan inte få allt och huvudsaken var att det är en trevlig öl.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply